Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

4.3.11

Pyhä Andrés ja muita viiniin liittyviä pyhimyksiä

Päivitetty marraskuu.2018

Aikaisemmissa maalaisyhteiskunnissa juhlittiin yleensä erilaisia vuotuiseen sadonkorjuuseen ja vuodenaikojen vaihteluun liittyviä juhlia. Jotkut muistanevat vielä esim. Kynttelipäivän, (joka Kanarian saarilla on vuoden ensimmäinen Candelarian juhla), tai Mikkelin – Pyhän Mikaelin päivän. Uskonpuhdistuksen jälkeen pyhimykset poistuivat vähitellen ihmisten perinteistä Pohjolassa. Kanariansaarilla pyhimykset ovat vielä osa jokapäiväistä elämää. Jokaisella suuremmalla tapahtumalla ja yhteisellä juhlalla on ihan oma pyhimyksensä.

Kanariansaarilla on viljelty viiniä jo yli 500 vuotta, ja sillä on luonnollisesti omat pyhimyksensä.

Viiniviljelijät viettävät lokakuun 10. päivä pyhimyksensä San Lorenzon, eli Pyhän Laurin, päivää. Myös San Simón, Pyhä Simo, on kytketty viinin tuotantoon. Häntä juhlitaan esim. monissa Latinalaisen Amerikan maissa ”juoppojen pyhimyksenä”.


Lanzarotella käydessäni huomasin, että Tïas nimisessä kunnassa juhlitaan Pyhää Maria Magdaleenaa viinin pyhimyksenä heinäkuun 22. päivä. Magdalenaa juhlitaan muuallakin Lanzarotelle. Heinäkuun toiseksi viimeisellä viikolla juhlitaan Masdache nimisessä kylässä Magdalenaa (La Magdalena). Naapurikylässä Conillassa Magdalenaa juhlitaan heinäkuun viimeisellä viikolla (samanaikaisesti kun kylässä juhlitaan Jeesuksen pyhää sydäntä -Sagrado Corazón de Jesús). Magdalenan juhlinta on peräisin 1800-luvulta. Se on saaren kolmanneksi tärkein juhla. Nämä juhlallisuudet ovat omistetu viiniköynnökselle ja Magdalenalle viinin äitinä. Tämän juhlan puitteissa on myös tarkoitus olla yhteydessä Maaäitiin, kävelyn, tanssin ja laulun välityksellä.

Vuoden tärkeimmin viiniin liittyvän pyhimyksen juhla on kuitenkin San Andresin eli Pyhän Anteron juhla marraskuun lopussa.

San Andres Sauzalin viinimuseossa
Pyhän Andreksen päivä on 30. marraskuuta. Edellisenä iltana, marraskuun 29. avataan viinikellarit ja pidetään juhlat.
Pyhän Andreksen juhlassa yhdistyvät viini ja ruoka. – Tarjoilu tunnetaan jopa nimellä ”cata popular” , eli kansan viininmaistajaiset. Cata sanaa käytetään yleensä kun maistellaan viiniä sen ominaisuuksien määrittelemiseksi. Viini nautitaan yhdessä paahdettujen kastajien, paistettujen sardiinien, carne fiestan (”revittyä” sianlihaa) ja pan de matalahueva (aniksella maustettua leipää) kanssa. Jossain paikoin nautitaan myös aniksella maustetussa vedessä keitettyjä kastanjia.

Gilberto Alemán kertoo viinikellarien avaamisista ja siihen liittyvistä perinteistä.  Hän vertaa uuden viinin tynnyreiden avaamista ”viinin vapauttamiseen tynnyrin kahleista”. ”Pyhä Andres katselee alttareiltaan, miten illan hämyssä saari tulee hulluksi ilosta viinikellareiden avautuessa.. Juhlaväellä on viinilasi kummassakin kädessä. Pöydällä seisovaa viinipulloa kierretään varovasti, jotta sakka jäisi pohjalle. Lasissa on hieman kuplia.”

Samaan aikaan ajellaan Icodissa mäkeä alas puulevyillä (tablas), Puerto de la Cruzissa ja Vilaflorissa vedetään kolisevaa peltirojua kaduilla.

San Andersin herättäminen
Koska perinteen mukaan Pyhä Andrés nukahti humalassa, niin hänen kunniakseen vietetyn "metelipäivän" tarkoitus on herättää moinen nukkuja. Puerto de la Cruzissa ei sinä yönä nuku varmaan moni muukaan. Kaupungin kaduilla vedetään kaikenmaailman metalliromua, aina vanhoista kylpyammeista lähtien. Onnellisen näköiset pikkupojat juoksentelevat pitkään naruun kiinnitettyjä tyhjiä metallipurkkeja, ”cachorros”, vetäen. Mitä kovempi meteli ja kolina, sen parempi. .

San Juan de la Ramblassa, ja varsinkin Icod de los Vinoksessa lasketaan mäkeä, eli tiettyjä jyrkkiä katuja, tarjottimilla tai puisilla tarkoitukseen valmistetuilla laudoilla.. Santa Ursulan La Corujerassa laskuvälineessä ovat pienet kolisevat puupyörät.

Icodin puulevyjä on etukäteen sivelty ”cebo –saippualla (tai rasvalla), jotta niiden pohja olisi mahdollisimman liukas. Laudan vauhti on suoraan verrannollinen lasketun mäen jyrkkyyteen. Joskus vauhti voi nousta jopa 40 - 50 km/t. Kadun alaosaan on kerätty auton kumirenkaita, jotta laskijat eivät vahingoittaisi itseään.

Paitsi Icodissa, laudalla laskeminen on ollut perinne myös La Palmalla, Garafiassa.

San Andreksesta on olemassa monta tarinaa. Tunnetuin on luultavasti se, jonka mukaan hän juopui ja nukkui, ja pikkupoikien piti herättää hänet juuri näitä ”cachorroja” kolistelemalla.

Toisen tarinan mukaan tämän ontuvan Pyhimyksen humalassa nukkuminen jatkui aina marraskuun loppuun saakka, eikä päättynyt, kuten muilla "kaikkien pyhien päivänä" marraskuun alussa. Joidenkin tarinoiden mukaan tämän kamalan kolinan tarkoitus oli pelotella pois tuhoa tuottavat heinäsirkat viljelyksiltä. Kolinalla voi olla tekemistä myös viininvalmistajien entisellä tavalla vierittää tynnyrit mereen puhdistettaviksi.

Kaikista tarinoista huolimatta Pyhällä Andreksella ei ole mitään yhteyttä viiniin. Pyhä Andres – San Andrés oli Pyhän Pietarin veli, apostoli ja kalastaja. Heidän raamatullisessa yhteydessään ei ole minkäänlaista mainintaa viinistä. Gilberto Alemán arvelee, että kysymyksessä voi pyhien kirjoitusten sijasta olla jokin ihme, jonka on kirjattu tapahtuneen jossain viinikellarissa tänä Pyhän Andreksen päivänä. Tosin pyhissä kirjoituksissa mainitaan, että Noa oli keksinyt viinin aikaansaamat nautinnot, ja että siitä saakka ihmiskunta vieteltiin viinin nautinnon himoihin...

San Andreksen lippu
Gilberto Alemán mainitsee myös että San Andrés on Skotlannin suojeluspyhimys, jonka lippu on melkein samanlainen kuin Tenerifen lippu.

Viitaten entisiin aikoihin, jolloin Kanarian viinistä suorastaan tapeltiin Brittien saarilta tulleiden ostajien kanssa, Aléman toteaa että: ”jos Tenerifeltä aikoinaan, vietiin Malvasia viiniä Brittien saarille, niin nykyään Skotlanti lähettää viskiään Kanarian saarille. Tosin viini on edelleen näiden saarten suosituin juoma” Hänen mukaansa saariston viinit ovat ”Kuin avoin portti tuoksuille ja mauille, jotka ovat peräisin saaren vanhalla vulkaanisella maaperällä kasvaneista viinirypäleistä”.

Muilla KanarianSaarilla juhlitaan myös uuden viin valmistumista ja viinikellareiden avaamista. El Hierrolla se tapahtuu marraskuun 1.päivä, jolloin on Kaikkien Pyhimysten päivä ( día de Todos los Santos).
Monjen viinikellarilla Tenerifellä juhlitaan 3. marraskuuta pyhimysta nimeltä San Martin de Porres.  La Palmalla viinikellarit avataan 11. marraskuuta, joka on Pyhän Martin (San Martín) päivä.  Marraskuun 25. päivää liittyy erikoinen säänennustamistapa  ns. Cabañuelas, eli Pyhän Katarinan (Santa Catalinan) päivänä.  Siihen kuuluu sanonta "Jos ei sada Catarinan ja Andréksen välillä, tilanne on paha"  (Si, no llueve entra Catalina y Andrés, malo es

Viinin valmistuksen eri vaiheisiin liittyy muitakin juhlia. Eräs niistä on tietysti sadonkorjuujuhla. Tällaisia tunnettuja suuria juhlia vietetään elokuussa mm. Lanzarotella ja La Palmalla.

Marraskuu2010 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar