Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

26.8.13

Ananas kasvaa KanarianSaarilla

Tenerifen saarihallinnon maatalousosasto järjesti tutustumiskäynnin  buenavistalaiselle hedelmätilalle (SAVASA S.L.).  Tutustumisen pääkohteena olivat tilan ananasviljelmät.

Tilan agronomi Juan Carlos Conde odotti portilla ja päästi meidät, 17 uteliasta ja kiinnostunutta, portin sisäpuolelle.  
Näin pääsin sisälle suurinpaan paikalliseen kasvihuoneeseen, missä koskaan olen käynyt. Viljelysten kokonaispinta-ala on 25 ha, suurin osa katon alla. Ananakselle omistettu viljelyspinta-ala on 3 ha.

Ananas tunnetaan KanarianSaarilla nimellä Piña tropical.

Aivan vierailun alussa kuulimme, että tila oli yksityinen, ja että on erittäin epätavallista päästä vierailemaan millään sellaisella. Pari tuntia kestäneen kiertokäynnin aikana tapasimme myös tilan omistajan, joka totesi, että he näyttävät mielellään viljelykset, mutta mitään ”salaisuuksia” ei paljasteta. Tila on ollut olemassa 31 vuotta, ja kaikki kokemus on opittu todella ”kantapään kautta”.

Kiertokäynnillä kuulemaani
Anaksen viljelyalue (3 ha) on kokonaisuudessaan suojattu, ts. alueen seinämät ja katto ovat peitetty valkoisella muovilla, joka läpäisee auringonvalon, mutta eristää samalla liialta kuumuudelta. Viljelysalue on lähellä merta, ja muovi suojaa kasveja myös merestä nousevalta suolaiselta kosteudelta.

Tilalla viljellään kolmea erilaista ananaslajiketta; Roja Española, Sweet ja MD2. Viimeksi mainittu on kehitetty laboratoriossa Hondurasissa.

Kysymykseen ovatko viljelykset luomua, saimme vastauksen, että ”melkein”. Sitä mukaa kun kasvit ovat tuotantonsa loppuvaiheessa, ne kiskotaan maasta ja jauhetaan lannoitteeksi. Alueelle istutetaan uudet taimet. Kiertoaika on kolme vuotta.

Punainen espanjalaisen (Roja Española) hedelmä on kypsänä voimakkaan oranssi, Kasvin lehdet ovat sahalaitaiset, eikä viljelyksellä voi liikkua ilman suojaa säärien päällä. Muiden ananasten lehdet ovat sileitä ja vähemmän kovia. Punainen espanjalainen oli mielestäni hieman hapan, ja Sweet nimensä mukaisesti makea, ja sen hedelmäliha keltainen. MD2:ta en ole maistanut (tietääkseni).

Viljelymaan on oltava hieman hapanta. Taimet istutetaan tilalla riveihin, joissa on kaksi rinnakkain. Rivien välillä kulkee kasteluletku. Kesällä jokainen kasvi tarvitsee kaksi litraa vettä/vuorokausi. Talvella kasvi tarvitsee yhden litran/ vuorokausi.

Kasvit tuottavat uusia ”lapsia”, jotka irroitetaan varovasti, niin etteivät juuret katkea, ja istutetaan sitten uudelle viljelysalueelle. Istutuspenkit ovat peitetyt muovilla, niin että jokaisella taimella on oma aukkonsa. Näihin aukkoihin etsitytyvät myös mahdolliset rikkaruohot, kuten esim ”ratonera” (Forsskaolea angustifolia Retz.) ja ”zarza mora” (Rubus ulmifolius). Juuriin voi pesiytyä erilasia loisia. Ilman lämpotilat vaikuttavat siihen, kasvaako hedelmä, vai hedelmän lehtiterttu. Kasvien huoltaminen ja sadonkorjuu tapahtuu käsin. Ananas tarvitsee kolme vuotta hedelmän luomiseen.

Kävimme pakkaamossa ja saimme maistiasia. Jokainen sai lahjaksi kypsän ananaksen.

Kypsät hedelmät myydään Tenerifellä Mercatenerifen välityksellä. En ole nähnyt ananaksia millään niistä toreista, missä olen kiertänyt. Sen sijaan olen ostanut joistain myymälöistä. Esim Buenavistan ananaksia ostin Los Silosissa olevasta hedelmäkaupasta.

Mercatenerifen sivuilta löytyi tietoja ananaksen hinnoista, jotka liikkuvat 2 – 3 €/kilo. Hinnat ovat matalammillaan kesäkuukausina ja korkeimmillaan kohti vuoden loppua. Saarelaista ananasta ei ole saatavissa kaikkina kuukausina.

Ananaksesta KanarianSaarilla.
Ananaskasvien, Bromeliaceae heimoon kuuluva 
Ananas Comosus, eli Piña tropical on nimensä mukaisesti peräisin trooppisilta alueilta Etelä-Amerikasta. Sitä viljellään mm. Brasiliassa, Costa Ricassa ja Hondurasissa. Muita viljelyalueita ovat mm. Thaimaa, Intia, Filippiinit

Ananas tuotiin KanarianSaarille 1800-luvulla, mutta sen varsinainen viljely aloitettiin vasta 1970-luvun lopulla. Erityisesti ananasta viljellään El Hierrolla La Fronteran alueella, (missä näin sen ensimmäisen kerran kesällä 2012). El Hierrolla anaksen viljelypinta-ala on runsaat 110 h. Sen lisäksi ananasviljelmiä on La Palmalla, Gran Canarialla ja Tenerifelle.

Ananaksen ominaisuuksista 
Ananas sisältää paljon vitamiineja ja mineraaleja, mm. runsaasti C-vitamiinia, kuituja ja pektiiniä. Hedelmässä on vain vähän kaloreita, ja se vaikuttaa nestettä poistavasti. Ananaksen mineraaleja ovat: natrium, kalium, rauta, fosfori, manganesio ja kalkki. Sen sisältämä entsyymi (bromelina) auttaa mm. ruoansulatuksessa, erityisesti proteiinien imeyttämisessä. Ananasmehua suositellaan niveltulehduksiin ja jäsenten jäykkyyteen
Ananas sisältää paljon C-vitamiiniä, rautaa, fostoria, natriumia, kaliumia ja kalkkia.

Kuvani ananastilalta

Saarihallinnon järjestämät tutusmiskäynnit

Elokuu 2013 ©Gracia Penttinen 

Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar