Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

23.4.13

Kanariansaarelaisia viinejä maailmalla

Olen huomannut, että Kanariansaarten viineistä kiinnostuneita lukijoita on Suomen lisäksi myös muualla maailmassa.

Ehkä joku lukijoista haluaisi  maistaa viinejä, vaikka ei tulisikaan käymään saaristossa. Ehkä joku Kanariansaarilla asuva haluaa kertoa ystävilleen mistä he voisivat saada niitä.


Eri yhteyksissä olen kuullut, että kanarialaisia viinejä viedään sekä Amerikkaan että Eurooppaan. Vähän niin kuin saariston viinien loistoaikaan vuosisatoja sitten, tosin huomattavasti pienemmässä mittakaavassa kuin silloin aikoinaan.

Suomen Alkon tai Ruotsin Systembolagetin listoilla en ole toistaiseksi nähnyt kanarialaisia viinejä. Siinä tapauksessa ne olisivat otsikon ”Espanjan viinit” alla.

Olen katsellut monen suuremman saarelaisen viinikellarin sivuja, jotta löytäisin viinin viejät. Muutamia löytyi. Voi olla, että niitä on enemmänkin. Jos löytyy lisään luetteloon.


Sen jälkeen kun Kanarian saarten 11. Viinin alkuperäismerkintätoiminta alkaa olla vauhdissa, kaupankäynti luultavasti helpottuu paljon.

Tällä hetkellä voin kertoa, että Pohjoisamerikassa on välittäjä nimeltä José Pastor. Tämän yrityksen englanninkielisiltä sivuilta, löytyy jonkun verran tietoa eri viinilajeista. Sellaiseen tietoonhan en ole paneutunut juuri laisinkaan.

José Pastorilla on joukko jälleenmyyjiä eri puolilla Yhdysvaltoja.  

Näillä sivuilla esiintyvistä kanarialaisista viineistä ovat mukana ainakin seuraavat:

Tenerife
Bodegas Monje
Buten
7 fuentes
Suertes de Marqués
Viña Zanata

La Palma
Carballo
Juan Mathias Torre Perez

Gran Canaria
Fronton

Lanzarote
Los Bermejos

Monjen viinikellarin viinejä myy edelleen newyorkilainen David Bowler Wines. Yrityksellä on myös jälleenmyyjiä eri puolilla maata.

Saksasta löytyy tenerifeläisen viinikellarinViñatigon viinejä ja lanzarotelaisen viinikellarin El Grifon viinejä.

Saksassa, Stuttgartissa, on paikka, nimeltä Kanarische Speisekammer, missä tarjoillaan kanarialaista ruokaa ja juomaa. Siellä järjestetään tapahtumia, jotka liittyvät kanarialaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin. Mm. kanarialaisia vierailijoita, kuten Felipe Monje (Bodegas Monje) ja Agustín García Farráis (Bodega Tajinaste)

Belgiassa myydään lanzarotelaisen viinikellarinStratvksen viinejä. Viinikellari Stratvs on suljettu joulukuussa 2013. Joten nämä  viinit loppunevat vähitellen.

Huhtikuu 2013 Gracia Penttinen

2 kommentarer:

  1. Alkon valikoimissa ei tiettävästi ole koskaan ollut viinejä Kanariasaarilta.

    Saaret ovat kehnohkosti olleet muutoinkin esillä: vuosikymmenen säteellä muistan ainoastaan yhden Ferrerin punaviinin pari vuotta sitten.

    SvaraRadera
  2. Onpas aikaa vierähtynyt kommentistasi, ja vasta nyt sen huomasin. Toivottavasti saan anteeksi. Kanarian viinit pääasevät ehkä enemmän esille jatkossa. Syyskuun 11. virallistetaan nimittäin saariston
    DOP, eli koko saaristo on saatu yhdeksi viinialueeksi ja entiset 10 viinialuetta ovat sen jälkeen sen "alajaostoja"...Ehkä helpompaa kaikille. Tuo punaviini minkä mainitset sai minunkin välittömän ihastukseni Kirjoitin siitä otsikolla"rakkautta ensi siemauksella. Nimi o Ferrera...Voi ihanasti, toivoo Gracia

    SvaraRadera