Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

4.3.12

Vihannesten viljelijä Güímarin laaksossa

Gerd Schlicht on ollut eräs niistä viljelijöistä, joita olen tavannut Güimarin torilla tuotteitaan myymässä. Muutama viikko sitten hän oli kertomassa toiminnastaan Güimarin laakson naisten järjestön A.MU.VA.n (Asociación de Mujeres del Valle) järjestämällä lääkekasvikurssilla. Esitelmäillan jälkeen vierailimme vielä hänen tilallaan. Totesin, että hänestä ja hänen työstään kannattaa kertoa muillekin…

Gerd Schlicht sai siirron Tenerifelle noin 17 vuotta sitten. Hän oli siihen aikaan töissä saksalaisessa yrityksessä, joka toi saarelaisia ruusuja Keski-Eurooppan.
Gerd Schlichtille kävi niin kuin monelle muullekin - hän ihastui saareen, ja päätti jäädä sinne. Hän hankki Güimarin laaksosta kahden hehtaarin suuruisen tilan, jossa ostamisen aikaan viljeltiin mm. avokadoja. Aluksi Gerd jatkoi aikansa ruusujen kasvattamisen ja oman tilan viljelemisen välillä. Vähitellen hänestä tuli kokopäivätyöllistetty, itsenäinen vihannesten viljelijä.

Avokadopuista ei ole jäljellä kuin muutamia. Sen lisäksi alueen keskustassa kasvaa joitain cuayaba ja chirimoya puita. – En ole puiden kasvattaja, vaan tavallinen maanviljelijä, totesi agronomikoulutuksen saanut Gerd.
Aluksi Gerd Schlicht hoiti tilansa yksin, mutta kun viljelyspinta-ala laajeni hän huomasi tarvitsevansa lisää käsiä. Nyt hänellä on apunaan viisi vakinaista työntekijää. Hän viljelee ns. perinteisimpiä paikallisia lajikkeita, kuten salaatteja, kaaleja, papuja, sipuleita. Hän on lisännyt salaatti- ja kaalitarjontaansa usealla eri lajikkeelle. Salaatit ja pavut ovat luomutuotteita, kaalien viljelyksessä hän käyttää jonkin verran väkilannoitteita.

Viljelyksiltä löytyy salaatin kaunistukseksi erilaisia syötäviä kukkia, kuten kehäkukkaa, balsamikukkaa, leukoijaa, orvokkia, koska ”salaatin on oltava myös kaunista ja iloista”,  Gerd sanoo.

Tilalla, joka on oikeastaan suuri puutarha, on oma osastonsa, jossa viljellään erilaisia yrttejä ja mustekasveja kuten rosmariinia, erilaisia minttuja, sitruunaheinää, iisoppia, laventelia…Hän myy tuotteensa Güimarin torilla. Niitä toimitetaan nykyään useaan Tenerifen etelärannikolla sijaitsevaan hotelliin.



Gerd Schlicht Güímarin vihannestorilla
Gerd Schlicht, jonka laaksolaiset tuntevat nimellä Gerardo, on ollut monta vuotta Güímarin laakson maanviljelijöiden järjestön puheenjohtaja.
Syksyllä 2004 hän sai viljelijät innostumaan vihannestoriajatuksesta. Lokakuussa Güímarin kunnantalon edessä pidettiin ensimmäinen vihannestoripäivä. Tarkoitus oli, että tämä olisi ollut ainutkertainen tapahtuma, mutta güimarilaiset halusivat torin jäävän pysyväksi.

Nykyään torilla on 50 myyjää. Nämä myyjät ovat Güimarin, laakson kunnista, Güimarista, Arafosta ja Candelariasta.

Torilta voi löytää yli 100 erilaista artikkelia. Valikoima on suurempi kuin esim. Tacorontessa, joka on saaren suurin ja vanhin vihannestori.

Gerd Schlicht on Güimarin vihannestoriryhmän puheenjohtaja.
Kuvia vihannestilalta 

Maaliskuu 2012  © Gracia Penttinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar