Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

7.9.12

Viini-ruoka-turismikurssista Hierrolla kesällä 2012

Varsinaisen alkupotkun kesäiselle vierailulleni El Hierrolla antoi siellä pidetty viini-ruoka-turismikurssi, joka kesti kolme päivää. Sen järjestämisestä vastasivat El Hierron saarihallinto, El Hierron viinin alkuperäismerkintäoikeusalue ja La Lagunan yliopisto. Useat opettajat olivat tuttuja jo aikaisemmilta kursseilta, vaikka pääpaino luonnollisesti oli tällä kertaa El Hierron saarella.

Pääopettaja, tri José Antonio Lastres Segret, oli tehnyt esittelyn El Hierron luonnollisista resursseista, maisemasta ja luonnosta. Hän kertoi viininviljelyn historiasta saarella ja sen nykytilanteesta. Hän totesi, että hierrolaisten olisi muistettava, että he asuvat saarella, missä on mahtava luonto, ja minne monet ihmiset tulisivat mielellään, jos vain tietäisivät sen olemassaolosta ja sen tarjoamista erilaisista mahdollisuuksista.

Kurssin kaukaisin opettajavieras oli Lissabonin teknillisen yliopiston tri ja viinimestari Virgilio Borges Loureiro. Hän on erityisesti perehtynyt Atlantin saarilla harjoitettavaan viiniviljelyyn ja saarten perinteisiin lajikkeisiin. Hänen mukanaan ”kävimme”, mm. Azoreilla, Picon saarella, katsomassa miten siellä viljellään viiniköynnöstä erittäin epätavallisissa olosuhteissa. Jokainen köynnös on aikoinaan istutettu laavakiveen kaivettuun koloon. Saari on nykyään näiden erikoisten viljelystensä takia UNESCOn maailmanperinnelistalla.  Tri Borges puhui myös aiheesta "Viininviljely liikeyrityksenä" ja sen vastakohta "viininviljely osana kulttuuria". Edellinen on ollut olemassa ehkä 40 vuotta, viini kulttuurina jo useita tuhansia vuosia,. Tätä meidän ei pidä unohtaa. El HIerron viiniviljelykset ovat osa saaren kulttuuria. Ne ovat olleet olemassa noin 500 vuotta.

Tri Borges kertoi mm miten aikoinaan ei ollut olemassa viiniä ”tinto”, vaan se oli yksinkertaisesti punaista, samanväristä kuin nykyinen ”clarete” (joka on on punaisten ja valkoisten viinirypäleiden yhdessä aikaansaaman viinin väri). Viininviljely oli aluksi Euroopassa munkkien hommaa, viini valkoista ja valmistettiin ehtoollisviiniksi. Myöhemmin kirkas punainen viini, joka vastaa lähinnä nykyistä rosé viiniä, oli ”Kristuksen verta”, tumma punainen kuului paholaiselle.

Tri Bourges oli ehtinyt tutustumaan El Hierron viineihin ja viiniviljelyksiin. Hän oli ehdottoman ihastunut makuihin ja saareen ja palaisi tänne vielä perheineen. Seurattuaan viiniköynnösten samankaltaisten lajien leviämistä kaikkialle maailman, hän oli ehdottomasti sitä mieltä, että saariston ja El Hierron omien lajien korvaaminen näillä  saaristoille uusilla ”Pinot Noirille, Cabernet Savignonilla, jne” olisi kuolinisku saariston viineille. Ne kadottaisivat täysin oman erikoisluonteensa. Kanarian saaristossa on kymmeniä  erilaisia viiniköynnöslajeja, joita ei tavata missään muualla maailmassa.

Osana kurssia oli myös ”pyöreän pöydän keskustelu”. Siihen osallistuivat opettajien lisäksi aktiivisesti kaikki 16 kurssilaista. Aluksi hierrolaiset purkivat omaa voimattomuuden tunnettaan. Saarella ei ole mitään organisoitua. Esim. infokeskuksia olisi, mutta ei ole rahaa pitää henkilökuntaa. Asukkaat eivät myöskään ole tajunneet saarensa arvoja. Esim. useita kuukausia jatkunutta tuliperäista toimintaa saaren eteläosassa ei ole osattu hyödyntää. Muualla maailmassa tällaiset tilanteet houkuttelevat paikalle katsojia. Viinistä puhuttaessa todettiin, että viininviljely tai sen jatkaminen El Hierrolla on todellinen voimannäytön koe. Viinitilat ovat pieniä ja useimmat viljelijöista vanhoja. Useimmat eivät osaa arvostaa omaa työtään ja valtavaa työpanostaan, tai viiniviljelyn jatkamisen merkitystä maiseman säilyttämiselle.

Vähitellen purkausmyrsky laantui,  ja alettiin löytää postiivisia mahdollisuuksia. Koulutus ja kielten opiskelu nähtiin tärkeänä. La Lagunan yliopiston opettajat muistuttivat mahdollisuudesta luoda yhteisprojekteja yliopiston kanssa ja saada näin sitä tukea, mitä hierrolaiset olivat vailla. Internetin kautta tapahtuvan tiedotuksen ja kaupan leviämisestä puhunut Tri Eduardo Parra Lopez, muistutti siitä, miten tieto leviää nopeasti kaikkialle maailmaan. Kohderyhmät, ostajat ja kuluttajat voivat olla missä tahansa.

Kolmannen päivän aamuun kuului viinin, hunajan ja suklaan maisteluhetki. Tenerifeläinen mestarimaistaja ja viinimestari Juan Enrique de Luis Bravo aloitti kertomalla kaikkien viiden aistin tärkeydestä ja myös tavoista, millä niitä on turmeltu ja turmellaan. Maut  ja hajut samankaltaistetaan keinotekoisilla mausteilla, lisäaineilla ja hajuilla. Kuulo turmeltuu jatkuvasta metelistä  ja teknomusiikista. Tunne, kosketus jää pikaseksin loukkuun. Ihomme on tunne-elin, joka kattaa kaksi neliömetriä. On opittava uudelleen nauttimaan.

Tämän esittelyn jälkeen istuimme silmät sidottuina. Tunnustelimme, haistelimme ja maistelimme edessämme olevalle lautaselle levitettyä ”jotain”. Sormin kosketeltuna ja niitä nuoleskellen, se jotain osottautui olevan hunajaa. Käytimme aikaa Viinikooperativin valmistaman makean valkoviinin ja perinteisen punaviinin maistamiseen, niiden yhdistelemiseen erilaisiin suklaihin ja hunajaan.

Kurssin lopuksi Gabriel Santos teki yhteenvedon, josta kävi selvästi ilmi, että viini- ja ruokaturismin käsitteeseen, tai sen ”alle” voi kerätä paljon, paljon muutakin;. kuten maisemaa, kasvillisuutta, historiaa, patikointia, arkkitehtuuria, musiikkia…..Hän näytti meille malliksi videon,  jossa esitellään Tacoronte-Acentejon aluetta, Vastaavaa videota ei ole tehty El Hierrosta.

Ennen kurssin lopetusta läsnäolijat sopivat, että Juan Enrique de Luis Bravo palaa El Hierrolla syyskuussa opettamaan hierrolaisille maistamisen jaloa taitoa.

Omistimme yhden iltapäivän vierailulle saaren viinikooperatiivissa. Itse yhdistyksen puheenjohtaja Cayo Armas Benitez tuli paikalle kertomaan järjestön syntyhistoriasta, joka sai alkunsa hieman myöhemmin kuin ”alkuperäismerkintäoikeusalue.
Kiersimme katsomassa viinin valmistustilat. – Ne siirretään vähitellen kerrosta alemmaksi ja niiden paikalle tulee El Hierron viininviljelyn historiasta kertova museo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar