Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

4.3.11

KanarianSaaret - tuntematon viinisaaristo

Páivitetty 2016
Artikkelissa mainittu Tenerifen viinireitti toimi muutamia vuosia. Osallistuin melkein kaikille tarjotuille reiteille- ja kerroin niistä. Valitettavasti reittitoiminta lakkautettiin jo useita vuosia sitten. Eri matkatoimistot yms. voivat järjestää tutustumisia paikallisiin viinikellareihin, tai viinikellarit järjestävät niitä itse.

Kanarian saaristosta on mainintoja historiassa jo satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Varhaiset saarilla kävijät kertoivat niiden paratiisimaisesta luonnosta ja kasvillisuuden rehevyydestä, mikä houkutteli sinne vuosisatojen kuluessa monia merenkulkijoita ja orjien metsästäjiä....

Kanariansaaret valloitettiin vuosien 1402-1496 välillä. Saarten valloitus tapahtui kahdella tavalla. Osa valloittajista oli ”yksityisyrittäjiä”, jotka saivat "siunauksen" valloitukseen sekä kirkolta että maalliselta vallalta. Näihin saariin kuuluivat Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro ja La Gomera. Viimeiset kolme saarta, Palma (La), Gran Canaria ja Tenerife valloitettiin Kastilian ja Aragonin hallitsijoiden käskystä.

Valloittajien tullessa saarille niiden asukkaat elivät ”kivikautta”. He harjoittivat metsästystä, kalastusta ja alkeellista maanviljelystä. Heidän yhteiskuntansa olivat järjestäytyneitä. Naisia kunnioitettiin suuresti kaikilla saarilla, ja tässä yhteydessä voidaan puhua eritasoisista matriarkaateista. Alkuperäisväestöjen alkuperästä ei vieläkään ole täysin varmaa tietoa, koska heiltä ei jäänyt mitään kirjallisia tietoja, eikä heidän kieltään osata puhua. Kirjoitetut tiedot alkuajoilta ovat yleensä katolisten munkkien muistiinpanoja ja heidän uskontonsa luomien viitekehysten mukaisia.

Uudet maanomistajat käyttivät saarten luonnon rehevyyttä hyväkseen ja toivat sinne kasveja, joiden he uskoivat antavan taloudellista hyötyä sijoitetuille rahoille ja tuottavan hyvän sadon. Sokeriruoko oli näistä kasveista ensimmäinen. Vähitellen myös viiniköynnös saapui Kanarialle eri puolilta Etelä-Eurooppaa saapuneiden uudisasukkaiden mukana.

Useat Kanarialla vieläkin esiintyvistä viiniköynnöslajeista ovat vanhoja lajikkeita, joita ei enää tavata missään muualla maailmassa, koska viinikirva tuhosi esim. Euroopassa suuren osan lajeja 1800-luvun lopulla.

Viini vientitavara jo alkuvaiheessaan
Kanarian viinit saavuttivat jo varhain kuuluisuutta.Niitä vietiin esim. Englantiin, jossa mm. William Shakespeare kertoi niiden erinomaisuudesta. Kanarian viinejä vietiin myös uusiin Espanjan alusmaihin Amerikan mantereelle, samoin kuin myös Englannille ja Ranskalle kuuluville uusille alueille Pohjois-Amerikassa. Kerrotaan, että Amerikan itsenäisyysjulistusta vuonna 1776 juhlittiin Kanarian saarilta peräisin olevan viinin keralla. Myös Ruotsi-Suomen hovi mainitaan varhaisten kanarialaisten viinien ostajien joukossa.

Viinistä poliittinen ja taloudellinen riitakapula
Viini näytteli useiden vuosisatojen aikana tärkeää osaa niin saariston taloudellissa kuin poliittisissa näytelmissä. Viini näytteli osaa myös saarille mm. Englannista ja Irlannista suuntautuvassa muuttoliikkeessä. Viinin myyminen Amerikkaan vei myös mukanaan paljon perheitä, koska sovelleltiin ns. Tributo del sangre –sopimusta, eli kun viiniä myytiin uusille alueilla Amerikassa, mukaan oli lähetettävä tietty määrä perheitä uudisasukkaiksi.

Espanjan ja Englannin väliset kauppasuhteet jumittuivat vähitellen täysin, ja Kanarian viinit jäivät Kanarialle kauppasaarron vuoksi. Tästä seurasi paitsi paikallinen taloudellinen kaaos, myös Kanarian viinien unohtuminen maailman markkinoilta.

Uusi alku
Vähitellen Kanariansaarten viiniköynnökset alkoivat versoa uudelleen. Viinintuotanto ja viinien valmistus organisoitiin uudelleen. Tenerife oli ensimmäinen saari, missä viinin tuottajat saivat aikaan yhteisen valmistamon, ja missä toteutetaan tuote- ja laatutakuu kontrolli samaan tyyliin kuin Ranskan Appelation Controlée. Kanarialainen nimi on ”denominación de origen – alkuperäismerkintäoikeusalue”. Tämä tapahtui Tenerifen pohjoisrinteen viininviljelyalueella eli Tacoronte-Acentejossa vuonna 1985. Nykyään Tenerifellä on viisi viinin alkuperäismerkintäoikeusaluetta. Vähitellen muut saariston viiniviljelysalueet seurasivat perässä. Jokaisella saarella, Fuerteventuraa lukuun ottamatta, on nykyään omat alueelliset viininvalmistamonsa, joissa suoritetaan tämä tuote- ja laatutakuu kontrolli.

Vuonna 2013 saaristoon luotiin koko saariston käsittävä viinialue: DOP Islas Canarias

Saarien erilainen maaperä,viinin valmistusmenetelmät, ja myös käytetyt rypäleet, antavat viineille omat erikoismakunsa. Tällä hetkellä Kanarian saarille on 64 erilaista rekisteröityä viiniköynnöslajia. Vanhoja viiniköynnöslajikkeita on saarilla todettu olevan noin 100.

Samanaikaisesti kun tuotantoon on kiinnitetty huomiota, myös viinin markkinointi on lisääntynyt eri tavoin. Saarten viinit ovat saavuttaneet palkintoja niin Espanjan sisäisissä kuin myös ulkomaisissa ”viinikilpailuissa”. Saarille on luotu erilaisia viinireittejä ja viinimuseoita. Paikalliset bodegat – viinikellarit ovat avanneet ovensa kävijöille. Useimmat ovat myös hankkineet omat kotisivut. Saariston ainoa ”virallinen” viinireitti on Tenerifellä, Tacoronte-Acentejon alkuperäisalueella. Jotkut matkatoimistot järjestävät turisteille ”viinin maistelumahdollisuuksia”.

Viinirypäleet poimitaan saaristossa yleensä käsin. Tilat ovat pieniä ja viiniviljelykset sijaitsevat viettävillä rinteillä, jonne on vaikeaa ja paikoin jopa mahdotonta viedä koneita. Pienet viinitilat, järjestävät syksyisin viininkorjuun yhteydessä perinteisiä viininpolkemistilaisuuksia, jotka tosin ovat nykyään jo melkoinen harvinaisuus. Esim. Güímarin laaksossa, Tenerifen saaren itärannikolla, monet viljelijät polkevat viininsä niin, että heillä on ”kosteat jalat”, silloin kuin paikallinen Socorron Neitsyt kannetaan syyskuun seitsemäs päivä Güímarin kirkosta merenranta kappeliin. – Nämä polkemistilaisuudet ovat tavallisesti miesten juhlia. Naisia ei päästetä viiniastiaan, koska viinin katsotaan silloin menevän pilalle.

Kanariansaarten viinien luokitus on sama kuin Espanjan viinien. Saarten viinimerkit ovat tavalliselle turistille tuntemattomia. Kanarian viinejä ei löydy Suomen Alkon tai Ruotsin Systembolagetin listoilta. Vaikuttaa myös siltä, että pohjoismaiset Kanarian saarten vierailijat ostavat jo kotimaastaan tuntemiaan Manner-Espanjan viinejä. Täällä ne ovat myös huomattavasti halvempia kuin vastaavat pohjoismaista saatavat. Kanarian saariston viinit maksavat myös Kanarialla yleensä enemmän kuin Espanjan suurten viinitilojen koneella kerätyt viinit.

Kuitenkin saarten viiniperinne ja –historia on jo vuosisatainen.
Tässä taas päädymme nykyhetkessä satoja vuosia historiassa taaksepäin – Kanarian viinejä vietiin Ruotsiin ja Suomeenkin, tosin Kanariansaarten viinit ovat olleet tavallisesti ”Espanjan viinejä”. Löysin Alkon lehdestä maininnan : ”Viini Suomessa on varsin myöhäinen nautintoaine. Viini tuli tänne keskiajalla katolisen kirkon myötävaikutuksella ehtoollisviiniksi. Kirkko siis totutti kansan viiniin. Tiedetään, että 1500 luvulla niin Turussa, Viipurissa kuin Porvoossakin on tarjottu viiniä.”

– ajatellapa, jos tämä viini olikin Kanariansaarilta tullutta...
Joten – kenties kuten vanhassa laulussa sanotaan – ”ympäri käydään ja yhteen tullaan”..
Oli miten oli, Kanariansaarten viinejä kannattaa kokeilla ja antaa niiden yllättää...


(Kirjoitettu 20.01.2010)

2010 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar