Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

25.5.12

Nautintoihin valmisteleva ilta Güímarissa.

Muutaman viimeisimmän kuukauden aikana sähköpostiini tuli kutsuja Spawellin esittelyihin Tenerifen pohjoisissa kaupungeissa. Lopulta päätin vastata. Kerroin, että asia vaikutti mielenkiintoiselta, mutta voisin ajatella osallistuvani, jos tilaisuus järjestettäisiin Güímarissa. Kului muutama viikko, ja sähköpostilaatikkooni tipahti kutsu Spawell tilaisuuteen Güímarissa!

En tiedä olinko jotenkin vaikuttanut asiaan kirjoittamallani viestillä. Otin asian kuitenkin vakavasti, lupaus on lupaus.

Olin hyvissä ajoin paikalla Fonda Medinassa Güímarissa. Yllätyin, kun tapasin iltaa valmistelevien joukossa myös viinimestarin ja mestarimaistajan Juan Enrique de Luis Bravon. Hän on ollut opettajani monella viininmaistelukurssilla. Muu Spawell väki oli toistaiseksi täysin outoa.

Illasta vastasi Elba Leandro, joka kertoi mikä Spawell on ja mihin tämän illan aikana pyritään.  Kuulosti tosi lupaavalta ja nautinnolliselta.

Spawell on liikeyritys, joka tarjoaa erilaisia terapioita, joiden yhteydessä käytetään mm. viiniä ja suklaata. Yritys on ollut olemassa Tenerifellä jo 15 vuotta, joista 8 vuotta Spawellin nimellä. Eräs toimintapaikoista on puertodelacruzilaisen  Botanico hotellin spa-osasto.

Tämän tyyppisen terapian kehittäjä oli Matilde Cartier. Sitä tehtiin aluksi Ranskan Bourdeauxsisa, Nykyään esim. Italiassa on ns. ”granjas de belleza” eli kauneusfarmeja, missä tarjotaan viiniterapiaa.
Viiniturismin levitessä esim. Espanjassa on viinikellareita ja hotelleja, joiden yhteydessä on Spar-kylpylä.
Elba kertoi, että illan mittaan oli tarkoitus esitellä hierontaa suklaalla ja viinirypäleiden siemenöljyllä. Sen lisäksi viinimestari Juan Enrique vastaa kahden Güímarin laaksossa sijaitsevan viinikellarin malvasia rypäleistä valmistetun viinin, suklaan ja hunajan maistelusta.
Terapioista
Viinirypäleöljyllä hierontaa esitellyt osteopaatti Carmen Blasco kertoi erilaisista terapioista.

Hieronnassa käytetyt rasvat ovat koostumukseltaan terapeuttisia. Viiniterapialla on paljon annettavaa sekä kosmeettisesti että terapeuttisesti.
Tämä terapiamuoto on erittäin nautinnollinen.
Viinirypäleen siemenöljy on nimensä mukaan peräisin Vitis Vinifierasta eli viiniköynnöksen siemenistä.
Tämä öljy imeytyy helposti, eikä tunnu kovin rasvaiselta.
Öljy on erittäin hyvää kehon nesteiden kiertoa vahvistavassa terapiassa. Se edistää myös solujen uudistumista.
Öljy on myös erittäin tehokas antioksidentti, joka sisältää flavonoideja.

Seuraavaksi Carmen ja kaksi kosmetologia esittelivät ihon kuorintaa (peeling) punaviinin avulla. Kuorinta-aineen muodostaa Chardonay rypäleen siemenistä ja kuorista valmistettu tahna, johon on lisätty viinirypäleen siemenöljyä.
Tahnan ominaisuuksiin kuuluu:
ü  valmistaa kudoksia uusiutumaan
ü  kuorii ihon ja kaunistaa sitä.
ü  sisältää aineita, jotka hidastavat ihon ikääntymistä.
ü  On erinomainen nesteiden kiertoa edistävä hoito

Näitä terapioita voidaan antaa myös raskaana oleville naisille. Tosin siinä yhteydessä hierontaöljyyn ei lisätä essentiallisia öljyjä.
Käsittely vaikuttaa syvän rentouttavasti. Hieronnan ja öljyämisen jälkeen asiakas peitetään. Tämä aktivoi osmoosis-systeemin.
Viileänä vuodenaikana peitto lämmitetään. Suihku päättää käsittelyn.

Valmistautuminen suklaaseen
Viinimestari Juan Enrique de Luis Bravo aloitti kysymyksellä: ”Onko täällä joku, joka ei pidä suklaasta?” Naurun lakattua hän kertoi suklaanmaistelutilanteesta. Yleensä se kestää 10 tuntia. Testattavia suklaita on silloin 50. Hän totesi, että suklaan maistelu väsyttää enemmän kuin viinin maistelu

Juan Enrique de Luis Bravo antoi meille  taustatietoja kaakaosta. On olemassa kolme eri kasvia, joista saadaan suklaan valmistukseen käytettävää kaakaota. Kaakaopähkinäpuita kasvaa eri puolilla maailmaa, kaikkiaan 25 eri lajiketta. Kolme tärkeintä lajiketta ovat Theobromia Crillo, josta saadaan aromi ja maku, Theobormia forastero, joka on varsinainen tuotannon perusta, eli 90 % suklaasta on peräisin tästä Keski-Afrikassa kasvavasta puusta. Kolmas puu on Trinidad trinitario. Valmis suklaa on sekoitus eri kaakaoista. Mitä enemmän kaakaota suklaa sisältää, sitä voimakkaampi on sen maku, ja sitä vähemmän siinä on maitoa ja kaakaovoita. Valkoinen suklaa on tehty kaakaovoista ja kondensoidusta maidosta.

Suklaan testauksessa käytetään kaikkia viittä aistia. Ensin katselleen, toiseksi tunnustellaan, kolmanneksi kuunnellaan (pala lohkaistaan), neljänneksi haistellaan ja viidenneksi maistellaan. Suklaapalasen ei tarvitse olla suuri. Sitä purraan seitsemän kertaa, jonka jälkeen maun annetaan tuntua suussa.

Suklaaterapiaa
Maisteluun valmistautumisen jälkeen Elba Leandro kertoi Spawellin suklaaterapioista, joissa perusaineen käytetään kaakaota.
Suklaaterapia
ü  virkistävää ja antaa energiaa
ü  vaikuttaa ja rentouttavasti,
ü  hieroo pois kuolleet ihosolut,
ü  nuorentaa ja kostuttaa ihoa,
ü  poistaa ihossa olevia laikkuja,
ü  toimii antioksidenttina
ü  lisää kehon kosketuden säilyttämiskykyä.


Viinimaisteluun…
Sillä aikaa kun suklaalla sivelty koehenkilö makasi peittojen alla, Juan Enrique de Luis Bravo aloitti malvasiaviinien maisteluhetken.

Tähän tarkoitukseen oli varattu kahta eri malvasia lajikkeesta valmistettua viiniä. Ne olivat peräisin viinikellareista Contiempo ja Vega las Cañas, jotka molemmat sijaitsevat Güímarin laaksossa.

Kanarian saaristossa on kolme malvasia lajiketta; Malvasia rosada, eli malvasia mulata, jonka rypäleet ovat vaaleanpunaisia, punainen malvasia tinto ja valkoinen malvasia blanca. Näistä kutakin viljellään tietyllä alueella La Palmalla, Tenerifellä ja Lanzarotella.
Malvasia viinin valmistuksessa voidaan erottaa kaksi eri valmistustapaa, ns. perinteinen, jolloin viini kypsytetään tammitynnyrissä, tai nykyinen ns. ”leikattu” viini, jolle ei anneta tynnyrikypsytystä.

Vega las Cañasen viini on kuiva viini, joka sisältää malvasia ja moscatel rypäleitä. Sitä on säilytetty jonkun aikaa tynnyrissä. Tämä viini sopii erittäin hyvin 45 % maitosuklaan seuraksi

Contiempon viiniv on makea malvasiaviini. Tällä viinillä  on ns. ”Corte moderna", eli sitä ei ole kypsytetty tynnyrissä. – viinin sokeripitoisuus ja happoisuus ovat erittäin hyvin tasapainotettuja keskenään. Tämä makea malvasia, Malvasia dulce, sopii erittäin hyvin esim. manteleista ja hunajasta valmistetun Bienmesabe jälkiruoan kanssa. Se sopii myös turskasta ja sipulista valmistetun aterian ”Bacalao encebolladon” kanssa.

Viininmaku suussamme valmistauduimme suklaan maisteluun.
Ensimmäinen oli maitosuklaa, jossa kaakaon määrä oli 45 %.. Tuoksu oli voimakas, mutta ei säilyvä. Toinen suklaa sisälsi 66 % kaakaota. Kolmas suklaa sisälsi 70 % kaakaota. Sen maku oli kuiva ja ”kitkerä”. Tällainen makuu säilyy kauan suussa. Neljännessä suklaassa oli 85 % kaakota, Tämän suklaan kaakao on peräisin Venezuelasta. Siinä on voimakas maku, joka muistuttaa maapähkinöistä. Viides suklaa sisälsi 99 %. Kaakaota. Sen maku oli hyvin voimakas. Tämänkin suklaan peruskaakao oli Venezuelasta.

Katselimme, kuulostelimme, tunnustelimme, haistelimme ja maistelimme vuoron perään jokaista palasta. Makuerot olivat huomattavat.

Maistelimme jokaista suklaapalasta kummankin viinin kanssa.

Lopuksi olivat vuorossa hunajat.
Juan Enrique de Luis Bravo kertoi lyhyesti Tenerifen hunajatilanteesta. Saarella on ollut vuoden erityinen hunajan alkuperäismerkintäoikeusalue. Koska Tenerifella on monia eri ilmastovyöhykkeitä ja kukkia, täällä valmistetaan 30 erilaista hunajaa. Erikoisia ja ainutlaatuisia koko maailmassa ovat tajinaste- neidonkieli ja retama hunajat. Nämä kukat kasvavat Las Cañadas del Teiden kansallispuiston alueella. Kanarialaisissa hunajakilpailuissa on tavallisesti 100 erilaista hunajaa.

Kiteytynyt hunaja on hyvälaatuista. Juokseva pehmeä hunaja on yleensä kuumennettua, ja laadultaan huonompaa.

Hunajapurkit kiersivät salissa. Niihin kahteen muovilusikkaan, jotka olimme saaneet lautasellemme, otimme vaaleaa ohdakehunajaa ja tummaa kastanjahunajaa.

Maistelimme hunajaa sellaisenaan, yhdessä suklaan kanssa, pelkän viinin kanssa ja lopuksi suklaan ja viinin kanssa.


Näin päättyi tämä nautinnollinen ilta. Viini- ja suklaahieronnat ovat vielä käytännössä kokeilematta. Kenties jonain kauniina päivänä….

Kuvia tilaisuudesta

Toukokuu 2012©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

1 kommentar:

  1. You are incredible, how you describe everything so perfect!!

    SvaraRadera