Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

20.8.12

El Hierron alkuperäismerkintäoikeusalue


El Hierron kokonaispinta-ala on lähes 269 km2. Saari on tuliperäinen. Viimeisimmät, vedenalaiset tulivuorenpurkaukset ovat tapahtuneet vuoden 2011 aikana. Niitä edeltävä tulivuoren purkaus oli vuonna 1793. El Hierro on pienin ja nuorin Kanarian saarista. Saaren korkein kohta on Pico de Malpaso. Sen korkeus on 1548 m.  El Hierron iäksi arvellaan noin 1.200,000 vuotta.  Saaren asukasluku vuonna 2009 oli vajaat 10.900 henkilöä.


El Hierron DO:n tunnus
DO El Hierro – El Hierron alkuperäismerkintäoikeusalue perustettiin 1994 ja vahvistettiin elokuussa 2011.

Viinin viljelys El Hierrolla aloitettiin 1500-luvulla.
Ensimmäiset taimet El Hierrolle toi tarinoiden mukaan Tantonista, Englannista kotoisin oleva Joe Hill vuonna 1526. Hänen nimensä vääntyi paikallisessa kielessä Juan Gill nimeksi. Tosin hierrolaiset eivät vaikuta uskovan tähän, koska Hierrolla ei ole yhtään Juan Gillille omistettua katua.
Kontrolloitu viiniviljelyspinta-ala on vajaa 208 ha. Viininviljelijöitä on 345. Saarella on 8 viinikellaria, joista 6 on mukana DO rekisterissä.


El Hierron viininviljelysalueet
Suurin osa viljelyksistä sijaitsee alemmilla rinteillä ja lähellä merta, noin 200 metrin korkeudesta 800 metrin korkeuteen. Rypäleet kypsyvät nopeasti auringossa. Tosin saarella on myös korkealla sijaitseva viininviljelysalue, El Pinar. Suurin osa viljelyksistä on hiekkaista maata. Tärkeimmät viininviljelysalueet ovat: Valle del Golfo, Sabinosa ja Echedo.Jotkut El Hierron viineistä ovat aina olleet erikoisia, jopa Kanarian saarten viinien joukossa. Ne huomioidaan enemmän makunsa kuin tuoksunsa takia. Erikoisuutena ovat tietyt yhdestä lajista valmistetut viinit, kuten Baboso Negro ja Vijariego.

El Hierron tärkein viljelty lajike (80%) on valkoinen Vijariego Blanco. Hierrolaiset tuntevat sen myös nimillä Verijadiego tai Verijariego. Toinen valkoinen rypäle on saarelle kotoperäinen Bremajuelo eli Bermajauelo, josta valmistetun viinin sanotaan tuoksuvan rinteiden kasveilta.

El Hierrolla viljellaan myös valkoisia lajejaListán Blanco, Malvasia, Moscatel de Alejandria, Burra Blanca, Pedro Ximenez, Baboso Blanco ja Gual.
Punaisia lajeja ovat Listán Negro eli Almuñeco, Negramoll eli Mulata, Baboso Negro, Vijariego Negro ja Moscatel negro.
El Hierrolla saadan jatkaa myös lajien Albillo, Forastera blanca eli  Doradilla, Verdello, Breval, Torrontés ja  Malvasía rosada viljelyä, koska nämä lajit ovat vaarassa hävitä, mutta niitä ei enää saa istuttaa uudelleen.
El Hierron viininviljelyksen ja – tuotannon tarkastuksesta vastaava toimintapiste on:  Consejo Regulador de El Hierro. Viinikooperativin merkkin on Viña Frontera.

Do El Hierro löytyy myös Facebookista.

Kuvia Viña Fronteran viinikellarilta ja toimistosta (katselua varten valitkaa "bildspel")

Yleistietoja El Hierrosta

Hierrolaisia viininviljelyspalstoja ja -tiloja

Elokuu 2012, ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

KanarianSaarten viinin alkuperäismerkitäoikeusalueet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar