Avaijaistilaisuudesta: Keskellä vasemmalla Alfonso Juan López Torres ja oikealla Hugo Luengo Barreto |
DOP- Islas Canarias logo |
Yhden ainoan kanarialaisen viinialueen olemassaolo helpottaa tuotteiden esittelyä myös
saaristossa lomaansa viettäville turisteille.
Varsinainen DOPn
valmisteluvaihe aloitetiin jo vuoden 2011 sadosta.
Saariston sijainti, oikealla näkyy Afrikan manner. Olen poiminut kuvan netistä |
Huolimatta siitä,
että saaret sijaitsevat aavikkoalueella lähellä Afrikan koillisnurkkaa, ne ovat
todellisia pienoismantereita. Saarilla on useita erilaisia pienilmastoalueita,
jotka poikkeavat Afrikan mantereesta. riippuen saarten sijainnista ja
korkeudesta
Tähän saariston
poikkeavuuteen vaikuttavat mm. seuraavat tekijät:
Kosteutta tuovat pasaatituulet,
jotka puhaltavat lähes koko vuoden. Nämä pohjoisesta ja koillisesta puhaltavat tuulet
puhdistavat ja raikastavat ilmaa. Ne vaikuttavat myös lämpötilaa lieventävästi..
Toinen ilmastoa
lauhduttava ja kosteutta tuova tekijä on Atlantin valtameri ja Kanarian kylmä
merivirta. Tämä pohjoisesta tuleva merivirta viilentää lämpöasteita
rannikkoalueilla ja nostaa ilmankosteutta.
Sadetta saadaan
vuosittain keskimäärin noin 350 l/m2 kohti. Tosin tämä sademäärä vaihtelee
paljonkin eri alueilla, alle 100 l/m2 aina 1000 l/m2.
Saarille on
yhteistä tuliperäinen ja kokonaisuutena hedelmällinen maaperä. Tosin siinäkin
voi olla paikallisia vaihteluita, riippuen siitä, missä geologisessa
kehitysvaiheessa saari on. Maaperän laava-alkuperä tekee viiniviljelysmaista
vettäläpäiseviä, mineraalirikkaita ja hieman happamia. Kaikissa saariston
viineissä on voimakas mineraalin/vulkaanisuuden maku, mikä antaa niille oman
erikoisleimansa.
KanarianSaaristossa
ei koskaan ole esiintynyt viinikirvaa (filoxera), kuten esim eurooppalaisilla viljelyksillä.
Tästä syystä saariston viiniköynnökset voidaan istuttaa rönsyistä suoraan
maahan, ja ne saavat kasvaa omista juuristaan. Tämä puolestaan saa aikaan sen,
että viiniköynnösten laatu paranee, köynnökset ovat pitkäikäisiä ja
”puhtaampia”, kuin jos ne olisivat ympätty. Saariston viiniköynnösten ikä on usein 80
vuotta tai sitä enemmän
KanarianSaaristossa
tavataankin köynnöksiä, joita ei enää esiinny missään muualla koko maailmassa.
Alueella on 100 erilaista luetteloitua köynnöslajia.
Noin 10 %
saariston pinta-alasta on viiniviljelyksiä. Osa näistä on ns. kuivaviljelystä Varsinkin läntisillä
saarilla viljelykset sijaitsevat yleensä etelään viettävillä ja vähäsateisilla
rinteillä Toisen viljelysalueen muodostavat ns. ”välirinteet – mediania”. Saarilla
on runsaasti viljelyksiä jyrkillä ylärinteillä. Näissä olosuhteissa tarvitaan
paljon ihmistyövoimaa, koska mitään työvaihetta ei voida koneellistaa.
Saarilla on
olosuhteista riippuen hyvin paljon erilaisia viljelymenetelmiä. Joitain näistä ei
tavata missään muualla koko maailmassa: (Cordón, Emparrado, Hoyo, Parral bajo, Vaso,
Rastras)
Kanarialaisten
viinituottajien ei ole pakko liittyä uuteen viinialueeseen. He voivat halutessaan olla mukana tässä uudessa viinialueessa, tai siinä, mihin he
maantieteellisesti kuuluvat. Heidän on toiminnassaan noudatettava DOP:n sääntöjä,
jotka luovat toiminnalle erittäin tarkat rajat. Jos viljelijä tai tuottaja
rikkoo nämä rajat, hänet poistetaan.
Tällä hetkellä
(2013) DOP:ssa on 28 viinikellaria, 200 viininviljelijää ja 300 ha viiniviljeyksiä. Tässä
yhteydessä viininvalmistajat voivat ostaa rypäleitä DOP:n kuuluvilta viljelijöiltä
miltä saarelta tahansa. Toistaiseksi mukana on viljelijöitä ja viinikellareita
Tenerifeltä. La Palmalta, Gran Canarialta ja El Hierrolta. Muiden saarten
odotetaan tulevan vähitellen mukaan.
Ulkopuolelta
tullutta ostajaa kiinnostanee tietää:
Käytetyt viinirypälelajit:
(V = valkoinen, P = punainen)
Suositellut rypälelajit:
Bermejuela. Marmajuelo (v)
Castellana Negra
P
Doradilla V
Forastera Blanca
V
Gual V
Listá Negro,
Almuñeco P
Malvasia
Aromática V
Malvasia Rosada P
Malvasia
Volcánica P
Moscatel de
Alejandría V
Negramoll P
Sabro V
Tintilla P
Verdello V
Vijariego Blanco,
Diego V
Hyväksytyt
viinirypälelajit
Bastardo Blanco,
Baboso Blanco V
Bastardo Negro,
Baboso Negro P
Breval V
Burrablanca V
Cabernet Savignon
P
Listán Blanco de
Canarias V
Listán Prieto P
Merlot P
Moscatel Negro P
Pedro Ximénez V
Pinot Noir P
Ryby Cabernet P
Syrah P
Tempranillo P
Torrontés V
Vijariego Negro P
Valkoviinit
(vinos blancos)
roséviinit (vinos
rosados)
punaviinit (vinos
tintos) ja hiihappokäytetyt punaviinit (tintos maceración carbonica),
vahvat viinit
(Vinos de licor),
ylikypsistä
rypäleistä valmistetut viinit (vinos de uva sobremadurada),
Valikoiduista rypäleistä valmistetut viinit (vinos nobles),
Valikoiduista rypäleistä valmistetut viinit (vinos nobles),
laatukuohuviinit (vinos
espumosos de calidad)
Säännöissä on määritelty
hyvin tarkkaan mm. viinityyppien alkoholipitoisuus, happamuus ja sallittu rikin
määrä. Kuohuviinien kohdalta määritellään niiden sisältämän hiilihapon määrä, valmistuslämpötila ja –paine. Jokaisen viinityyppien kohdalla on määritelty sille kuuluvat ulkonäkö,
haju/tuoksu ja makuominaisuus vaatimukset
DOP viinikellareiden tulee käyttää pullotuksessa vain sallittuja
lasipulloja. Ne suljetaan joko luonnonkorkilla, synteettisellä korkilla tai
kierrekorkilla, viinityypistä riippuen..
Pulloissa on rekisterialueen etiketti ”Denominación de Origen Las Islas
Canarias”. Sen lisäksi etiketistä käy ilmi millä alueella saaristossa
valmistajakellari sijaitsee.
Viinityypit voidaan myös merkitä seuraavasti: Añejo, Crianza, Reserva,
Gran Reserva, Noble ja Viejo…
Jos viinin tekemiseen on käytetty useita viinirypälelajeja, ne on
merkittävä ”suuruusjärjestyksessä”
Merkintä ”fermentado en barrica” – tynnyrissä käytetty viini, silloin, kun
se on kypsynyt enintään 330 litraa vetävässä tammitynnyrissä, vähintään 3
kuukautta varsinaisen valmistusvaiheen jälkeen.
Merkintöjä ”barrica” (tynnyri) ja "roble" (tammi) voidaan käyttää sellaisten
viinien yhteydessä, jotka ovat saaneet kypsyä vähintään 3 kuukautta
valmistusvaiheen jälkeen, enintään 330 litraa vetävässä tammitynnyrissä. Kun joku viini on läpikäynyt tämän prosessin, etikettiin on merkittävä käytetyn
kypsymisajan pituus..
Pullossa on tavallisen etiketin lisäksi ns. vastaetiketti /takaetiketti, josta käy ilmi tarkistuselimen
sille antama numero.
Aikaisempia
kirjoituksiani KanarianSaariston viineistä:
Syyskuussa 2013 ©Gracia Penttinen
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
KanarianSaarten viinin
alkuperäismerkintäoikeusalueet
- KanarianSaarten viininalkuperäismerkintäoikeusalueet – DO – Denominación de Origen
- Tenerife ja viinin alkuperäismerkintäoikeusalueet
- Abonan alkuperäismerkintäoikeusalue Tenerifellä
- Güímarin laakson alkuperäismerkintäoikeusalue Tenerifellä
- Tacoronte-Acentejon alkuperäismerkintäoikeusalue Tenerifellä
- La Orotavan laakson alkuperäismerkintäoikeusalue Tenerifellä
- Ycoden-Daute-Isoran alkuperäismerkintäoikeusalue Tenerifellä
- La Gomeran alkuperäismerkintäoikeusalue
- La Palman alkuperäismerkintäoikeusalue
- Gran Canarian alkuperäismerkintäoikeusalue
- Lanzaroten alkuperäismerkintäoikeusalue
- El Hierron alkuperäismerkintäoikeusalue
- Mitä viiniä KanarianSaarilla ja mistä?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar