Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

31.3.11

Viiniturismista

Aloitin neljä viikkoa kestävän kurssin La Lagunan yliopistolla. Aiheena on viiniturismi. Aiheluetteloa ja luennoitsijalistaa katsellessani totesin, ettei tämän parempaa katsausta voi saada saariston viiniasioihin.

Monet kanarialaisen viinin historiaan liittyvät asiat saivat valaistusta aivan alkajaisiksi. Olin miettinyt useaan otteeseen miten ”uuden tulokkaan” oli mahdollista saada suuri kauppaverkko 1500- luvun maailman. Kanarialaista viinihän vietiin muutaman sadan vuoden aikana niin Eurooppaan, Amerikkaan kuin Afrikkaankin.

Uusimpiin asioihin liittyvät luonnollisesti viinin ”uusi nousu” ja saariston alkuperäismerkintäoikeusalueiden syntyminen 1990-luvulta lähtien. Kuulimme myös miten Tenerifen virallista viinireittiä on suunniteltu ja miten se liittyy yhteen Espanjan viinireitteihin. Viini, maisemat ja paikallinen kulttuuri kuuluvat näille reiteille, joista useimmat olenkin jo ehtinyt kokemaan, ja joista myös kerron näillä sivuillani.

Pari aikaisempana vuonna olen myös käynyt yliopiston järjestämiä viinikursseja, mutta niillä on ollut hieman erilainen sisältö kuin tällä nyt aloittamallani. Käynnit viinikellareissa, viininmaistelukurssit ja nämä yliopiston intensiiviset viikot nitovat tosi hyvin yhteen saariston ja viinin merkityksen sen historiassa ja myös nykyhetkessä. Ehkä tästä kehittyy uusi ura eläkepäivien piristykseksi. Olisikohan pohjoismaissa väkeä, jota kiinnostaisi tietää jotain Kanarian saariston elinkeinoista ja elämästä tai maistella vulkaanisella maaperällä kasvaneita viinejä lomansa yhteydessä. Taidanpa miettiä asiaa.

Tällä viikolla lähden myös Lanzarotelle Viinin ystävättärien kanssa. Käymme kolmessa sikäläisessä viinikellarissa. Lanzarotella on hyvin erikoinen tapa viljellä köynnöksiä, ja luonnollisesti myös erikoisia laavamaaperään sopeutuneita lajikkeita.

Toisin sanoen, niin viinipitoinen viikko, ettei taida jäädä aikaa edes nautiskella lasillista hyvääkään punaviiniä

Maaliskuu 2011 ©Gracia Penttinen
 Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar