Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

13.2.12

Maissipellolla Güímarin laaksossa

Kanarialaisen ruoan alkulähteitä tutkiessani jouduin maissipellolle Güímarissa, tai oikeastaan tilavaan kasvihuoneeseen, jossa viljeltiin maissia, valkokaalia, papuja ja kaktuksia. Päivän pääpaino oli maissilla.

Tenerifen saarihallinnon maatalousosasto järjestää pitkin vuotta erilaisten viljelyskasvien vuotuiseen ylläpitokiertoon liittyviä tilaisuuksia. Suurin osa näihin tilaisuuksien osallistuvista on viljelijöitä, mutta se ei ole mikään välttämättömyys, ja niin minulla on mahdollisuus olla mukana ja kerätä tietoja.

Kasvihuone
Ajoimme tilalle ja olin todella hämmästynyt todetessani, että maissikasvihuone sijaitsi vain vajaan kilometrin päässä meren rannasta ja vain muutamia kymmeniä metrejä merenpinnan yläpuolella.
Tämä alue on luonnontilassa kuivavyöhykettä. Viljely alueella toimii keinokastelun varassa. Tarvittava viljelysmaa oli tuotu tänne toiselta puolen saarta. Se oli punaruskeaa ja savipitoista.
Kasvihuoneen omistaja oli yksityisen maanviljelijä, Don Franciscon omistama. Hän oli aikaisemmin toiminut maataloustarkastajana, mutta siirtynyt sitten päätoimiseksi viljelijäksi jo vuosia sitten.
Tällä ns. seuranta-alueella viljeltiin 10 eri maissilajiketta. Viisi niistä oli tenerifeläisiä, kaksi Fuerteventuralta ja kolme Gran Canarialta.
Jokaiseen viljelysriviin oli merkitty sille kylvetyn maissilajikkeen koodinumero. Kaikki esiteltävät lajikkeet olivat kylvetyt lokakuussa 2011.

Viljelysohjeita
Don Franscisco esitteli maissin taimien ja taimirivien tarvittavat etäisyydet toisistaan, ja kuinka monta taimea voidaan kylvää neliömetriä kohti. Hän kertoi kastelusta. Joka kastelukierrokseen lisätään tietty rikkaruohomyrkky. Hän pyrkii pitämään sen määrän mahdollisimman pienenä. Ennen myrkytystä maissintaimien on oltava tietyn korkuiset.
Kun maissin siemenet kylvetään, tehdään maahan vain matala kuoppa, johon siemen kylvetään. Se peitetään ja kastellaan vasta sitten. – Tässä vaiheessa tajusin miksi kaikki maissikokeiluni olivat epäonnistuneet. Olin nimittäin liottanut seimet ennen kylvöä. – Maissin siemenet kerätään kypsän tähkän puolesta välistä. Don Francisco näytti myös miten maissin juuret eivät ole kovin syvällä.


Olimme pellolla täydenkuun aikaan, joten oli hyvä aika ottaa esille kylvämisen ajankohta kuun kierron mukaan. Don Francisco totesi, ettei suurilla tiloilla tähän varmaan ehditä kiinnittämään huomiota, mutta pienellä tilalla sen voi tehdä. Saarihallinnon viljelyskonsultti ja Don Francisco olivat tehneet muutamia kokeita. He olivat kylväneet maissia laskevan kuun aikana. Siemenet itivät, mutta lakkasivat kasvamasta ja kuolivat, ollessaan noin 20 sm korkuiset.

Sen jälkeen he kylvivät uudet siemenet nousevan kuun aikaan, ja ne maissit saavuttivat täyden korkeuden ja tuottivat hyvän sadon.

Maissin historiaa Kanariansaaristossa
Maissi(t) tuotiin Kanariansaarille Väli-Amerikasta 1500-luvun alussa, jolloin valloittajat ja uudisasukkaat muuttivat saaristoon. Perunat olivat toinen laji, joka tuotiin samanaikaisesti. Nämä kaksi ovat sen jälkeen olleet kanarialaisen ravinnon perustekijät.

Kun kaupallisemmat viljelyskasvit tulivat tärkeimmiksi, maissin viljely jäi taka-alalle. 1900-luvun alussa sitä piti jo tuoda saaristoon.
Maissin viljely on vähitellen lisääntynyt. Nykyään Tenerifen maissinviljelyn pinta-ala on noin 292 ha. Joista 123,5 ha sijaitsee saaren pohjoispuolella, missä viljelyksiä ei tarvitse kastella. Muilla alueilla kastelu on välttämätöntä. 5% kasteltavista viljelyksistä on kasvihuoneissa.
Vuodesta 2009 lähtien on tutkittu saariston 50 erilaista maissilajiketta, niiden ominaisuuksia ja ravintopitoisuutta. Nämä kanarialaiset perinteiset maissilajikkeet ovat satojen vuosien aikana sopeutuneet paikallisiin olosuhteisiin, joissa uudemmat kaupalliset lajikkeet eivät tulisi toimeen.

Mitä maissia ja mistä
Maissit (Zea Mais, L) kuuluvat sukuun: Poacceae. Maissi, oikeastaan ”maiz”, tunnetaan Kanarian saarilla nimellä Millo. Maissin tähkä on puolestaan Piña. Kanarialaista maissia voi ostaa ainakin vihannestoreilta ja kauppahalleista Tavallisesti myytävät maissintähkät ovat lehtienhylsyjen peitossa. Tämä hylsy heitetään pois – ainakin jos tähkiä ostaa toreilta.

Kanarialaista maissia on esim. perinteisessä Pucherossa ja vesikrassikeitossa (Potaje de Berros).

Kuvia tilalta

Helmikuu 2012 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar