Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

16.2.13

Kanarian saariston uusin ja 11. viinialue


Jo muutamia kuukausia sitten lehdissä oli maininta siitä, että Kanariansaarille on perustettu uusi viinialue – alkuperäismerkintäoikeusalue. Tämän alue kattaa kaikki saariston viiniä tuottavat saaret. Se on oikeastaan DOP eli Denominacion Origen Protegida (Suojeltu alkuperäismerkintäoikeusalua).

Muut 10 ovat lyhennettyinä DO eli denominaciön de origen..

Mikä on sitten ero näihin muihin verrattuna?
Kaikki 10 entistä, ovat olleet, ja ovat jatkossakin, joko saarikohtaisia (El Hierro, La Gomera, LaPalma,  Gran Canaria ja Lanzarote tai tietyn alueen kattavia (Tenerifen 5 aluetta). Tämä 11. Alkuperäismerkintoikeusalue kattaa koko saariston.

Kanarialaisten viininviljelijöiden ja viininvalmistajien järjestön (AVIBO – Asociación de Viticultores y Bodegueros de Canarias) puheenjohtaja ja uudesta viinialueesta vastaava Hugo Luengo ilmaisi tyytyväisyytensä (La Opinion 29.12.2012) tehdyn päätöksen suhteen.

Keskustelin aiheesta myös Monjen viinikellarin Felipe Monjen kanssa, joka on vuosia on puhunut yhteisen viinialueen tärkeydestä.

Tavalliset viinialueet voivat ostaa rypäleitä ainoastaan oman alueensa viljelijöiltä, jos he haluavat saada pulloonsa vastaetiketin, joka kertoo viinin olevan ”hyväksyttyä”. Uuden alueen puitteissa viininvalmistjat voivat ostaa rypäleitä kaikkialta saaristosta. Esim. jos, kuten Felipe Monje totesi, La Gomeralla on ylituotantoa ja Lanzarotella vastaavasti ollut huono sato, niin lanzarotelaiset voivat ostaa La Gomeralta. Tavallisten viinialuesääntöjen mukaan se ei ole ollut mahdollista. Edellytyksenä on se, että myös rypäleiden tuottaja on rekisteröitynyt uuden viinialueen tuottajaksi.

Uusi viinialue mahdollistaa sen, että tuotantokustannukset, ja viinipullojen hinnat laskevat huomattavasti.

Vuosien mittaan on puhuttu siitä, miten esim. turistien on vaikea ostaa kanarialaisia viinejä, koska alueita on niin paljon, ja niistä on vaikea saada tietoja. Nyt uuden alueen puitteissa valmistettuihin viineihin tulee ainoastaan merkintä siitä, että kysymyksesä on kanarilainen viini. Pulloon tulee myös Kanarian turismin symbooli, mitä muissa viinipulloissa ei ole..

Joulukuun lopussa uuteen viinialueeseen oli kirjautunut 130 viiniviljelijää ja 20 viinintuottajaa. Viininviljelypinta-ala oli 220 ha ja tuotanto 600 000 kg.

Samanaikaisesti kun viinintuottaja liittyy tähän uuteen viinialueeseen, hän voi säilyttää paikkansa myös sillä alueella, mihin hän on aikaisemmin kuulunut.

Mieleeni tuli muuan ajatus, jonka sitten kerroin Felipe Monjelle.
Viinin yhteydessä puhutaan mm. siitä, miten se maaperä millä köynnös on kasvanut, vaikuttaa viinin makuun. Kanarialaisille viinialueilla on paljon toisistaan eroavat pienilmastot ja maaperä, olkoonkin, että maaperä kaikkialla saaristossa sisältää muiston saaren vulkaanisesta alkuperästä. Monje vahvisti tämän.

Joten arvelen, että jos joku haluaa edelleen tuntea erot saariston viineissä, hänen on hyvä pysytellä ”vanhoissa” aluemerkinnöissä, ja oppia tuntemaan erot esim. eri puolilla saaristoa tuotettujen valkoisten malvasia viinien, tai vaikkapa punaista Listán Negroa sisältävien viinien välillä. Tavalliset nautiskelijat voivat kaikessa rauhassa nauttia miettimättä, mistä päin saaristoa rypäleet ovat kerätyt. Se on kuitenkin varmaa, että ne ovat kanarialaisia rypäleitä, ja se lienee pääasia.

Helmikuu 2013 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

9 kommentarer:

  1. Monjen retken jälkeen olemme yrittäneet etsiä juuri näitä viinejä kaupoista, tuloksetta. Ehkä kuvaamasi yhteistyö on ihan tarpeen, jotta Puertonkin kaupat oppisivat ostamaan saariston viinejä. Jatkossakin on siis noudettava Monjen viinit suoraan tilalta. Toki matka on varmasti aina vaivan arvoinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Monje selitti että heidän viinejään saa esim. Corte Inglésistä. Ainakin viinimuseosta El Sauzalista saa kaikkia Tenerifellä tuotettuja viinejä, ja sinne on helpompi mennä vaikka bussilla kuin Monjen tilalle. Puertossa olen nähnyt ainakin yhden viiniteekin, en vain muista kadun nimeä. se on sellaisella mukulakivikadulla, joka vie kohti rantaa ja alkaa jostain BelAirin nurkalta. Santa Cruzissa on muutamia viinimyymälöitä, esim.yksi on Kauppahallissa Nuestra Señora de Africa, Siellä olen nähnyt MOnjen viiniä. ja sitten aika lähellä sitä on parikin. Täytyy katsella niiden osoitteet. Jos katselet viinikellareidin sivuja, niin useilla niillä on myös myyntipisteet. Hiperdinossa olen muuten nähnyt saariston viinejä, Mutta on oltava tarkkana kun katsoo vuosikertoja, ettei käy niin, että saa vanhaa ja kelvotonta viiniä.

      Radera
  2. Mitä rypälelaatuja kanarialaisisa viineisä käytetään? Onko punaviinit sielä sellasia, joista saa herkästi päänsärkyä?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tässä on perinteisiä punaisia rypälelajikkeita http://lainegraciavh.blogspot.com.es/2012/07/kanarialaiset-perinteiset-punaiset.html

      Tässä on parinteisiä valkoisia rypälelajikkeita http://lainegraciavh.blogspot.com.es/2012/07/kanarialaiset-perinteiset-valkoiset.html

      Tässä on uudet lajikkeet, joiden viljely on sallittu Kanarian saarilla;
      http://lainegraciavh.blogspot.com.es/2012/07/uudet-punaiset-lajikkeet-joiden-viljely.html

      Radera
  3. Hei, tiedätkö, mitä lajiketta kanarialaiset rypäleet on? Ja miten helposti kanarialaisesta punkusta saa päänärkyä?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lajikkeet löydät aikasiemmasta vastauksesta:
      Tuo päänsärky on mielestäni osin vähän henkilökohtainen juttu. Yleensä viineissä on jotain rikkiyhdistettä. Tavallisesti siitä on maininta etiketissä. Juon yleensä korkeintaan 25- 30 ml kerrallaan, koska olen todennut, että sen suurempi määrä ei tunnut missään hyvältä.. Mutta joskus olen löytänyt lajikkeen, jota nautin parikin kertaa tuona määrän, eikä ollut päänsärkyä. Se oli Fereira nimisen viinik ellarin Legendario viiniä. Kirjoitin siitä silloin.

      http://lainegraciavh.blogspot.com.es/2011/08/rakkautta-ensisiemauksella-bodegas.html

      Tässä viinissä on käytetty lajikkeita Syrah 70 %, Castellana 20 %, Listán Negro 10 %...

      Radera
    2. Anne, luomuviineissä¨ei ole sitä rikkiä, joka voi aiheuttaa päänsärkyä. Ainakin Broncen viinitilalla on ekologisia punaviinejä http://www.vinobronce.com/ etusivulla voit vaihtaa kielen, jos tarvitset. Broncen viinejä saa ainkain viinimuseosta, ja tietysti tilalta.
      Myös Vilaflorissa valmistetaan luomuviinejä: Laitan tähän viinialueen viinikellariluettelon. Niistä voi kysyä mitkä ovat luomuviinejä http://www.vinosdeabona.com/nuestras%20bodegas.html

      Radera
  4. Kiitos Gracia ja pahoittelut tupla kommentoinnnista, luulin, että se ensimmäinen ei koskaan lähtenyt matkaan, kun en osannut sitä koodia oikein laittaa siihen.
    Minä olen huomannut, että osasta punaviinejä ei tule ollenkaan huono olo, vaikka osaa en kestä tuota muutamaa millilitraakaan. Kiitos infosta, ehkäpä pian pääsen maistelemaan :)
    Y yo leo español fluentemente :)

    SvaraRadera
  5. Hieno kirjoitus taas Gracia!

    Uskon, että DOP Las islas Canarias antaa tuottajille lisää mahdollisuuksia ja kuluttajillekin turvallisuutta valita viinejä.

    Tosiaan, jos haluaa tietyltä saarelta viiniä, onhan niille olemassa yksilölliset alkuperäismerkinnät. Niitä on hyvä seurata.

    Kiitos taas! Voi hyvin.

    Jokkeri

    SvaraRadera