Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

4.3.11

La Gomeran herkku: palmusiirappi

La Gomeralla matkailijat voivat tutustua perinteisiin ruoka aineisiin. Eräs niistä on "Miel de palma", joka käännettynä on lähinnä palmusiirappi, vaikka sana Miel tarkoittaa hunajaa.

Tällä palmusiirapilla on takanaan jo yli 500-vuotinen historia.
Sen jälkeen kun saaret olivat valloitetut, alettiin kerätä tietoja saarelaisten erilaisista tavoista. Tässä yhteydessä huomioitiin Kanarian palmun mahlan, eli ”guarapon” käyttö sekä ravintoaineena että lääkkeenä. Arvellaan, että palmusiirapin alkuperäiset valmistajat olisivat olleet saarella 1400- ja 1500 luvulla eläneet afrikkalaiset orjat. Palmusiirapin nykyinen valmistustapa on sama kuin silloin kauan sitten.

Palmusiirappi valmistetaan pelkästään Kanarian kotoperäisen palmun (Phoenix canariensis) mahlasta – guaraposta.. Aikoinaan tämän guarapon kerääminen oli käytössä kaikilla saarilla, mutta nykyään sitä harjoitetaan ainoastaan La Gomeralla. Saarella on yli 100.000 palmua. Palmusiirapin jatkunut olemassaolo kertoo La Gomeran asukkaiden suhteesta palmuun ja heidän moniin ainutlaatuisiin ja monipuolisiin palmunkäyttötapoihinsa. Palmusiirapin tärkein tuotantoalue on Valle Gran Reyn laakso Vallehermoson kunnassa.

Palmusiirapin valmistamisprosessi alkaa siitä, että valitaan sopiva palmu mahlan juoksuttamista varten. Tässä yhteydessä otetaan huomioon useita eri tekijöitä; palmun korkeus, sen maantieteellinen sijainti ja korkeus, jolla palmu kasvaa ja paikan kosteus. Näin ollen korkeat palmut, vaikka ovatkin jo vanhoja, antavat parempaa mahlaa kuin nuoret. Valinnan jälkeen palmun runko puhdistetaan, jotta latvaan olisi helppo nousta.
Parin seuraavan päivän aikana palmun latva raaputetaan puhtaaksi, jotta sinne saadaan ”pelto” eli ”campo” kuten paikalliset sitä kutsuvat, josta sitten tämä mahlasato korjataan. Sen jälkeen kun kouru on kaiverrettu palmun peltoon, sen alapäähän asetetaan astia, johon mahla saa juosta yön aikana. Tälle mahlan keruulle ovat uhkana rotat, jotka voivat tuhota koko palmun. Siitä syystä rungon ympärille laitetaan yleensä metallirengas.

Päivän ajaksi palmun latva peitetään, jottei se kärsisi liikaa auringonpaisteesta. Tarkoitus on luonnollisesti estää palmua kuolemasta tai kärsimästä tämän mahlan juoksutuksen aikana. Tämä toimenpide toistetaan neljästä viiteen vuoteen. Palmu tuottaa tätä aikana noin 2000 litraa tätä mahlaa. Yhteen litraan hyvälaatuista palmusiirappia tarvitaan kahdeksan litraa mahlaa. Myös mahlaa voidaan nauttia joko tuoreena tai hapatettuna.

Palmun mahlan kerääjän on noustava joka ilta palmun latvaan raaputtamaan se puhtaaksi ja kaivertamaan uusi kouru, jotta mahla juoksisi. Kuluneen päivän aikana entiseen kouruun on muodostunut eräänlainen arpikudos, ja mahlan juokseminen on lakannut. Samalla kun kourun paikkaa vaihdetaan, palmulle annetaan mahdollisuus uudistua entisen kourun kohdalta.

Keräytynyt mahla korjataan talteen aamuisin. Sen jälkeen se siilataan, jottei siihen jäisi roskia. Tämän jälkeen mahla keitetään teräsastiassa paksuhkoksi siirapiksi. Keitosta valmistetaan hiljaisella tulella usean tunnin aikana. Pyrkimyksenä on säilyttää palmun mahlaan sisältyvät aineosat mahdollisimman luonnollisina. Sen jälkeen kun siirappi on valmiiksi keitetty, sen annetaan jäähtyä. Se siivilöidään vielä ennen pullottamista.
Palmusiirappia käytetään edelleen kansanlääkinnässä sairastumista ehkäisevänä ja elimistön kuntoa kohottava ja puhdistavana aineena. Sillä on todettu olevan virkistäviä ominaisuuksia. Palmusiirapilla on hyviä vaikutuksia esim. suolistovaivoissa ja se tunnetaan virtsan eritystä tasoittavana ja virtsaelinten tulehduksia estävänä.
Tehtyjen tutkimusten mukaan palmusiirappi sisältää enemmän kuparia, rautaa, fosforia, magnesiumia, kaliumia ja natriumia kuin tavallinen hunaja.

Gastronomia:
Palmusiirappia pidetään myös gomeralaisen keittiön kuningattarena. Sitä käytetään erityisesti jälkiruokien valmistuksessa, tavallisesti kaikissa gomeralaisissa jälkiruoissa: leche asada – maitovanukas, tarta de cuajada – juustokakku – banaanit ja palmusiirappi jne.
Palmusiirappia nautitaan myös tuoreen vuohenjuuston keralla, kermajälkiruoissa ja jogurtissa
Se on myös eräs gomeralaisen turronin ja siirappivanukkaan perusaineista. Palmusiirappia käytetään myös erilaisissa yhteyksiä gofion kanssa, …

Oma lukunsa on Gomeron, lämmittävä juoma, jossa puolet on palmusiirappia ja puolet paloviinaa.

Tarta de cuajada – juustokakku
Aineet.:
1 kg kuivaa vuohenjuustoa
2 munaa
½ kg jauhoja (tarkka määrä riippuu juuston pehmeydestä)
1 jälkiruokalusikallinen sokeria
1 jälkiruokalusikallinen anista.
Valmistus: Juusto levitetään tarjottimella ja hakataan pieneksi. Lisätään vähitellen munat. Seuraavaksi lisätään anis ja sokeri. Lopuksi lisätään jauhoja, jotta massasta tulee sopivan tuntuinen taikina (ei tartu käsiin). Leipomisen aikana kädet jauhotetaan. Kun taikina on valmis, muodostetaan kakku jotka siirretään jauhotetulle pellille. Paistetaan kauan alhaisessa lämpötilassa, kunnes kakusta tulee kypsä.
Tarjottaessa kakun päälle laitetaan palmusiirappia.


Lyhyt  Video, joka kertoo palmusiirapin tekemisestä 
Puolen tunnin espanjankielinen dokumetti palusiirapin synnystä

Maaliskuu 2011 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Vuosien mittaan olen liikkunut paljon La Gomeralla, ja kirjoittanut saaresta ja kokemuksistani siellä useita juttuja:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar