Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

10.12.11

Sienistä Tenerifellä

Syksyn ohjelmistooni kuului sienikurssi. Se järjestettiin Tacoronten vihannestorin yhteydessä. Sieniuutiset Pohjolasta kertoivat epätavallisen runsaasta kantarelli- ja suppilovahverosadosta. Mitä tarjoakaan Tenerife.?

Tacorontessa sienistä kertoi Luisa Carcía Rueda. Hän totesi olevansa sienihullu, jolla oli 40 vuoden kokemus – ilman virallisia tutkintoja.
Hän oli pysynyt hengissä metsästä kantamiensa sienien syömisen jälkeen. Tämä oli mielestäni paras mahdollinen meriitti.
Katselin hänen takanaan olevaa kuvaa, jossa esitettiin Tenerifen kastanjavyöhykkeen 20 erilaista sienilajia. Näistä 12 oli herkullisia syötäviä, kolme tappavaa, neljän sienen kanssa oli ollava varovainen ja yksi sieni oli hallusinaatioita aiheuttava.

Luisa García Rueda muistutti heti aluksi, että sienet ovat osa luonnon monipuolisuutta – biodiversidad – kuten täällä asia ilmaistaan. Kaikki sienet olivat luonnon tasapainon ylläpitämisessä aivan yhtä tärkeitä, huolimatta siitä, ovatko ne syötäviä vai myrkyllisiä. Hänen mielestään sienet olivat myös erittäin mielenkiintoisia eläviä olentoja. Hän jaotteli sienet luonnossa kasvaviin ja viljeltyihin, ja selvitti sitten sienen rakenteen ja lisääntymistavan.

Näiden perustietojen jälkeen hän "siirtyi" sienimetsään, eli miten sinne oli varustauduttava; sopivat vaatteet, kengät, opaskirja ja mieluimmin myös sieniä tunteva opas. Kameraa ei myöskään pidä jättää kotiin, vaan se on hyvä olla mukana. Näin sieniä voidaan opiskella vertaamalla niitä netissä oleviin selityksiin. Sienet kerätään koriin, eikä muovipussiin, Korista sienten itiöt pystyivät tippumaan maahan. Tärkeää oli myös, ettei ”sopimattomia” sieniä pidä kosketella eikä tallata. Poimimisen jälkeen on tärkeää erotella sienet toisistaan ja tunnistaa ne. Tässä yhteydessä on käytettävä kaikkia aisteja.

Luisa García Ruedan mielestä sienien tunteminen on tärkeää myös silloin, kun ostaa sienensä torilta. Poimijat/myyjät eivät välttämättä osaa tunnistaa kaikkia tarjoamiaan sieniä, vaikka heidän pitäisi. 

Tenerifellä, niin kuin muillakin Kanarian saarilla on useita kasvillisuusvyöhykkeitä, ja jokaisella niistä on omat sienensä. Metsät ovat parasta sienimaastoa. Todella herkullisia sienilajeja on 8-10. Myyntiin poimittavia sienilajeja on kaikkiaan 33.

Totesin, että täällä subtropiikissa on itse asiassa samat sienet poimittavia kuin Pohjolassakin:
Lactarius = Rouskut
Boletus = Tatit
Cantarelus = Kanttarellit
Amanitas = Kärpässienet.
Tenerifellä on periaatteessa sienikausi koko vuoden, vaikka niitä on eniten syksyllä sateiden jälkeen.

Pari viikkoa tämän esitelmän jälkeen Tacorontessä jarjestettiin käytännön harjoitus, eli sieniretki Agua Garcían laakeripuumetsään.
Kokoonnuimme Aguan Garcíassa sijaitsevaan tiedotuskeskukseen. Siellä tarkastelimme erilaisia metsässä kasvavia sieniä, jotka opastajamme oli poiminut edellisenä iltana.

Sieniretkelle osallistui yli 50 henkilöä. Läksimme yhdessä liikkelle. Olin ottanut mukaani suuren korin sienien löytämisen toivossa.
Reitin varrella katselimme joitain sieniä. Totesin, että meitä oli aivan liian suuriryhmä, jotta jokaiselle olisi tarjoutunut tilaisuus päästä lähellä polun varrella olevia sieniä.


Jäin katselemaan metsää, mikä oli elämys sekin.

Summa summarum, eli sienipäivien opetus oli se, että sienimetsään voi lähteä samalla mielellä kuin Pohjolassakin. Ne sienet, joiden suhteen on epävarma, on paras jättää rauhaa – niin kuin kotonakin.

Emme missään vaiheessa puhuneet sieniruokien valmistamisesta, enkä voi sanoa siitä mitään. Ainoa havaintoni on ollut, että täällä en ole koskaan enkä missään nähnyt suolattuja sieniä. Toisaalta sienien säilöminen ei ole tarpeellinen, koska aina voi poimia tai ostaa tuoreita.

Sienikirja: Gutierrez Peraza: Guía de las setas del castaño de municipio de Santa Úrsula (julkaisija ULL / Universidad de La Laguna.

Luisa García Ruedan blogg
Agua Garciasta

Joulukuu 2011 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar