Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

18.8.11

Gofio – Kanarialainen perinneherkku

Päivitys syyskuu 2017
Kanariansaarten valloittajat eivät saaneet kitkettyä pois kaikkea entistä ja perinteistä. Jäljelle jäi ainakin gofio.
Tämä paahdetusta viljasta valmistettu jauho oli jo saarten alkuperäis- asukkaiden ”ruokapöydällä”.

Nyt se löytyy pöydiltä, missä on perinteisiä ruokia. Gofiota voi ostaa kaikenkokoisista ruokatavara- kaupoista ja jopa matkamuisto- myymälöistä. Gofiosta tehtyjä ”pullia” jaetaan kaikille halukkaille romerioissa eli kyläjuhlissa. Gofio on päässyt jopa jäätelön osatekijäksi.

Mitä gofio on?
Lyhyesti selitettynä gofio on paahdetusta viljasta valmistettu jauho. Gofio nimeä käytettiin aluksi Lanzarotella ja Gran Canarialla. Tenerifellä se tunnettiin aikaisemmin nimellä Ahoren.
Saarten alkuperäisasukkaden gofio oli valmistettu vehnästä tai ohrasta. Huonoina satovuosina he käyttivät myös tietyn saniaisen juuria gofionsa valmistamiseen. Jauhon valmistamiseen käytettiin erityisiä jauhinkiviä.
Nykyään gofiota valmitetaan vehnän (trigo) ja ohran (cebada) lisäksi maissista (Kanarialla = millo), rukiista (centeno) tai kikherneistä (garbanzas) ja pavuista (habas). Gofio voi olla myös eri viljalajien sekoituksesta valmistettu. Olen löytänyt jopa speltistä (espelta) valmistettua luomugofiota, mutta sitä voi olla vaikeampi löytää muualta kuin luontaistuotekaupoista (Herbolario).

Gofion valmistus alkaa siten, että vilja paahdetaan. Sen jälkeen se jauhetaan. Jauhinkivet ovat edelleen tärkeät. Mylly ei saa pyöriä liian nopeasti, vaan päinvastoin,. Mitä hitaammin ne jauhavat, sen parempi tulos. Tästä syystä kaikkein arvostetuin gofio on edelleen käsikivillä jauhettu. En valitettavasti voi kertoa mistä sitä saa, jollei tee sitä itse.

Miten gofiota syödään?
Turisteille tavallisin tapa lienee alkusopan yhteydessä tuotu pieni kuppi, jossa on tätä vaalean ruskehtavaa jauhoa. Se sirotellaan yksinkertaisesti sopan päälle ja sotketaan haluttaessa sekaan.
Gofiota voidaan syödä aamiaisella tai välipalana maitoon sekoitettuna.
Se voidaan sekoittaa kuumaan veteen, kala, liha- tai kasvisliemeen ja tästä syntyneestä tahnasta voidaan ”leipoa” pitkulainen rulla (pella de gofio) , josta sitten leikataan sopivan kokoisia paloja, tai sitä voidaan pyöritellä ”palloiksi”. 

Gofioseoksen suolaisen version (escaldon de gofio) voi löytää paikallisten ravintoloiden tai  baarien ruokalistalta.  
Gofiota voidaan sekoittaa myös viiniin.

Gofion ”makea” versio saadaan sekoittamalla tahnaan hunajaa, lisäämällä sokeria tai palmusiirappia (miel de palma). Tästä syntyneet palaset tai pullat ovat jälkiruokaa. Gofiota voidaan lisätä jäätelöön tai mousseen. Sitä voidaan nauttia esim. banaanin kanssa.
Kanarian saarilla gofiota käytetään myös kuivattujen viikunoiden ”eristäjänä”, ts. viikunat pyöritellään gofiossa ennen kuin ne pussitetaan.

Gofio on ravitsevaa
Gofiota voidaan pitää Kanarialaisten peruselintarvikkeena. Sen on erittäin halpa ateria, joka on ollut tärkeä esim. sisällissodan ja huonojen satojen vuosina. Gofio sisältää samoja ravintoaineita kuin se vilja ym. mistä se on valmistettu. Gofiossa on B1, B2 ja B3 vitamiinia, rautaa, kalkkia, magnesiumia ja natriumia. Gofiossa ei ole säilytysaineita eikä väriaineita.





Gofio on edelleen tärkeä  
Vuodesta 1994 lähtien Gofiolla on ollut oma DO = alkuperäismerkintä- oikeusalueensa Kanarian saarilla.
Toukokuussa 2011 järjestetiin Tenerifellä Fórum Harinalia del Gofio. Tämän kolme päivää kestäneen tapahtuman aikana gofiota tarkasteltiin kaikista mahdollisista näkökulmista. Tarkoituksena oli nostaa tämän perinneruoan arvoa myös kansallisen, kanarialaisen identtiteetin symboolina.

Gofio maailmalla
Vuosisatojen kuluessa Kanarialaiset joutuivat eri syistä muuttamaan Etelä-Amerikkaan. Kostean vaatteen sisällä säilytetty gofio oli meren ylitysmatkoilla tavallinen matkaeväs.
Näiden Kanarialaisten maastamuuttajien mukana gofio levisi Etelä-Amerikkaan. Sitä tavataan tämän mantereen kaikissa maissa. Nimi voi olla  tietysti joku muu kuin ”gofio”. Tälle paahdetulle viljalle on luonnollisesti löytynyt kaikkialla omia kansallisia käyttömuotoja. Yhteisiä kaikille ovat Kanarialaiset juuret.

Katovuosien gofioita
Nämä gofiot eivät varsinaisesti ole mitään herkkuja, vaan pikemminkin jauhettuja historiallisia muistoja ajoista, jolloin saarten väestöllä oli nälkä, ja ruokaa oli löydettävä, jotta pysyisi hengissä. Saarten alkuperäisväestö käytti saniaisten juuria gofiojauheen saamiseksi. Saniaisen juuria on käytetty myöhemminkin nälkä- ja katovuosien aikana, vähän niin kuin Suomessa pettua leivässä.
Saniaisten juurien jauhoksi saaminen on ollut erityisen työläs prosessi. Sitä voi katsella esim.  La Gomeralla Juego de Bolas infokeskuksen antropologisessa ”muistojen talossa”.
Saniaisjuurten valmistamisesta gofioksi on aihe, josta ei mielellään puhuta, se on melkein häpeällistä. Yritin eräällä luontoretkellä La Gomeralla kysellä iäkkäämmiltä osanottajilta tämän ”gofio saniaisen” – Helecho hembra (Athtrium filix-femina) ulkonäköä, ja jos joku sen tunnistaisi luonnossa. Totesin, ettei kukaan tuntenut sitä, tai halunnut puhua siitä. Tämän saniaisen suomenkielinen nimi on Hiirenporras saamani infon mukaan (Sakarilta, kiitos)

Toinen nälkävuosien gofion materiaali saatiin jääpäivikin (Mesembryanthemum nodiflorum) siemenistä. Tämä gofio tunnettiin nimellä gofio de vidrio. Gofio de vidriota valmistettiin esim Punta Rascassa Aronan alueella Etelä -Tenerifellä.



Jääpäivikin siemenkodat vietiin  esim. Punta Rascan alueella oleviin rantakallioiden syvennyksiin. Kuopat täytettiin sitten merivedellä. Sen jälkeen niitä piti polkea avojaloin. Siemenet painuivat kuopan pohjaan ja kuoret jäivät kellumaan veden pinnalle. Vesi juoksutettiin pois ja siemenet kerättiin talteen. Niiden annettiin kuivua auringossa, jonka jälkeen ne paahdettiin ja jauhettiin. Näistä pienistä siemenistä saatu gofio oli hyvin tummaa. Sitä syötiin samaan tapaan kuin tavallista gofiota tai tuoreiden viikunoiden keralla.

Erilaisia gofiosekoituksia
Berrendo: gofiosekoitus, jossa on käytetty vettä ja juuston palasia
Cabrillas: gofiojautetta syödään lusikalla viini keralla
Rata: liha-, kala- tai vihannesliemeen, maitoon tai viiniin liuotettua gofiota
Escaldón; Gofiotahna, joka on sekoitettu kuumaan liha-, kala- tai vihannesliemeen
Revuelto: gofio”taikina” jonka valmistamiseen on käytetty kuumaa vettä tai kuumaa liha-, kala- tai vihanneslientä
Pan de gofio: gofiopullia, joissa on gofiojauhonn lisäksi, vettä ja suolaa.

Kanarian saaristohallinon valmistuttama esite gofiosta

Gofiolle omistettu laulu. Kuvituksena on perinneruokia, joihin gofio voidaan liittää.



Lisäys marraskuussa 2012. Gofiosta on ilmestynyt kirja, jossa on myös englanninkielinen teksti. Kirjan hinta on 11 €

Lisäys 2014

Juttujani, joissa gofio kuuluu osana sisältöön: 
Ruta de Gofio - eli gofioreitti Las Vegasin ympäristössä 
Hierrolaisesta ruoasta ja juomista
Joitain erikoisia gomeralaisia herkkuja
Gomeralaista kotiruokaa ja viiniä 
Godion eurooppalainen arvonnosto


Lisäys syyskuussa 2017:  Gofio on vuosien mittaan ollut jatkuvasti esillä. Sen "arvo" kansallisena, kanarialaisena perineherkkuna on kohonnut...
Gofiolle on nykyään olemassa oma "museonsa". 2. huhtikuuta 2016 vihittiin Garafiassa La Palmalla "Centro de intepretación de Gofio", eli paikka missä kerrotaan gofiosta -(kaikki minkä aina olet halunnut tietäá gofiosta, - tyyliin)...

Elokuu 2011, ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

2 kommentarer:

  1. Gofio, kanaroiden ikioma talkkuna. Paitsi hernettä ei tainnut aineslistalla olla. Wikipedia kertoo, että "Talkkuna on perinteinen suomalainen jauhovalmiste, joka koostuu paahdetusta hienoksi jauhetusta viljasta ja pavuista. Viljana on yleensä ohra tai ruis, harvemmin vehnä. Valmistusaine vaihtelee myös paikan mukaan, Hämeessä käytetään kauraa, jonka lisänä ohraa, herneitä tai papuja. Karjalassa ja Savossa talkkuna on pääasiassa ohraa. Talkkuna keitetään padassa puolikypsäksi, valutetaan ja kuivataan riihessä tai nykyisin myös muussa sopivassa paikassa." Selvästi gofion sukua, tai päinvastoin.

    SvaraRadera
  2. Toinen kommentti: joka tuli shkopostin kautta: - Kiitos siita:
    Gofio on nimenomaan talkkunaa. Ostin La Gomeralta pussillisen viiden viljan gofiota, jossa on maissia, vehnää, ohraa, kauraa ja kikherneitä. Tuoksu ja maku on hyvin samanlainen kuin hämäläisessä talkkunassa.

    Minä sekoitan gofiota piimään, viiliin tai luonnonjogurttiin Tosi hyvää. Näin meillä kotona nautittiin myös talkkunaa.

    Tiesittekö, että talkkunaa tehdään ja tarjoillaan myös Virossa. Viroksi sen nimi on "kama". Sitä saa ainakin Saarenmaalta.

    Athyrium filix-femina on suomeksi hiirenporras ja sangen yleinen saniainen myös koko Suomessa. Kuva löytyy netistä esimerkiksi omalta sivultani "Helsinkiläinen kasvio".


    Suora linkki hiirenportaaseen:
    http://sakari.kuvat.fi/kasvio2/hiirenporras.html

    SvaraRadera