Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

22.9.13

KanarianSaarten uusin viinialue – DOP – (Denominacíon protegida) ”Las Islas Canarias”

Torstai 19 syyskuuta 2013 oli monille KanariaSaarten viinintuottajille tärkeä päivä. Monivuotisen työn tulos oli nyt valmis – KanarianSaarten yhteinen viinialue DOP- Islas Canarias on nyt virallisesti vahvistettu ja esitelty. Tämä tapahtui Saaristohallituksen istuntosalissa.

Avaijaistilaisuudesta:
Keskellä vasemmalla Alfonso Juan López Torres ja oikealla Hugo Luengo Barreto
Saariston viiniviljelijöiden ja viininvalmistajien järjestön AVIBOn (La Asociación de Viticultores y Bodegueros de Canarias) puheenjohtaja Hugo Luengo Barreto ja Saariston elintarvikkeiden laadusta vastaavan instituutin  ICCAn (Instituto Canario de Calidad Agroalimentaria) johtaja Alfonso Juan López Torres esittelivät uuden viinialueen yleisölle. Nämä kaksi järjestöä vastaavat siitä, että viini täyttää laatuvaatimukset.

DOP- Islas Canarias logo
He korostivat sitä, miten tämän uuden järjestelmän avulla voidaan tuoda kanariansaarelaiset viinit helpommin maailmanmarkkinoille. Kanarian viineillä on jo kauan sitten ollut kansainvälistä menekkiä ja ne ovat olleet tunnettuja. Nyt pyrkimyksenä on ”palata” markkinoille.

Yhden ainoan kanarialaisen viinialueen olemassaolo helpottaa tuotteiden esittelyä myös saaristossa lomaansa viettäville turisteille.

Varsinainen DOPn valmisteluvaihe aloitetiin jo vuoden 2011 sadosta.

Saariston sijainti, oikealla näkyy Afrikan manner.
Olen poiminut kuvan netistä
Yleistä KanarianSaarista ja saariston viineistä
Huolimatta siitä, että saaret sijaitsevat aavikkoalueella lähellä Afrikan koillisnurkkaa, ne ovat todellisia pienoismantereita. Saarilla on useita erilaisia pienilmastoalueita, jotka poikkeavat Afrikan mantereesta. riippuen saarten sijainnista ja korkeudesta

Tähän saariston poikkeavuuteen vaikuttavat mm. seuraavat tekijät:
Kosteutta tuovat pasaatituulet, jotka puhaltavat lähes koko vuoden. Nämä pohjoisesta ja koillisesta puhaltavat tuulet puhdistavat ja raikastavat ilmaa. Ne vaikuttavat myös lämpötilaa lieventävästi..
Toinen ilmastoa lauhduttava ja kosteutta tuova tekijä on Atlantin valtameri ja Kanarian kylmä merivirta. Tämä pohjoisesta tuleva merivirta viilentää lämpöasteita rannikkoalueilla ja nostaa ilmankosteutta.
Sadetta saadaan vuosittain keskimäärin noin 350 l/m2 kohti. Tosin tämä sademäärä vaihtelee paljonkin eri alueilla, alle 100 l/m2 aina 1000 l/m2.

Saarille on yhteistä tuliperäinen ja kokonaisuutena hedelmällinen maaperä. Tosin siinäkin voi olla paikallisia vaihteluita, riippuen siitä, missä geologisessa kehitysvaiheessa saari on. Maaperän laava-alkuperä tekee viiniviljelysmaista vettäläpäiseviä, mineraalirikkaita ja hieman happamia. Kaikissa saariston viineissä on voimakas mineraalin/vulkaanisuuden maku, mikä antaa niille oman erikoisleimansa.

KanarianSaaristossa ei koskaan ole esiintynyt viinikirvaa (filoxera), kuten esim eurooppalaisilla viljelyksillä. Tästä syystä saariston viiniköynnökset voidaan istuttaa rönsyistä suoraan maahan, ja ne saavat kasvaa omista juuristaan. Tämä puolestaan saa aikaan sen, että viiniköynnösten laatu paranee, köynnökset ovat pitkäikäisiä ja ”puhtaampia”, kuin jos ne olisivat ympätty. Saariston viiniköynnösten ikä on usein 80 vuotta tai sitä enemmän

KanarianSaaristossa tavataankin köynnöksiä, joita ei enää esiinny missään muualla koko maailmassa. Alueella on 100 erilaista luetteloitua köynnöslajia.

Noin 10 % saariston pinta-alasta on viiniviljelyksiä. Osa näistä on  ns. kuivaviljelystä Varsinkin läntisillä saarilla viljelykset sijaitsevat yleensä etelään viettävillä ja vähäsateisilla rinteillä  Toisen viljelysalueen muodostavat ns. ”välirinteet – mediania”. Saarilla on runsaasti viljelyksiä jyrkillä ylärinteillä. Näissä olosuhteissa tarvitaan paljon ihmistyövoimaa, koska mitään työvaihetta ei voida koneellistaa.

Saarilla on olosuhteista riippuen hyvin paljon erilaisia viljelymenetelmiä. Joitain näistä ei tavata missään muualla koko maailmassa: (Cordón, Emparrado, Hoyo, Parral bajo, Vaso, Rastras)

Ei liittymispakkoa
Kanarialaisten viinituottajien ei ole pakko liittyä uuteen viinialueeseen. He voivat halutessaan olla mukana tässä uudessa viinialueessa, tai siinä, mihin he maantieteellisesti kuuluvat. Heidän on toiminnassaan noudatettava DOP:n sääntöjä, jotka luovat toiminnalle erittäin tarkat rajat. Jos viljelijä tai tuottaja rikkoo nämä rajat, hänet poistetaan.
Tällä hetkellä (2013) DOP:ssa on 28 viinikellaria, 200 viininviljelijää ja 300 ha viiniviljeyksiä. Tässä yhteydessä viininvalmistajat voivat ostaa rypäleitä DOP:n kuuluvilta viljelijöiltä miltä saarelta tahansa. Toistaiseksi mukana on viljelijöitä ja viinikellareita Tenerifeltä. La Palmalta, Gran Canarialta ja El Hierrolta. Muiden saarten odotetaan tulevan vähitellen mukaan.

Ulkopuolelta tullutta ostajaa kiinnostanee tietää:

Käytetyt viinirypälelajit:  (V = valkoinen, P = punainen)
Suositellut rypälelajit:
Bermejuela.  Marmajuelo (v)
Castellana Negra P
Doradilla V
Forastera Blanca V
Gual V
Listá Negro, Almuñeco P
Malvasia Aromática V
Malvasia Rosada P
Malvasia Volcánica P
Moscatel de Alejandría V
Negramoll P
Sabro V
Tintilla P
Verdello V
Vijariego Blanco, Diego V   

Hyväksytyt viinirypälelajit
Bastardo Blanco, Baboso Blanco V
Bastardo Negro, Baboso Negro P
Breval V
Burrablanca V
Cabernet Savignon P
Listán Blanco de Canarias V
Listán Prieto P
Merlot P
Moscatel Negro P
Pedro Ximénez V
Pinot Noir P
Ryby Cabernet P
Syrah P
Tempranillo P
Torrontés V
Vijariego Negro P

Viinityypit, joita saaristossa tuotetaan DOP:n puitteissa:
Valkoviinit (vinos blancos)
roséviinit (vinos rosados)
punaviinit (vinos tintos) ja hiihappokäytetyt punaviinit (tintos maceración carbonica),
vahvat viinit (Vinos de licor),
ylikypsistä rypäleistä valmistetut viinit (vinos de uva sobremadurada),
Valikoiduista rypäleistä valmistetut viinit (vinos nobles),
laatukuohuviinit (vinos espumosos de calidad)

Säännöissä on määritelty hyvin tarkkaan mm. viinityyppien alkoholipitoisuus, happamuus ja sallittu rikin määrä. Kuohuviinien kohdalta määritellään niiden sisältämän hiilihapon määrä, valmistuslämpötila ja –paine. Jokaisen viinityyppien kohdalla on määritelty sille kuuluvat ulkonäkö, haju/tuoksu ja makuominaisuus vaatimukset

DOP viinikellareiden tulee käyttää pullotuksessa vain sallittuja lasipulloja. Ne suljetaan joko luonnonkorkilla, synteettisellä korkilla tai kierrekorkilla, viinityypistä riippuen..

Mitä tietoja etiketistä voi lukea
Pulloissa on rekisterialueen etiketti ”Denominación de Origen Las Islas Canarias”. Sen lisäksi etiketistä käy ilmi millä alueella saaristossa valmistajakellari sijaitsee.

Viinityypit voidaan myös merkitä seuraavasti: Añejo, Crianza, Reserva, Gran Reserva, Noble ja Viejo…

Jos viinin tekemiseen on käytetty useita viinirypälelajeja, ne on merkittävä ”suuruusjärjestyksessä”

Merkintä ”fermentado en barrica” – tynnyrissä käytetty viini, silloin, kun se on kypsynyt enintään 330 litraa vetävässä tammitynnyrissä, vähintään 3 kuukautta varsinaisen valmistusvaiheen jälkeen.

Merkintöjä ”barrica” (tynnyri) ja "roble" (tammi) voidaan käyttää sellaisten viinien yhteydessä, jotka ovat saaneet kypsyä vähintään 3 kuukautta valmistusvaiheen jälkeen, enintään 330 litraa vetävässä tammitynnyrissä. Kun joku viini on läpikäynyt tämän prosessin, etikettiin on merkittävä käytetyn kypsymisajan pituus..

Pullossa on tavallisen etiketin lisäksi ns. vastaetiketti /takaetiketti, josta käy ilmi tarkistuselimen sille antama numero.

Aikaisempia kirjoituksiani KanarianSaariston viineistä:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar