Tenerifellä
trucha leivonnainen on hyvin paljon joulutortun näköinen. Sen kuori on tehty
voitaikinasta niin kuin joulutortunkin. Sisältö sen sijaan on erilainen.
Päästäkseni
paikallisen truchan tekemisen jäljille läksin tervehtimään ystävääni Elenaa
Finca El Albercalle, koska tiesin hänen tekevän niitä paljon.
Aivan oikein.
Elenalla oli valmiita truchoja ja täytettä uusia varten.
Voisinko saada
reseptin? Kyllä se käy, sanoi Elena.
Kirjoitin
muistiin. Hän kertoi oppineensa tekemisen isoäidiltään. Tosin hän ei voinut
antaa ihan tarkkoja grammamääriä. Tiedoilla on kuitenkin hyvä päästä alkuun. Jokainen
leipuri löytää kyllä itselleen ”sopivan” määrän.
Keskityimme
täytteeseen.
Tarvitsemme
bataattia, eli makeaa perunaa. Elena käyttää bataattia, joka tunnetaan
Kanarialla nimellä ”yema de huevo” eli munan keltuainen (Batata yema de huevo),
Tämän bataatin sisus on kellertävä ja antaa täytteelle värin. Bataatin maku on
mieto ja makea. Tämän lajikkeen sato valmistuu tavallisesti syksyllä, juuri
sopivasti truchan tekoon.
Bataatin lisäksi
tarvitaan mankeita manteleita, hieman sokeria, sitruunan kuori, kanelia ja
anista. Anis voi olla joko nesteenä tai siemeninä.
Suhde bataatin ja
mantelin välillä on 3 kg bataattia ja 250 gr manteleita. Tästä voi sitten tehdä
pienempiä tai suurempia annoksia.
Aluksi mantelit
liotetaan kuumassa vedessä, jotta niistä pystytään poistamaan ”nahka”. Sen
jälkeen mantelit survotaan.
Bataatit
keitetään vedessä. Vesi kaadetaan pois. Bataatit kuoritaan ja survotaan
soseeksi.
Jos käyttetty
anis on kuivia siemeniä, ne on liotettava vedessä. Siemenet siivilöidään pois
nesteestä. Samanaikaisesti nesteeseen laitetaan sitruunan kuoria, joiden
tehtävä on vain antaa makua. Niitä ei tarvitse hakata tai pienentää. Ne vain
heitetään pois aniksen siementen kanssa.. Kanelia laitetaan mauan mukaan. Sokeri
liuotetaan nesteeseen
Jos anis on
nestemäistä, siihen lisätään vettä tarpeen mukaan. Sitruunan kuori liotetaan
jonkin aikaa tässä nesteessä. Siihen lisätään sokeri ja kaneli.
Sen jälkeen
bataatti-manteli soseeseen lisätään mausteita sisältävä neste. Jos sose on
liian kovaa, siihen voidaan lisätä vettä.
Truchaan
tarvittavan voitaikinan Elena ostaa valmiina. Voitaikinan voi tehdä itsekin. Se
on tavallista voitaikinaa, jota käytetään esim. joulutorttujen tekemisessä.
Esim Tenerifellä voi ostaa valmiita pyöreitä voitaikinalevyjä Hiperdinosta.
Truchaan
laitetteva valmis sose laiteataan keskelle taikinalevypyörylää. Sen jälkeen
trucha suljetaan samalla tavalla kuin joulutorttu.
Kyspentäminen
tapahtuu keittämällä trucha
oliiviöljyssä, jonka on oltava hyvälaatuista. Trucha on valmis kun sen pinta on
kauniin vaaleanruskea. Valmiit truchat laitetaan leivinpaperille ja niiden
päälle sirotellaan maun mukaan sokeria.
Truchan sisällön
voi tehdä myös pelkästä bataattisoseesta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar