Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

4.3.11

Viiniköynnös - Vitis vinifera tulee Kanarian saarille

Ilmeisesti Kanariansaarilla kasvoi aikoinaan villinä kasvanutta viiniä Vitis silvestre. Vanhoissa myyteissä Kanariansaaret yhdistettiin usein Onnellisten saariin ja Autuaiden niittyihin, missä maito ja viini virtasivat. Itse asiassa saarten alkuperäisasukkaat eivät tunteneet viiniköynnöstä. Sen sijaan heidän kerrotaan valmistaneen eräänlaista viiniä mokkamarjapuun (Visnea Mocanera) marjoista Näin syntyneellä juomalla katsottiin olevan maagisia ominaisuuksia.

Ensimmäinen merkintä viiniköynnöksen tietoisesta tuomisesta Kanariansaarille on peräisin vuodelta 1352. Mallorcalaiset fransiskaanimunkit toivat silloin viiniköynnöksen Gran Canarialle, samalla kun he siinä sivussa harrastivat orjanmetsästystä. Siihen aikaan Gran Canarialle jäi 12 viininviljelijää.

Seuraava nimeltä mainittu viiniköynnösten tuoja Gran Canarialle on Bartolomé Caldera, vuosien 1480–1489 välisenä aikana.
Ensimmäisen viiniköynnöksen Tenerifelle toi portugalilainen Fernando de Castro saaren valloituksen jälkeen vuonna 1526 (Los Realejos). Ensimmäiset taimet El Hierrolle toi tarinoiden mukaan Tantonista, Englannista kotoisin oleva Joe Hill. Hänen nimensä vääntyi paikallisessa kielessä Juan Gill nimeksi. Tosin hierrolaiset eivät vaikuta uskovan tähän, koska Hierrolla ei ole yhtään Juan Gillille omistettua katua.

Varsinaisesti viininviljelys tuli Kanariansaarille jo vuonna 1490. Tähän aikaan Kanarian saaria pidettiin osana Uutta Maailmaa, jonka valloittamisen Kastilian kruunu oli aloittanut Jean de Bethencourtin toimesta 1400-luvun alkuvuosina. Tenerife oli viimeinen valloitettu saari, 1496. Saaren uusi guvernööri Alonso Fernandez de Lugo aloitti maiden ja vesien jaon valloittajille ja uudisasukkaille 1500-luvun alussa..

Kanariansaarten viinit olivat peräsin sieltä mistä maahanmuuttajatkin. Nämä muuttajat tulivat eri ilmastovyöhykkeiltä, ja toivat mukanaan juuri niihin olosuhteisiin sopeutuneita lajeja. Atlantin rannikoiden kostealta vyöhykkeeltä, Galiciasta, Cantabriasta, pohjoisesta Portugalista ja Madeiralta peräisin olevilla viineillä on lyhyt viljelysjakso, ja ne korjataan elokuussa. Näitä köynnöksiä ovat Gual, Marmajuelo, Verdello, Baboso, Tintilla, Välimeren alueiden viinien viljelysaika on sen sijaan keskipitkä tai pitkä, ja rypäleet korjataan syys-lokakuussa. Näitä köynnöksiä ovat Malvasia, Vijariego, Listán Prieto, Forastera, Listán Blanco, Listán Negro.

Helmikuu 2011 © Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar