Gran Canarian kokonaispinta-ala on lähes 1560 km2. Saari on tuliperäinen. Viimeisin tulivuoren purkaus oli noin 3000 vuotta sitten. Saaren korkein kohta on Pico de las Nieves. Sen korkeus on 1949 metriä. Gran Canarian iäksi arvellaan noin 12 – 14,5 miljoonaa vuotta Gran Canarian asukasluku vuonna 2009 oli 838.397 henkilöä.
DO Gran Canaria, Gran Canarian alkuperäismerkintäoikeusalue on olemassa vuodesta 2006 lähtien
Gran Canarian DO:n tunnus |
Aikaisemmin Gran Canaria oli jaettu kahteen alueeseen; Gran Canarian ja Monte Lentiscalin alkuperäismerkintäalueisiin, jotka yhdistettiin vuonna 2005.
Kontrolloitu viininviljelypinta-ala on 237 ha . Viininviljelijöitä on 395 ja viinikellareita 57, joista noin 20 on rekisteröity alkuperäismerkintä alueeseen. .
Gran Canarialla viinin tuotanto on suhteellisen vähäistä huolimatta siitä, että itse viljely siellä on peräisin jo 1400-luvulta. Parhaillaan Gran Canarialla on menossa eräänlainen uudistusvaihe viininviljelyssä. Viljelykset ovat yleensä pieniä palstoja, jotka sijaitsevat rinteiden puolessa välissä tai niiden yläosissa. Usein näillä palstoilla viljellään myös muita lajeja, kuten vihanneksia ja juureksia. Joillain alueilla köynnökset ovat ripustetut matalalle, tai ovat kivimuurien ympäröimiä, jotka auttavat parhaan mahdollisimman sadon saamiseksi.
Yleensä köynnökset ovat sidotut mataliin telineisiin, mutta viime aikoina on alettu siirtyä pysyviin metallitelineisiin ”espalderas”.
Eniten viljelty valkoinen laji on Listán Blanco, mutta alueella viljellään myös lajeja Vijariego, Moscatel ja Malvasia. Muita hyväksyttyjä valkoisia lajeja ovat Gual, Pedro Ximénez, Marmajuelo, Breval ja Albillo
Gran Canarialla tuotetaan pääasiallisesti nuoria viinejä, sekä punaisia että kuivia valkoviinejä. Saarella tuotetaan myös jonkin verran puolikuivia tai puolimakeita roséviinejä, jotka markkinoidaan yleensä vain Gran Canarialle.
Gran Canarian viininviljelyksen ja – tuotannon tarkastuksesta vastaava toimintapiste on: Consejo Regulador de Gran Canaria.
Gran Canarian viinisivut
Gran Canarian viinisivut
Syyskuu 2011, ©Gracia Penttinen
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
KanarianSaarten viinin
alkuperäismerkitäoikeusalueet
- KanarianSaarten viinin alkuperäismerkintäoikeusalueet – DO – Denominación de Origen
- Tenerife ja viinin alkuperäismerkintäoikeusalueet
- Abonan alkuperäismerkintäoikeusalue Tenerifellä
- Güímarin laakson alkuperäismerkintäoikeusalue Tenerifellä
- Tacoronte-Acentejon alkuperäismerkintäoikeusalue Tenerifellä
- La Orotavan laakson alkuperäismerkintäoikeusalue Tenerifellä
- Ycoden-Daute-Isoran alkuperäismerkintäoikeusalue Tenerifellä
- La Gomeran alkuperäismerkintäoikeusalue
- La Palman alkuperäismerkintäoikeusalue
- Lanzaroten alkuperäismerkintäoikeusalue
- El Hierron alkuperäismerkintäoikeusalue
- KanarianSaarten uusin viinialue – DOP – (Denominacíonprotegida) ”Las Islas Canarias”
- Mitä viiniä KanarianSaarilla ja mistä?
Muita Gran Canariaan
liittyviä juttujani:
- Kasvitieteilijän syntymäpäivä
- Muistoja Galdarista Gran Canarialta
- Teror, Neitsyt ja Mänty
- Rantaseikkailua Gran Canarialla
- Viera y Clavijon kasvitieteellisessä puuharhassa Gran Canarialla
- Gran Canarialla on käärmeitä
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar