Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

7.5.11

Gracian käymiä viini- ja herkkukursseja

Olen päivittänyt allaolevan tekstin 5. päivä lokakuuta 2014

Maistelua
Tästä se alkoi. Elämäni ensimmäinen viininmaistelukurssi, joka pidettiin Güimarin alkuperäismerkintäalueen (DO. = Denominacion de Origen) tiloissa Güímarissa. Kurssia pidettiin kolmena iltapäivänä, yhteensä 9 tuntia.
Tämän jälkeen  kävin pari muuta maistelukurssia, mutta niistä ei ole annettu mitään diploomia.
Ensimmäisen kurssin järjestäjä oli Ycoden Daute Isoran viininvalvontatoimisto ja toisenVinoteca Canary Wine yhdessä Abonan viininvalvontatoimiston kanssa

Viinimaistelukurssi La Lagunassa Viña Norten tiloissa kahtena iltana, yhteensä 6 tuntia. Kurssin järjestäjä oli EnoTenerife. Kurssin vetäjä oli enologi (viinimestari) Juan Enrique de Luis Bravo.

Juusto- ja viinikurssi La Lagunassa, Viña Norten tiloissa. Kestoaika kolme iltapäivää ja 9 tuntia. Kurssin järjestäjä oli EnoTenerife ja La Lagunan yliopiston ent. oppilaiden yhdistys. Kurssin vetäjä oli juustoasiantuntija Zebina Hernández Hernández.

Punaviinien maistelukurssi Contiempon viinitilalla elokuun 27. päivä 2011. Kurssin vetäjä oli Patricia Perez. Kurssin alussa kävimme katselemassa punaisia viiniköynnöksiä ja maistamassa rypäleitä. Lopuksi kävimme vielä kellariosastolla, missä vuoden valkoviinit olivat valmistumassa. Maistelimme eri kypsymisviaheissa olevia viinimehuja...

Valkoviinien maistelukurssi Contiempon viinitilalla syyskuun 8. päivä. Kurssin vetäjät olivat Jorge Zerolo Hernandez ja Patricia Perez. Saimme oppia miten viinirypäleiden kypsyys tarkastetaan. Maistoimme eri kypsymisvaiheessa olevia viinimehuja. Kävimme kellariosastolla seuraamassa viinien valmistumisvaiheita.

Syksyllä 2011 Güímarissa järjestettiin ns. bataatin kuukausi. Osallistuin sinä aikana bataatin esittelytilaisuuksiin, kävin katsomassa bataattiviljelmiä ja lopuksi vielä olin bataatin "keittokurssilla".

Keväällä 2012 Spawell järjesti Güímarissa illan, jonka aikana tutustuttiin mm. suklaan ja makeiden viinien maisteluun.

Syksyllä 2011 olin seuraamassa viinirypälesadon korjaamista
Talvella 2012 olin opettelemassa viiniköynnösten ymppäämistä
Keväällä 2012 olin opettelemassa viiniköynnösten leikkaamista
Syksyllä 2012 olin luomutilalla keräämässä viinirypäleitä

Olen osallistunut jokaiselle "Rutas del Vino" Tenerifen järjestämälle yhdeksälle (9) viinireitille Tacoronte-Acentejon ja La Orotavan viinialueilla...

Olen ollut päivän tutustumisretkellä Lanzarotella, kolmessa eri viinikellarissa. Päivän sisällöstä vastasi Lanzaroten saarihallinnon maatalousosasto.

Viimeisin tutustus- ja maistelupäivä oli syyskuussa 2014. Güimarin laakson viinikellarilla, Bodega Comarcal. Kävimme mm. läpi kuohuviinin valmistuksen.

YLIOPISTOKURSSEJA

Sen jälkeen kun tajusin syksyllä 2009, että La Lagunan yliopisto järjesti erilaisia viinin viljelyyn ja sen tuotantoon liittyviä koulutuksia, aloin osallistua.

Ensimmäinen yliopistotason kurssini. Sillä käsiteltiin mm. Tenerifen viininviljelyksen historiaa, tämän hetken mahdollisuuksia viinintuottajana ja viinien laatuvaatimuskysymyksiä.
Kurssilla käytiin myös läpi erilaisiin tilanteisiin liittyviä etikettisääntöjä. Lopuksi vielä lyhyt maistelukurssi. Kurssi pidettiin San Miguelin kunnan kulttuurirakennuksessa, Casa de Capitan. Kurssin kestoaika oli viikko ja tuntimäärä 20.

Toinen yliopistotason kurssini. Tällä kurssilla pohdittiin viiniturismin näkymiä yrittäjän näkökulmasta ja kultturellisista lähtökohdista katsoen.
Kurssi pidettiin La Lagunan yliopiston liiketalouden laitoksella. Yhden kurssipäivän aikana kiersimme La Lagunan kaupungin keskustassa tutkimassa eri nähtävyyksiä. Tutustuimme myös kaupungin kauppahalliin ja sen juusto- ja viinitarjontaan. Kurssin kestoaika oli 2 viikkoa ja tuntimäärä 30.

Kolmas kurssi yliopistolla. Pohdittiin edelleen viiniturismia. Mitä ja miten olisi tehtävä.
Kävimme läpi erilaisten viinien tuotantoprosessin. Käytimme muutamia tunteja myös erilaisten viinien maisteluun - ja ne eivät todella olleet niitä parhaita aina. On opittava tuntemaan myös viinin virheet, joten välillä naama kääntyi aika lailla ryttyyn...
Kurssi pidettiin osaksi La Lagunan yliopiston liiketalouden laitoksella ja osaksi La Lagunassa sijaitsevan Viña Norten tiloissa.
Kurssin aikana kävelimme noin 10 km pitkän  "viinireitin" La lagunasta Teguesteen ja katselimme mm. viljelyksia ja erilaisia tapoja tukea viiniköynnöksiä. Kurssin kesto oli 2 viikkoa ja tuntimäärä 30. Kurssiin sisältyi viinien maisteluopetusta. Maistelu tapahtui silmät peitettyinä.

Neljäs viiniturismin yliopistokurssini. Nyt kuulimme mm. miten La Lagunan kansainväliset viini-ja elokuvapäivät järjestettiin. Kuulimme kokemuksista viinireiteiltä Pohjois-Portugalissa ja Espanjan Baskimaassa 
Kurssi pidettiin  osaksi La Lagunan yliopiston liiketalouden laitoksella ja osaksi Teguestessa sijaitsevassa Casa de los Zamoranes.
Kurssin lopuksi vietimme viimeisen iltapäivän Teguestessa- "viiniviljelysten keskellä sijaitsevassa kylässä" - tutustuen alueen viinikellareiden tuotantoon ja paikallisiin pikkusyötäviin. Kurssin kesto oli 2 viikkoa ja tuntimäärä 30


Viides yliopistokurssini. Heinäkuussa 2011 La Lagunan yliopisto ja Adejen kunta järjestivät viiniin, gastronomiaan ja turismiin liittyvat viikon mittaisen kurssin. Viinille omistettiin yhden päivän käytännon harjoitukset. Kuulimme ensin kahden viinivalmistajan, Bodegas Monjen ja Bodegas Aponten  kertovan tuotteistaan. Sitten keskityimme maisteluharjoituksiin.

Muuten kurssilla puhuttiin paljon erilaisista alaan liittyvistä reiteistä, lähinnä pohjois-Espanjassa ja pohjois-Portugalissa. Gastronomiajaksoon liittyi myos esitelmä vanhoista kanarialaisista perunalajikkeista. Kurssin kestoaika oli 20 tuntia. Kurssiin siältyi viinin maistelua yhdessä suklaan kanssa,

Lisää kurssista Adejessa kesällä 2011.

Kuudes kurssini oli heinäkuussa 2012 Adejen kesäyliopistossa järjestetty viiniin, gastronomiaan ja turismiin liittyvä kurssi.

Tälläkin kurssilla puhuttiin viiniturismiin liittyvistä tapahtumista ja reiteistä. Kaukaisin vieras oli Portugalin "Centro" alueen viiniturismin koordinaatiosta vastaava Pedro Manuel Monteiro Machado.
Kurssin aikana opimme myös maistamaan erilaisia viinietikoita erikseen ja yhdessä tumman suklaan kanssa, samoin makeita viinejä yhdessä suklaan kanssa. Kurssin kestoaika oli 20 tuntia.


Seitsemäs kurssini oli El Hierrolla heinäkuussa 2012 nimeltä Recorriendo la Isla del Hierro: Paisaje. Enología y Gastroturismo.
Kurssin järjestäjät olivat La Lagunan yliopisto ja El Hierron saarihallitus.  Kurssin kestoaika oli 10 tuntia. Siihen sisältyi lyhyt el Hierron viinien maistelu ja suklaan ja hierrolaisen hunajan maistelu.

Tutustuimme mm. El Hierron alkuperäismerkintäoikeusalueeseen - DO El Hierro.

Paikalla oli Lissabonista Portugalista Atlantin saarten viinien erikoisasiantuntija Virgilio Loureiro..


Lokakuussa 2012 osallistuin Kanarian saaristohallinnon maataloustutkimuslaitoksen ICIA:n järjestämään kahden päivän seminaariin, jossa käsiteltiin mm. miten VITIS projektin puitteissa Kanarian saariston viinit on luokilteltu, miten ne on tutkittu eri menetelmiä käyttäen, mm niiden DNA. Seminaarissa oli jokaiselta Kanarian saarten viinien alkuperäismerkintäoikeusalueelta edustaja, joka esitteli ko. alueen, sen tuotannon ja erityispiirteet. Seminaari pidettiin laitoksen tiloissa Valle de Guerrassa.

Syksyllä 2013 päätin tutustua lähemmin viljelys- ja viljelijöiden olosuhteisiin. Se tapahtui kurssin "agroturismo" puitteissa. Kurssin järjestivät yhtesityössä La Lagunan yliopisto ja Tenerifen saarihallinnon maatalousosasto.
Kurssin kestoaika oli 30 tuntia. Käytimme viimeisen päivän mm. tutustuen banaaniviljelyksiin ja pakkaamiseen.

Helmikuu 2014 © Gracia Penttinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar