Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

18.10.13

Mitä viiniä KanarianSaarilla ja mistä?

PÄIVITETTY 22.10.2014

Kanarian vuosinani olen seurannut, tahtoen ja tahtomattani, turistielämää. Sen jälkeen kun aloin itse kiinnostua paikallisesta viinitarjonnasta ja viininvalmistuksen eri vaiheiden salaisuuksista, huomioni kiinnittyi luonnollisesti siihen, mitä viinejä turistit ostivat ja tilasivat ravintoloissa. Seurasin myös paikallisten viininjuojien valintoja ja kuuntelin heidän kommenttejaan.

En ole varsinaisesti järjestellyt tieto- ja kokemuspankkiani, mutta monia asioita siellä on jo varastoituna.
Viimeisimmän vuoden aikana olen myös juossut enemmän pelloilla ja viljelyksillä kuin viinikursseilla tai ravintoloissa.

Pari päivää sitten pidetty, kokeilumuotoinen viinimaistelukurssi, Puerto de la Cruzissa herätteli muistoja pankissani. Olin tilaisuudessa tulkkina, joten sanavarastokin siinä aktivoitui.

Ja koska syksyn ja talven pohjoismaisten turistien sesonki on alussaan, ehkä joku haluaa hankkia paikallista viiniä, ainakin toivon niin.

Olen todennut monien ostavan sitä samaa tarjontaa, mitä jo saa kotona Alkosta tai joissain tapauksissa Systembolagetista. Tietysti se on myös hintakysymys. Tavalliset KanarianSaarten viinit maksavat saman verran kuin ne tavalliset Riojat tms espanjalaiset viinit “kotona”. Täällä ne maksavat vain murto-osan siitä – ajatella – miten halpaa!!!  Siinä sivussa KanarianSaarten viinit tuntuvat kalliilta. Tosin joskus näyttää siltä, että sitä halpaa viiniä menee sitten runsaasti, koska se on niin halpaa. Arvelen, ettei siinä sivussa jää aikaa tai tilaa maistelulle tai juuri siitä juotavasta halvasta viinistä johtuville maku ja tuoksuelämyksille.

Mutta – jos haluaa tutustua ja kokeilla, niin on maksettava muutamia euroja enemmän.

Blogissani on paljon taustatietoja saariston viineistä, jo haluaa tutustua. Siksi kirjoitain vain lyhyesti huomioistani, kokemuksistani ja jaan joitan viinien löytämistä helpottavia tietoja.

KanarianSaarten viinialueista – Denominación de origen.
Ulkomaailmasta tulleen viininostajan voi olla hieman vaikea valita sikä voisi olla parasta juuri hänen makuunsa.

Yhteinen toteamus voi mielestäni olla se, että huolimatta siitä, minkä saaren  tai alueen viinejä ostaa, niissä on mukana saariston vulkaaninen alkuperä, ts. viinin maku voi olla alussa voimakkaan tuntuinen. Saaristossa vallitsevat useat pienilmastot vaikuttavat omalla tavallaan eri alueiden tuotteiden makuun.

Näitä viinialueita Tenerifellä on viisi. Kaikilla muilla saarilla on vain yksi kullakin, eli saaristossa on yhteensä 10 viinialuetta. Lokakuusta 2013 lähtien saaristossa on myös ns. 11 viinialue, DOP (Denominación protegida), johon kuuluu viiniviljelijöitä ja tuottajia koko saaristosta. Tämän viimeisimmän viinialueen valmistajilla on mahdollisuus sekoittaa tarvittaessa muilla saarilla viljeltyjä viinirypäleitä viineihinsä. Muiden viinilalueiden puitteissa se ei ole sallittua. Tämä voi vaikuttaa tietysti viinin makuun, Laatu pidetään edelleen erittäin valvottuna jo korkeana, mutta mausta voi puuttua jollekin alueelle ominainen “sävy”, jonka viinintuntija tunnistaa ja ehkä kaipaa. Tavalliselle turistille tämä järjestely lienee kuitenkin helpottava. Ei tarvitse tietää muuta kuin, että viini on kanarialaista. Tosin etiketissä kerrotaan yksityiskohtia, sille, joka haluaa tietää enemmän

Mitä viiniä?
Viinimaistelukurssin yhteydessä kurssinpitäjä Rúben Gonzaléz totesi, että jos ostaa viininsä tavallisesta kaupasta – supermercado – niin on aina valittava viimeisin vuosikerta. Paikalliset viinit ovat enimmäkseen ns. Nuoria viinejä (vinos jovenes), ja niiden nautittava maku on vain muisto parin – kolmen vuoden päästä. Asianmukainen säilytys viileässä, pimeässä ja makuuasennossa pidentää pullon sisällön ikää. Useimmissa kaupoissa viinipullo seisoo lämpimässä ja valaistussa paikassa, ja sisällön laatu heikkenee.  Tässä yhteydessä on hyvä muistaa erityisesti, että “Maceración carbonica”- hiilihappokäytetty nuori viini, menettää kevyen ja hedelmäisen luonteensa jo alle vuodessa

Saaristossa tuotetaan luonnollisesti muitakin viinejä.

Mistä ostaa laatuviiniä?
Saarilla on viime vuosina avattu ns. Vinotecas – eli viinimyymälöitä. Näissä myymälöissä on tavallisesti mahdollisuus saada henkilökunnalta apua viinin valinnassa. Joidenkin yhteydessä on mahdollista tehdä pieni maistelukierros ennen kuin päättää ostostaan.

Tenerifen viinimyymälät löyvät laittamalla hakukoneeseen sanat: vinotecas de Tenerife. Aukeavalla sivulla on myymälöiden nimet ja myös kartta, mistä näkee niiden sijainnin.
Kaikken varmin ostopaikka, missä ovat tarjolla kaikki Tenerifellä pullotetut viinit, on El Sauzalissa sijaitseva viinimuseo, Casa del Vino

HUOM! Tässä myymälässä sen enempää kuin museon ravintolassakaan ei ole mahdollisuutta ostaa, tilata, tai maistaa Kanarian saariston uusimman, koko saariston käsittävän viinialueen viinejä (DOP Islas Canarias). Syynä on se, että ne eivät ole "Tenerifen viinejä", olkoonkin, että osa on tuotettu saarella.

Näitä viinejä voi sen sijaan ostaa useita viinimyymälöistä ja joistan tavarataloista, joilla on viiniosasto. 

Santa Cruzissa on suuri viinimyymälä Vinoteca el Gusto por el Buen Vino lähellä Nuestra Señora de África Kauppahallia,.  Tämän myymälän valikoimassa on viinejä kaikkialta maailmasta. Heiltä voi saada ammattitaitoista apua valinnoissa.

Santa Cruzin kauppahallissa on pieni viinimyymälä Canary Wine, mistä löytyy lähinnä saarelaisia viinejä.

Keskellä Santa Cruzia on pieni viehättävä viinibaari, (Teopaldo Power 26) missä voi ensin maistaa ja sitten ostaa.

La Lagunan keskustassa on pari viinimyymälää.

Olen nähnyt viiniteekin Adejessa, pääkadulla Calle Grande.

Joissain saarten tuotteita myyvissä paikoissa on myös viinejä, kuten esim Casa del Turista La Orotavassa.

La Orotavassa myös Tasca & Restaurante El Descorche Tutustuin paikan omistajiin heidän pitäessään viiniteekkiä Puerto de la Cruzissa. La Orotavassa lokakuun alussa 2014 avatussa paikassa en toistaiseksi ole käynyt.

Heillä oli Puertossa mahdollisuus valita saarelaisia ja myös manterelaisia viinejä. Otaksun, että tämä hyvä käytäntö jatkuu edelleen. Viinin valintaa voi saada apua. 






Candelerian basilikaan johtavalla kävelykadulla on viiniteekki Maresia y Volcán.










Güimarissa on hiljattain avattu Viini- ja herkkumyymälä Entreanas









Viinejä löytyy joskus suurimmista turisti-infopisteistä. Valikoimat ovat rajoitetut, ja arvelen, ettei opastavaa henkilökuntaa ole.

Olen ilokseni huomannut myös, että ihan tavallisissa ruokatavaramyymälöissä näyttää olevan ainakin pieni valikoima lähikellareiden viiniä

Joidenkin turisteille järjestettyjen reittien yhteydessä poiketaan paikallisissa viinikellareissa.



La Gomera:
La Gomeralta löysin vain vain yhden viiniteekin, ja sekin on Vallehermoson keskustassa. Saarikierroksella sinne ei ehdi ostoksille. Sen sijaan olen ostanut gomeralaisia viinejä San Sebastianin kauppahallista. On vain syytä katsoa, ettei osta Vino de Mesa (pöytäviiniä), joka on tavallisesti huonompilaatuista, viinin toisesta puristuksesta syntynyttä.. Joskus olen jättänyt jopa juomatta sellaisen viinin.

Viimeisin viininostopaikka, jonka löysin La Gomeralla, on aivan San Sebastianin sataman vieressä oleva liike Laurisilva










La Palma
La Palmalla (vinotecas de La Palma hakusanana) löysin neljä viiniteekkiä. Saarella on myös viinimuseo, CasaMuseo del Vino, joka sijaitsee Los Llanos de Aridane nimisessä kaupungissa. 

Tällä pienellä saarella ei ole yhtään viiniteekkiä. Mielestäni saaren viinejä myytiin paikallisissa kaupoissa ja niitä voi tilata ravintoloissa. Saaren pääkellari on La Fronterassa. Kellarin tuotteita saa ostaa viljelyskoperatiivin myymälästä.  Myymäläketju Supermercado Terencio myy puolestaan joidenkin pienempien tuottajien viinejä.

Hakusana “Vinotecas de Gran Canaria” ei tuottanut montakaan vastausta. Ihmeekseni ei edes rannikon turistikaupungeissa ollut yhtään, ainakaan luetteloon merkittynä. Sen sijaan kun joskus kävelin Trianassa (Calle Cano 35)  Las Palmasissa löysin viinimyymälän nimeltä La Despensa del Sur. Ostin sieltä paikallista viiniä.

Toinen paikka mistä löysin läheisen Monte Lentiscalin alueella tuotettua paikallista viiniä, oli pieni elintarvikemyymälä Terorissa lähellä basilikaa. Olin vain pyydettävä “vino del país”…

Gran Canarialla on oma viinimuseo, jonka myymälästä voi ostaa saaren viinejä. Museo on Santa Brigidassa.

Fuerteventura
Fuerteventuralla viljellään viiniä tuskin nimeksikään, eikä ainakaan pullotukseen ja myyntiin. Hakusanalla “Vinotecas de Fuerteventura” löytyy neljä viiniteekkiä. Valitettavasti en voi sanoa mitään niiden tarjonnasta.
Fuerteventuraa esittelevästä kirjasta "Fuerteventura y sus pueblos" löysyin sen sijaan parin viinikellarin infon. Ensimmäinen  niistä on saaren pääkaupungin alueella. Toinen on La Alcogidassa, ilmeisesti lähellä Fuerteventura Ecomuseota..

Lanzarote on viinisaari, malvasian tuottaja jo satoja vuosia. Hakusanalla “vinotecas de Lanzarote” löytyi joitain. En tunne näistä yhtään. Sen sijaan olen todennut saarella liikkuessani, että siellä on joitain paikkoja, joiden kyltti on tienvarressa: Näin löysin eräänlaisen maatalous- ja viinimuseon El Aljibe, paikassa Los Valles, kadulla /C san Isidro Labrador 12. Muita helposti löydettäviä ostopaikkoja ovat Viinikellari El Grifo  San Bartoloméssa LZ-30, Km 11. Paikassa on viinimyymälä ja museo, missä voi katsella viinivalmistuksen kehitystä saarella. 

Ja hyväksi lopuksi haluan muistuttaa, että on turha sijoittaa aikaa ja rahaa huonon viinin juomiseen.

Suomessa suomalaista, Ranskassa ranskalaista, Italiassa italialaista, Saksassa saksalaista jne. Ja KanarianSaarilla kanarialaista…Noin turismin kannalta katsottuna, näköalojen ja kokemusten lisäämiseksi  Vakinaiset asukkaat tehkööt minkä hyväksi ja parhaaksi havaitsevat.
Nauttikaa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar