Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

15.9.11

La Palman alkuperäismerkintäoikeusalue

La Palman kokonaispinta-ala on runsaat 708 km2. Saari on tuliperäinen. Viimeisin tulivuoren purkaus oli vuonna 1971. La Palman iäksi arvellaan noin 4 miljoonaa vuotta


La Palman DO:n tunnus
DO La Palma – La Palman alkuperäismerkintäoikeusalue

Saarella on yksi alkuperäismerkintäalue, joka on jaettu kolmeen alavyöhykkeeseen (subzonas).

Subzona Hoya de Mazo sijaitsee Palman saaren keskellä. Tämän alueen viiniköynnökset viljellään kivillä reunattujen alueiden keskellä.

Subzona Fuencaliente sijaitsee saaren eteläosassa. Tällä alueella viiniä viljellään sijaitsevat loivilla rinteillä, joiden maaperä on vulkaanista tuhkaa, joka täällä tunnetaan nimellä ”picón”.  Fuencalientessa viljellään erikoista Malvasia viiniä, joka on löytänyt vähitellen tiensä eurooppalaisille markkinoille. Tämä viini on ns.  luonnollisesti makea viini, jonka valmistamiseen on käytetty runsaasti sokeria sisältävää lajiketta Malvasia de Palma.  Näiden Malvasia rypäleiden sato korjataan myöhemmin antaen niiden optimaalisesti ylikypsyä köynnöksissä. Joskus viljelijät joutuvat korjaamaan satoa kolmenakin perättäisenä päivänä tämän sopivan kypsyyden takaamiseksi.
Subzona Norte sijaitsee nimensä mukaisesti saaren pohjoisosassa. Tällä viininviljelysalueella maaperä ja ilmasto aiheuttavat sen, että viljelyspalsat ovat yleensä pieniä.
Pohjoisella alueella viljellään punaisia lajikkeita. Täällä tuotetaan myös erikoista palmalaista valkoisista ja punaisista rypäleistä valmistettua ”clarete” versiota.  Saarelaiset tuntevat tämän viinin nimellä ”vino de tea”. Se kypsytetään männystä valmistetuissa tynnyreissä, joista jotkut ovat satoja vuosia vanhoja. Tämä viini on harvinainen herkku, koska sitä tuotetaan yleensä vain pieniä määriä satokautta kohden.
Palmalla viljellään valkoisia lajeja Malvasia, Albillo ja Listán Blanco.
Punaisista köynnöksistä viljellään lajeja Sabro ja Negramoll.

Palman viininviljelyksen ja – tuotannon tarkastuksesta vastaava toimintapiste on:
La Palman viinikellarit

Palmalla voi saada erikoisen makuista punaviiniä, joka on tammitynnyrin asemasta saanut kypsyä männyn sydänpuusta (tea) valmistetussa tynnyrissä. Sain tilaisuuden maistaa sitä..Makuun on totuttava, se on aika erikoinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar