Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

16.12.12

Truchan tekoa joulun alla


Joulun lähestyminen näkyy myös leipomusten tarjonnassa.  Truchaa voi tehdä koko vuoden, niin kuin joulutorttujakin, mutta jostain syystä molempia tehdään erityisesti juuri joulun aikoihin.

Tenerifellä trucha leivonnainen on hyvin paljon joulutortun näköinen. Sen kuori on tehty voitaikinasta niin kuin joulutortunkin. Sisältö sen sijaan on erilainen.

Päästäkseni paikallisen truchan tekemisen jäljille läksin tervehtimään ystävääni Elenaa Finca El Albercalle, koska tiesin hänen tekevän niitä paljon.

Aivan oikein. Elenalla oli valmiita truchoja ja täytettä uusia varten.

Voisinko saada reseptin? Kyllä se käy, sanoi Elena.

Kirjoitin muistiin. Hän kertoi oppineensa tekemisen isoäidiltään. Tosin hän ei voinut antaa ihan tarkkoja grammamääriä. Tiedoilla on kuitenkin hyvä päästä alkuun. Jokainen leipuri löytää kyllä itselleen ”sopivan” määrän.

Elenan isoäidin trucha resepti
Keskityimme täytteeseen.
Tarvitsemme bataattia, eli makeaa perunaa. Elena käyttää bataattia, joka tunnetaan Kanarialla nimellä ”yema de huevo” eli munan keltuainen (Batata yema de huevo), Tämän bataatin sisus on kellertävä ja antaa täytteelle värin. Bataatin maku on mieto ja makea. Tämän lajikkeen sato valmistuu tavallisesti syksyllä, juuri sopivasti truchan tekoon.

Bataatin lisäksi tarvitaan mankeita manteleita, hieman sokeria, sitruunan kuori, kanelia ja anista. Anis voi olla joko nesteenä tai siemeninä.

Suhde bataatin ja mantelin välillä on 3 kg bataattia ja 250 gr manteleita. Tästä voi sitten tehdä pienempiä tai suurempia annoksia.

Aluksi mantelit liotetaan kuumassa vedessä, jotta niistä pystytään poistamaan ”nahka”. Sen jälkeen mantelit survotaan.
Bataatit keitetään vedessä. Vesi kaadetaan pois. Bataatit kuoritaan ja survotaan soseeksi.


Mausteita ja sokeria laitetaan maun mukaan. Täytteeseen voi laittaa myös ruskeaa raakasokeria. Täytteestä tulee silloin vain tummempi.
Jos käyttetty anis on kuivia siemeniä, ne on liotettava vedessä. Siemenet siivilöidään pois nesteestä. Samanaikaisesti nesteeseen laitetaan sitruunan kuoria, joiden tehtävä on vain antaa makua. Niitä ei tarvitse hakata tai pienentää. Ne vain heitetään pois aniksen siementen kanssa.. Kanelia laitetaan mauan mukaan. Sokeri liuotetaan nesteeseen
Jos anis on nestemäistä, siihen lisätään vettä tarpeen mukaan. Sitruunan kuori liotetaan jonkin aikaa tässä nesteessä. Siihen lisätään sokeri ja kaneli.

Sen jälkeen bataatti-manteli soseeseen lisätään mausteita sisältävä neste. Jos sose on liian kovaa, siihen voidaan lisätä vettä.

Truchaan tarvittavan voitaikinan Elena ostaa valmiina. Voitaikinan voi tehdä itsekin. Se on tavallista voitaikinaa, jota käytetään esim. joulutorttujen tekemisessä. Esim Tenerifellä voi ostaa valmiita pyöreitä voitaikinalevyjä Hiperdinosta.

Truchaan laitetteva valmis sose laiteataan keskelle taikinalevypyörylää. Sen jälkeen trucha suljetaan samalla tavalla kuin joulutorttu.

Kyspentäminen tapahtuu keittämällä trucha oliiviöljyssä, jonka on oltava hyvälaatuista. Trucha on valmis kun sen pinta on kauniin vaaleanruskea. Valmiit truchat laitetaan leivinpaperille ja niiden päälle sirotellaan maun mukaan sokeria.

Truchan sisällön voi tehdä myös pelkästä bataattisoseesta.

Joulukuu 2012 ©Gracia Penttinen

Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar