Saarten eri kunnissa on saaristohallituksen maatalousosaston toimistoja ja kokeilutiloja . Niin
Güímarin kunnassakin (Oficina de Extensión Agraria y Desarrollo Local de Güímar).
Parina vuotena olen jo ”hyödyntänyt” tätä toimistoa mm. osallistumalla sen
järjestämiin vierailu- ja tutustumiskäynteihin erilaisilla viljelyksillä.
Viimeisin
osallistumiskohteeni oli Saarihallinnon trooppisten puiden kokeilutila Guia de
Isorassa, lounaisella Tenerifellä, paikassa nimeltä Cueva del Polvo.
Tutustumiskierroksella
kyselin paikan johtajalta Domingo Fernández Galvánilta, ottaisivatko he vastaan myös turistien
vierailuja. Hän mietti hetken ja totesi, ettei heillä ole mahdollisuuksia
siihen…. Joten voin vain todeta, että jos joku kaltaiseni utelias saarella
asuva tai oleskeleva haluaa päästä tutkimaan, niin sen on tapahduttava
Agrocabildon järjestämien vierailujen puitteissa. Tiedeihmiset ja tutkijat ovat
luonnollisesti eri asia, ja heillä on käsitykseni mukaan ihan omat yhteytensä.
Saaristohallitus
(gobierno) ja saarihallitukset (cabildo) tutkivat aktiivisesti mitä saarille
voisi istuttaa hyötykäyttöön, nyt kun entisten, kuten esim banaanin,
tomaattien, kukkasten myyntikäyrä on hieman laskussa. Kanariansaarten kaikki
tuotteet ovat koko niiden historiallisen (valloitusten jälkeisen) ajan olleet
muualta tuotuja, kuten sokeriruoko, viiniköynnös, kochinillakaktus, agave,
citrushedelmät, avokadot, omenat, kastanjat, banaani, tomaatti, oliivi, maissi,
sterliza, ruusut ja monet muut leikkokukat jne.
Nyt saaristohallinon
maataloustutkimuslaitoksella, ICIA, (Instituto Canario de Investigaciones Agrarias) tutkitaan useiden
trooppisten hedelmäpuiden sopeutumista saaristoon mahdollisiksi uusiksi
viljelyartikkeleiksi.
Kanariansaarten maantieteellinen sijainti ja korkeus tekevät niistä erinomaisia kohteita eri
puolilta maailmaa tuotujen kasvien kasvattamiseen, trooppiset puut lämpimään rannikoiden
läheisyyteen, ja Keski-Euroopan puut viileämpään korkeimmille rinteille.
Tietysti tämä
sopeutuvaisuus voi aiheuttaa vaikeuksiakin olemassaolevalle kasvillisuudelle,
mutta se on taas toinen asia, jota en nyt aio käsitellä.
Don Pedro |
Vietimme Cueva
del Polvon tilalla useita tunteja. Oppaina toimi kolme tutkijaa, joista kahden
nimen sain muistiin, nimittäin Domingo Fernández Galván ja Pedro
Modesto Hernández Delgado. (Departamento de Fruticultura Tropical). Don
Pedro oli varsinainen puiden ja niiden ominaisuuksien esittelijä tämän
vierailun aikana.
Johanneksen leikäpuu |
Aloitimme ”yleisellä”
osastolla. Siellä näin elämäni ensimmäisen kerran Johanneksen leipäpuun (Ceratonia siliqua), kaakaopuun (Theobroma cacao) ja valtavan kokoisia
Mamey puita. Maistelimme useita hedelmiä.
Keskityimme kauan näihin Mameypuihin. Mameyn kasvattamista on
kokeiltu ICIAn tilalla vuodesta 2002, Cueva del Polvossa. Laji on todettu elinkelpoiseksi viljelyyn Kanarian saaristossa
Mamey Pouteria sapota kuuluu kasviperheeseen Sapotaceae. Mameyta on useita eri
lajikkeita, ja puu tunnetaan eri maissa eri nimillä, kuten esim.Sapodilla,
sapote, mamey sapote tai punainen maney. Puun alkuperä ja keskeinen kasvualue
ulottuu Etelä-Meksikosta pohjoiseen Nicaraguaan. Mamey on kasvanut koko
Keski-Amerikassa, Karibialla ja pohjoisessa Etelä-Amerikassa. Kuubassa se on
erittäin suosittu kotipuutarhoissa. Sitä kasvaa runsaasti Guatemalassa. Sitä
kasvatetaan myös Afrikassa.
Kanariansaarilla
on joitakin puita istutettu 1900-luvun lopulla, luultavasti Floridasta tai
Kuubasta tuoduista siemenistä.
Mameyn hedelmän
kypsyminen kestää kaksi vuotta. Puussa voi tavata samanaikaisesti kypsiä
hedelmiä, vuoden vanhoja hedelmiä ja kukkia. Suuri osa Mameyn lehdistä putoaa
kevättalvella, minkä jälkeen puun kasvu herää uuteen vauhtiin. Mameyn viljely on
helppoa. On vain pidettävä huoli siitä, että se saa hieman vettä ja lannoitetta
vuoden mittaan.
Siemenestä
kasvattaminen vie aikaa. Muihin vaihtoehtoihin kuuluu mm. se, että puun oksa ympätään
toiseen puuhun, tai kasvavaan runkoon. Oksanpätkälle voidaan myös kasvattaa juuret, kuten viereisessä kuvassa. Näin saadut "uudet puut" säilyttävät lajikkeen
ominaispiirteet ja alkavat tuottaa hedelmiä jo neljän vuoden päästä.
Kanariansaarilla ei toistaiseksi ole löytynyt mitään tuholaisia ulkoilmassa kasvavissa puissa. Sen sijaan kasvihuoneissa kasvatetuissa voi olla samoja tuholaisia kuin banaanien rungoissa
Kanariansaarilla ei toistaiseksi ole löytynyt mitään tuholaisia ulkoilmassa kasvavissa puissa. Sen sijaan kasvihuoneissa kasvatetuissa voi olla samoja tuholaisia kuin banaanien rungoissa
Tämä kypsä hedelmä on maasta poimittu, ei enää syötävä, mutta siitä käy ilmi hedelmän väri ja koko |
Mameyn siemeniä |
Käsitykseni
mukaan näitä hedelmiä ei voi ostaa toreillta. Mutta voin olla väärässäkin.
Muita puita,
joiden vieressä pysähdyimme, olivat mm. guanabana,
eli graviola (Soursoap) Annona muricata
ja moringa Moringa oleifera. Useat ryhmäläiset muistuttivat näiden puiden
tunnetuista mm. syöpää parantavista ominaisuuksista. Guanabanan hedelmien
näkeminen oli minulle uusi ja iloinen kokemus. Moringan tunsin ja ennestään.
Näimme myös Cashew puun (Anacardium occidentale), jonka
hedelmistä saadaan cashew pähkiöitä. Tämä puu kuuluu samaan sukuun kuin mango.
Ilma oli jo hikisen
kuuma. Tuntui yllättävältä kuulla, että tällä alueella lämpötilan vaihtelut
olivat hankalammat talvella kuin pohjoisella Tenerifellä. Päivät ovat kuumia ja
yöt joskus hyvinkin kylmiä, mikä aiheuttaa vaikeuksia joillekin trooppisille
puille.
Kuviani ”yleiseltä osastolta”. Kuvasin miltei kaikki puutarhassa kasvavat lajit. ts. kuvia on puista, joita en ole maininnut tekstissä.
Jatkoimme
mangopuutarhaan
Mango (Mangifera indica) kuuluu ns. sumakkikasveihin
(Anacardiaceae). Mango on peräisin etelä-Aasiasta,
missä sitä on olemassa muutamia tuhansia eri variaatioita. Mangolla on pitkä
historia viljelyskasvina. Arvellaan, että sitä alettiin viljellä jo noin 4000 sitten.
Mango on Pakistanin
ja Intian kansallishedelmä, jota käytetään esim. mangochutneyn perusaineena.
Täällä Cueva del
Polvossa kasvaa 40 erilaista mangolajia. Jokaisesta lajista on
istutettu vähintään kaksi puuta, joita tarkkaillaan ja tutkitaan. ”Ylimääräisten”
mangojen hedelmät myydään paikallisille viljelijöille ja sitä kautta edelleen
lähiympäristön vihannestoreilla.
Kiertelimme ja
maistelimme. Totesimme myös, että jokaiselle lajlla oli oma, hieman
erilainen makunsa ja puukohtainen kypsymisaikansa.
Päivä alkoi olla
sietämättömän kuuma. Hiki valui pitkin selkää ja päänahkaa. –
Kuviani mangotarhasta. Kuvasin useita lajeja. Kuvista käy ilmi miten erinäköisiä ja erivärisiä niiden hedelmät ovat toisiinsa verrattuina.
Mangotarhan jälkeen siirryimme lichitarhaan.
Mangotarhan jälkeen siirryimme lichitarhaan.
Litchi (Litchi chinensis) puoletaan on kotisin
Kiinasta, jossa sitä on viljelty jo lähes 4000 vuotta. Sitä pidettiin aikoinaan
erittäin hienona hedelmänä, jota käytettiin mm. veronmaksuvälineenä.
Litchiä viljellään
monissa muissa Aasian ja Afrikan maissa. Aikojen kuluessa Litchistä on
kehittynyt useita eri lajikkeita. Kestää useita vuosia, ennen kuin puu tuottaa
hedelmää.
Litchin hedelmät
ovat pienehköjä, punaisia ja punakellertäviä. Mielestäni ne muistuttavat näoltään hieman
mansikkaa. Litchin hedelmäliha on läpikuultava ja valkoinen. Sen maulla ei ole mitään
tekemistä mansikan kanssa. Litchia voi maistaa ns. kiinaravintoissa esim.
jälkiruokana.
Jos haluaa
kasvattaa Litschin siemenestä, se on tehtävä pian hedelmän korjaamisen jälkeen.
Cueva del Polvon
koetilalla kasvaa 22 erilaista Litchilajiketta. Tajusin, että näitä hedelmiä
voi ostaa joskus paikallisilla vihannestoreilla.
Vaelsimme Litchitarhassa
puulta puulle. Maistelimme ja söimme vatsan täyteen hedelmiä. Keräsimme niitä
mukaamme. Tuoreen litchin maku oli todella jotain aivan muuta kuin
kiinaravintoloiden purkista otetun litchin
maku. Totesin myös, että eri lajikkeiden siemenet olivat eri muotoisia.
Kuviani litchitarhasta. Kuvista ilmenee miten erinäköisiä ja -värisiä eri lajikkeiden hedelmät ovat keskenään
Elokuu 2013 ©Gracia Penttinen
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar