Tenerifen saarihallinnon maatalousosasto järjesti tutustumiskäynnin
buenavistalaiselle hedelmätilalle (SAVASA S.L.). Tutustumisen pääkohteena olivat tilan ananasviljelmät.
Tilan agronomi
Juan Carlos Conde odotti portilla ja päästi meidät, 17 uteliasta ja kiinnostunutta, portin
sisäpuolelle.
Näin pääsin
sisälle suurinpaan paikalliseen kasvihuoneeseen, missä koskaan olen käynyt.
Viljelysten kokonaispinta-ala on 25 ha, suurin osa katon alla. Ananakselle
omistettu viljelyspinta-ala on 3 ha.
Ananas tunnetaan
KanarianSaarilla nimellä Piña tropical.
Aivan vierailun
alussa kuulimme, että tila oli yksityinen, ja että on erittäin epätavallista
päästä vierailemaan millään sellaisella. Pari tuntia kestäneen kiertokäynnin
aikana tapasimme myös tilan omistajan, joka totesi, että he näyttävät mielellään
viljelykset, mutta mitään ”salaisuuksia” ei paljasteta. Tila on ollut olemassa
31 vuotta, ja kaikki kokemus on opittu todella ”kantapään kautta”.
Anaksen
viljelyalue (3 ha) on kokonaisuudessaan suojattu, ts. alueen seinämät ja katto
ovat peitetty valkoisella muovilla, joka läpäisee auringonvalon, mutta eristää
samalla liialta kuumuudelta. Viljelysalue on lähellä merta, ja muovi suojaa kasveja
myös merestä nousevalta suolaiselta kosteudelta.
Tilalla
viljellään kolmea erilaista ananaslajiketta; Roja Española, Sweet ja MD2. Viimeksi mainittu on kehitetty laboratoriossa
Hondurasissa.
Kysymykseen
ovatko viljelykset luomua, saimme vastauksen, että ”melkein”. Sitä mukaa kun
kasvit ovat tuotantonsa loppuvaiheessa, ne kiskotaan maasta ja jauhetaan
lannoitteeksi. Alueelle istutetaan uudet taimet. Kiertoaika on kolme vuotta.
Punainen
espanjalaisen (Roja Española) hedelmä on kypsänä voimakkaan oranssi, Kasvin
lehdet ovat sahalaitaiset, eikä viljelyksellä voi liikkua ilman suojaa säärien
päällä. Muiden ananasten lehdet ovat sileitä ja vähemmän kovia. Punainen
espanjalainen oli mielestäni hieman hapan, ja Sweet nimensä mukaisesti makea, ja
sen hedelmäliha keltainen. MD2:ta en ole maistanut (tietääkseni).
Viljelymaan on
oltava hieman hapanta. Taimet istutetaan tilalla riveihin, joissa on kaksi
rinnakkain. Rivien välillä kulkee kasteluletku. Kesällä jokainen kasvi
tarvitsee kaksi litraa vettä/vuorokausi. Talvella kasvi tarvitsee yhden litran/
vuorokausi.
Kasvit tuottavat
uusia ”lapsia”, jotka irroitetaan varovasti, niin etteivät juuret katkea, ja
istutetaan sitten uudelle viljelysalueelle. Istutuspenkit ovat peitetyt
muovilla, niin että jokaisella taimella on oma aukkonsa. Näihin aukkoihin
etsitytyvät myös mahdolliset rikkaruohot, kuten esim ”ratonera” (Forsskaolea
angustifolia Retz.) ja ”zarza mora”
(Rubus ulmifolius). Juuriin voi pesiytyä
erilasia loisia. Ilman lämpotilat vaikuttavat siihen, kasvaako hedelmä, vai
hedelmän lehtiterttu. Kasvien huoltaminen ja sadonkorjuu tapahtuu käsin. Ananas tarvitsee kolme vuotta hedelmän luomiseen.
Kypsät hedelmät
myydään Tenerifellä Mercatenerifen välityksellä. En ole nähnyt ananaksia
millään niistä toreista, missä olen kiertänyt. Sen sijaan olen ostanut joistain
myymälöistä. Esim Buenavistan ananaksia ostin Los Silosissa olevasta hedelmäkaupasta.
Mercatenerifen
sivuilta löytyi tietoja ananaksen hinnoista, jotka liikkuvat 2 – 3 €/kilo.
Hinnat ovat matalammillaan kesäkuukausina ja korkeimmillaan kohti vuoden
loppua. Saarelaista ananasta ei ole saatavissa kaikkina kuukausina.
Ananaksesta KanarianSaarilla.
Ananaskasvien, Bromeliaceae heimoon kuuluva
Ananaskasvien, Bromeliaceae heimoon kuuluva
Ananas Comosus, eli Piña tropical on nimensä mukaisesti peräisin
trooppisilta alueilta Etelä-Amerikasta. Sitä viljellään mm. Brasiliassa,
Costa Ricassa ja Hondurasissa. Muita viljelyalueita ovat mm. Thaimaa, Intia,
Filippiinit
Ananas tuotiin
KanarianSaarille 1800-luvulla, mutta sen varsinainen viljely aloitettiin vasta
1970-luvun lopulla. Erityisesti ananasta viljellään El Hierrolla La Fronteran
alueella, (missä näin sen ensimmäisen kerran kesällä 2012). El Hierrolla anaksen viljelypinta-ala on runsaat 110 h. Sen lisäksi ananasviljelmiä
on La Palmalla, Gran Canarialla ja Tenerifelle.
Ananaksen ominaisuuksista
Ananas sisältää paljon vitamiineja ja
mineraaleja, mm. runsaasti C-vitamiinia, kuituja ja pektiiniä. Hedelmässä on
vain vähän kaloreita, ja se vaikuttaa nestettä poistavasti. Ananaksen mineraaleja ovat: natrium, kalium, rauta, fosfori, manganesio ja kalkki. Sen sisältämä
entsyymi (bromelina) auttaa mm. ruoansulatuksessa, erityisesti proteiinien
imeyttämisessä. Ananasmehua suositellaan niveltulehduksiin ja jäsenten
jäykkyyteen
Ananas sisältää
paljon C-vitamiiniä, rautaa, fostoria, natriumia, kaliumia ja kalkkia.
Kuvani ananastilalta
Saarihallinnon järjestämät tutusmiskäynnit
Kuvani ananastilalta
Saarihallinnon järjestämät tutusmiskäynnit
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar