Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

7.9.12

Hierrolaisesta ruoasta ja juomista

Hierrolainen gastronomia on erilainen kuin muilla saarilla. Saaren alkuperäisväestö ei tuntenut viljaa, kuten muiden saarten väki. Eikä vilja vieläkään ole tärkeä ruoanlaitossa.

saniainen
Valloittajien tullessa saarella 1400-luvulla saaren asukkaiden, bimbachien, maanviljelystapa oli hyvin alkukantainen.  He viljelivät ainoastaan karjansa tarpeisiin, ja valmistivat gofionsa kuivatuista saniaisten juurista He tunsivat erittäin hyvin kasvit ja luonnolliset resurssit,  ja käyttivät ruokanaan hedelmiä ja villikasveja, siemeniä. Ruokatavat olivat muuttuneet sen jälkeen kun Bimbachet olivat oppineet tulentekotaidon, tarinan mukaan sinne La Gomeralta kalanilmarakkojen avulla uineelta prinsessalta. Bimbachejen kerrotaan syöneen silloin vielä saarella eläneitä suurikokoisia sisiliskoja. Sen lisäksi heidän kerrotaan rakastaneen erityisesti lampaanlihan syömistä. Erikoinen juhla, jossa syötiin paljon lihaa yhdessä oli Guatatibo.

Hierrolaisessa ruoanlaitossa käytetään edelleen villejä marjoja ja kasveja. Lääkekasvien tuntemus kuuluu olennaisena osana kasvien tuntemiseen.

Varhaisempina aikoina, jolloin vesipula oli ollut vaikea, hierrolaiset olivat oppineet "kyvyn löytää ruokaa kiven alta". Huokoinen maaperä ei pysty säilyttämään vettä. Löysin hierrolaisesta ruoasta kertovasta kirjasta tarinan, jonka mukaan saarella käytettiin ruohoa ruoaksi. Ruoho keitettiin, jonka jälkeen siitä valmistettiin pieniä palloja/pullia. Tähän tapaan en vierailullani törmännyt, mutta jätän tarinan mukaan muistutuksena siitä, että joskus on ollut pakko käyttää mielikuvitusta ja kivien alta penkomista - niin kuin muuallakin maailmassa..
Jälkuruokaa,
jossa on vuohenjuustoa ja gofiota
Vielä nykyäänkään vilja ei ole yhtä paljon käytössä ruokana kuin muilla saarilla. Tosin gofiossa on jo siirrytty samaan käytäntöön kuin muillakin saarilla. Gofio valmistetaan paahdetusta viljasta, kuten vehnästä ja maissista. Sitä voidaan käyttää lähes kaikkiin ruokalajeihin. Gofiota voidaan sekoittaa eri vahvuuksina maitoon, veteen, soppaan ja viiniin. Siitä voidaan tehdä taikinaa tai sekoittaa rasvaan ja manteleihin. Gofiosta voidaan valmistaa aamiainen. Se  voi olla lisäaine. Siitä voidaan valmistaa jälkiruokaa. Tämän lisäksi se on perusaine monessa makeassa manteleista tai viikunoista valmistetuissa ruuissa.

Mojo kastike on tyypillinen El Hierrolla, kuten muillakin saarilla. Sen pohjana on viinietikka,öljy, yritit ja jokaisen keittäjän omat salat. Mojoa käytetään lihan, perunoiden ja kalan seurana. Tunnetuin on punainen mojokastike, mojo picon. Tämän lisäksi on vihreitä mojoja, jotka on valmistettu vihreästä paprikasta, körvelistä, persiljasta jne.

Hierrolaisista perunalajikkeista voidaan mainita ”värilliset”, kauniit, mustat jne. Erityinen tapa valmistaa ne on keittää ne kuorineet, ”rypyttää” (keittää ne runsaan suolan kanssa kuorineen). Perunoita syödään tavallisesti erilaisten mojokastikkeiden kanssa.

Kalaa ryppyperunoiden keralla
Kala on luonnollisesti eräs saaren tärkeimpiä ruoka-aineita. Sitä syödään monin eri tavoin valmistettuna. Tyypillinen seuralainen kalalle ovat ryppyperunat ja punainen tai vihreä mojokastike.

Kani ja nuori vuohenliha, joka tunnetaan Hierrolla nimellä "chivo", kuuluvat olennaisena osana hierrolaiseen keittiöön. Lammastakaan ei ole unohdettu.

Hierrolaiset jälkiruoat ovat kuuluisia, erityisesti sianrasvaan sekotetusta taikinasta valmistetut ”mantecados”, rosquillas, juustokakut (quesillas) ja  juustot,  joissa on mantelia (quesos con almendras).

Juustoista
Hierrolainen juusto on yleensä mahtava kokemus. Juusto-osuuskunnan meijerissä Isorassa juusto valmistetaan lehmän, vuohen ja lampaan maidon sekoituksesta. Pelkästään vuohen tai lampaan maidosta valmistettua juustoa voi olla vaikea löytää. Jos juusto savustetaan, käytetään kistuksen (jara) vihreitä oksia. Joskus juusto voi olla erittäin suolaista pinnalta, mutta suolaton sisäpuolelta. Hierrolaisesta juustosta on tullut tärkeä vientiartikkeli.

Juustokakut – las quesadillas
Nämä pienet, pyöreät juustokakut ovat nykyään Hierron kaikkein tunnetuin jälkiruoka tai välipala (reposteria) Vielä joitain vuosia sitten ne tehtiin melkein aina kotona, mutta nykyään on siirrytty tehdastuotantoon. Juustokakkujen perusaine on nimen mukaisesti juusto – vastavalmistunut vuohen, lampaan ja lehmänmaidosta tehty juusto, johon sekoitetaan munaa, sokeria, jauhoja, anista, ja sitruunaraastetta. Se peitetään lopuksi voitaikinalla. Juustokakun ravintoarvo on korkea.

Hedelmistä
El Hierrolla viljellään paljon erilaisia trooppisia hedelmiä, esim ananasta.  Ne ovat erittäin herkullisia ja tuoreita, joten niitä kannattaa syödä. Pienet persikat (duraznos) ja mantelit (almendras) ovat erittäin herkullisia ja niitä on runsaasti. Niitä voidaan säilöä esim. makeassa viinissä tai  keittää sokeriliuoksessa. Hierrolaiset viikunat ja mantelit ovat myös paikallista lähiruokaa. Niiden sanotaan olevan Kanarian saarten parhaita. Viikunat jätetään aurinkoon kuivamaan. Samalla niistä tulee makeita
 
Hierron "tuliaisia". Tässä
on hierrolaista viiniä ja
hierrolaisia tuoreita ananaksia
Viinistä
El Hierrolla on tuotettu viiniä jo 1500-luvulta lähtien. Vuodesta 1994 saarella on alkuperäismerkintäoikeusaslue. Hierrolaisia viinejä voi osataa paikallisista myymälöistä (supermercado).

"vino de pata"
Jos tilaat viiniä hierrolaisessa baarissa tai ravintolassa, saat kysymyksen: ”botella o pata”. ”Botella” on viiniä, jonka tuottaja on joku tämän alkuperäisoikeusalueen tuottajista. ”Pata”, (jalka) on yksityisen viinintekijän tuotantoa. Se ei tarkoita, että viini olisi huonoa. Ollessani Tigadayssa kävin syömässa paikallisissa baareissa, ja sain luonnollisesti ylläolevan kysymyksen. Aluksi otin pullotettua, joka sekin on toisen makuista kuin tenerifeläinen viini. Lopuksi rohkenin tilata lasillisen ”pata” viiniä. Totesin sen olevan erittäin prosenttipitoista. Maistellessani totesin, ettei siinä tullut esille viini ”luonne” tai erityismaku. Alkoholipitoisuus tuntuu välittömästi. Ymmärsin, että tiloilla, joissa valmistetaan ”pata” viiniä, voidaan viininteossa käyttää yhdistettynä kaikkia rypäleitä.  

Toinen viini,  mistä El Hierrolla voi kuulla puhuttavan on ”Dulce de Las Vetas”. Etsin sitä ja kyselin. Kun esitin kysymyksen alueen viinitarkastamossa,virkalija laittoi kädet korviensa päälle, ikään kuin hän ei olisi halunnut kuulla puhuttavat koko viinistä. Hänen mukaansa se on ylikäynyttä valkoviiniä, joka valmistetaan eräällä Sabinosan alueista. En onnistunut saamaan maistiasia. Joten en voi sanoa mitään tämän viinin mausta tai mistään muustakaan..

El Hierron viinin alkuperäisoikeusmerkintäalue

Baari San Andrésissa
Ollessani El Hierrolla, kävin syömässä Tigadayssa ravintolassa nimeltä El Guanche. Kohtuullisen hintaista arkiruokaa. Taso oli huomattavasti korkeampi, ja hinta myös, Mirador de la Peñan ravintolassa ja Paradorin ravintolassa. Kahvipaikat löytyivät El Mocanalista (baari)  ja El Pinarista (kahvila) ja San Andrésista (baari).  Saaren lännenpuoleisella alueella, missä ei ole asutusta, ei myöskään ole minkäänlaisia syömä- tai juomapaikkoja, vaan eväät on otettava mukaan, jos aikoo olla pitempään liikkeellä.

Syyskuu 2012 ©Gracia Penttinen 
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Juttujani EL Hierrosta
 1. Lähtisitkö El Hierrolle -yleistietoja
 2. Viini-ruoka-turismikurssistaHierrolla kesällä 2012
 3. El Hierron alkuperäismerkintäoikeusalue
 4. Hetkiä El Hierrolla – Ensimmäisen tutustumispäivän seikkailut saarta katsellen
 5. Hetkiä El Hierrolla – Toisen tutustumispäivän seikkailut saarta katsellen
 6. Hetkiä Hierrolla- Tigaday ja “Carneros”
 7. Hetkiä ElHierrolla - Las Playas ja Parador hotelli
 8. Hetkiä Hierrolla– näköala paikka Mirador de la Peña ja ravintola
 9. Hetkiä Hierrolla- El Poblado Guinea – Vanhoja taloja ja sisiliskojen uudelleenelvyttämistä
 10. Hetkiä El Hierrolla – Virgen de los Reyes kappeli
 11. KuninkaidenNeitsyen juhlat ovat El Hierron suurimmat kansanjuhlat
 12. Hetkiä Hierrolla - Nuestra Señora de Candelarian kirkko LaFronterassa
 13. Hierrolaisesta ruoasta ja juomista
 14. Hetkiä Hierrolla - Rentoumassa Tamadustessa El Hierrolla
 15. Hetkiä Hierrolla - Pyhä puu Garóe ja sen historiaa Inga kommentarer:

Skicka en kommentar