Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

10.8.11

Rakkautta ensisiemauksella – Bodegas Ferrera Tenerifellä

Ensikohtaaminen oli täysin suunnittelematon. Rakkaus syntyi ensisiemauksella. Tosin, kohtaamisympäristö oli ravintola, jossa ruoka- ja viinilista olivat suunnitellun afrodiasiset. Bodegas Ferreran punaviini Legendario sykähdytti aivan ensitipoista saakka.

Sykähdyttävän ensikohtaamisen jälkeen etsin kellarin nettisivut. Järkytyin, kun totesin ajaneeni päivittäin neljän vuoden ajan kellarin ohitse kiinnittämättä siihen huomiota. Näin sokea olin ollut ennen rakastumista. Bodegas Ferreira sijaitsee entisessä kotikunnassani Arafossa Güimarin laaksossa, jota jotkut ovat jopa kutsuneet nimellä ”Güimarin pyhä laakso”. Se on joskus ollut tunnettu myös ”viikunalaaksona”..


Viinkellari Arafossa
Syvä rakkauteni johti minut etsimään viinikellarin. Soitin ovikelloa. Ovi avautui. ”Tervetuloa”. Kellarin omistaja Carmen Gloria tyttärensä ja lastenlastensa kanssa teki tilaa minulle täysin vieraalle naiselle, joka ei ollut edes soittanut ennen tuloaan. 

Viinikellarin puolella olivat työt käynnissä. Tiloja laajennettiin ja uusia säiliöitä asennettiin. Oli kiire, koska sadonkorjuuaika lähestyy kovaa vauhtia. Silloin kun rypäleet on korjattava, ne on korjattava.

Carmen Gloria  kertoi, miten hän oli perinyt viini-innostuksensa isältään. Tosin tämä oli varoitellut, etteivät silloiset tulevaisuudennäkymät olleet naiselle mitenkään suotuisat. Viinikellariin hän ei voisi mennä, ja ulkopuolelta hän ei voisi hakea tai saada töitä. Vielä joitain vuosia sitten naisten osallistumista viinintekoon ei sallittu, tai ainakin sitä yritettiin estää. Miesten usko (todellinen tai keksitty) oli se, että nainen viinikellarissa, varsinkin kuukautisten aikana, pilaisi viinin.

Kyselin kursseista ja vierailumahdollisuuksista. Bodegas Ferrera on avoin kävijöille. Ryhmävierailuista on soitettava pari päivää aikaisemmin. He aloittavat yleensä tutustumiskäynnit viinikellarista, jonka jälkeen noustaan laakson yläreunalla sijaitsevalle viinitilalle. Jos kävijät haluavat, heille voidaan järjestää syömistä tilakierroksen jälkeen. Kursseja on; viinin -, suklaan ja hunajanmaistelukursseja järjestetään. Kuulin myöhemmin, että rouva kuuluu Tenerifen hunajanmaistelulautakuntaan.

Viiniviljelyksille laakson ylärinteillä
Haluaisinko nähdä heidän Güímarin laakson yläosassa sijaitsevat viljelyksensä? Oi, erittäin mielelläni. Hyvä, poika lähtee näyttämään niitä iltapäivällä


Muutamia tunteja myöhemmin seisoin uudelleen oven takana. Nyt avaaja oli nuori mies, Juan Ruben. Tuijotimme toisiamme. Olimme jo tavanneet, mutta missä? Pari kuukautta aikaisemmin järjestetyssä Abonan viinien maistelutilaisuudessa.!

Läksimme. Ylöspäin ja vielä ylöspäin kapeita, mutkittelevia ja jyrkkiä teitä. Ferreran viinitila sijaitsee noin 1000 metrin korkeudessa Güímarin laakson yläreunalla, aivan mäntyvyöhykkeen rajalla. Alueella vaikuttavat pasaatituulet ja niiden mukanaan tuoma kosteus.

Viinitilan historia on hieman erikoinen. Lähistöllä sijaitseva Arafon tulivuori purkautui vuonna 1705. Laavavirrat kiersivät jostain syystä juuri tämän alueen ja muodostivat ikään kuin suojaavat seinämät tilan ympärille. Paikalle syntyi yksi Tenerifen monista pienoisalueilmastoista. Täällä rypäleet esim. kypsyvät aikaisemmin kuin muualla vastaavalla korkeudella. Auringon lämpö kertautuu ympäröivistä laavaseinämistä.

Kävelimme Juan Rubenin kanssa katsomassa kaikki eri lajit, joita he viljelivät. Katselimme myös erilaisia köynnösten kiinnitystapoja, jotta nämä saisivat mahdollisimman suotuisat olosuhteet erityyppisissä maasto-olosuhteissa.

Kyselin heidän käyttämistään lajeista. Syrah, joka on suosittu kaikkialla maailmassa kasvaa myös Ferreran tilalla. Syrahin alkuperämaana mainitaan Ranska. Ferreran Syrah köynnökset on haettu sieltä Espanjan kolkasta, missä filoxera eli viinikirva ei käynyt tuhoretkellä. Juan Ruben muistutti, että huolimatta samasta nimestä/lajista, viini on joka paikassa erimakuista riippuen ilmaston ja maaperän vaikutuksesta.

Rakastumiseni kohteessa, Ferreran punaisessa Legendariossa on käytetty Syrah (70 %) lajin lisäksi myös perinteisiä kanarialaisia lajeja Castellana (20 %)  ja Listán Negro (10 %). Tämä viini on kauniin kirsikanpunaista, vähän violettiin vivahtavaa. Siinä maistuvat erilaiset punaiset hedelmät. Omasta mielestäni taustalla tuntui mustikankin makua, vaikka tuskin kukaan puhuu Kanarialla mustikasta.

Ferreran kahden hehtaarin suuruisen tilan viljelysterassit sijaitsevat usealla eri korkeudelle. Jotkut ovat suhteellisen pieniä, jotkut vähän suurempia, maastosta riippuen. Täällä ei tehdä  koneella mitään, kaikki työvaiheet tapahtuvat käsin. Osa töistä hoituu Ferreran perheen omin voimin, mutta kiireisimmässä vaiheessa on palkattava lisäapua.

Lehtien kasvamisen alkuvaiheessa köynnöksille ripotellaan rikkipulveria. Sen käyttö on lopetettava kuukautta ennen sadonkorjuuta. Tilalla on eläimiä tuottamassa lantaa viljelyksille.

Olin erityisen kiinnostunut Albillo lajista, jota olin todennut käytettävän heidän valkoviinissään. Olin oppinut, että tätä perinteistä köynnöstä viljellään lähinnä Lanzarotella ja El Hierrolla laavaperäisessä viljelysmaastossa. Albillo köynnökset olivat löytyneet Contiempon ”köynnöskaupasta”. Ne tulivat Ferreralla vähän kuin kokeilumielessä, mutta osoittautuivat viihtyvän hyvin tilan laavaperäisessä maastossa. Albillon rypäletertut ja rypäleet ovat suhteellisen pieniä. Niistä saatu rypälemehu on vahvaa. Albillo viljelyksiä oli usealla terassilla. Köynnösten sitomisessa oli käytetty kahta eri menetelmää, saaristoon leviävää uudempaa ”espaldera” – eli köynnösten sitomista pystysuorassa asennossa useiden vaakasuorien lankojen tukemana, ja eräänlaista ”vaso” tyyliä, ts. köynnös sai kasvaa yksin, mutta tässä tapauksessa se oli tuettu.

Tilalla viljellään myös lajeja Listán blanco ja malvasia.

Kanarialaiset perinteiset valkoiset viiniköynnöslajit  

Monipuolista ”maalaiselämää”
Kierroksen lopuksi kävimme katselemassa eläimiä; vanhaa kanarialaista rotua olevia lyhytkarvaisia lampaita, kaneja, kanarialintuja, koiria ja hevosta. 
Syvällä laavaseinämässä oli luola, josta on tehty viininsäilytystila. Siellä lämpötila on aina sama. Viini saa levätä täydellisessä hiljaisuudessa ja pimeydessä.

Valtavan suuri hedelmäpuu kiinnitti huomiotani. Se on Juglans regia nogal – saksanpähkinäpuu. Juan Rubenin isoisä, tämän viinitilan entinen omistaja, oli istuttanut se aikoinaan. Hän oli ehtinyt itsekin nauttia pähkinöistä. Nogal kasvaa nimittäin hyvin hitaasti ja sanotaan, ettei sen istuttaja ehdi itse saada sen pähkinöitä suuhunsa. Muita hedelmäpuita olivat kastanjat ja persikat.

Hopeasijoitus
Lopuksi istuimme hetken kokoontumistilassa.
Myytävä valkoviini on jo loppunut, maistiaispulloja on vielä jokunen. Tämä viini, jossa Albillo muodostaa perustan, ja jolle Moscatel (de Alexandria) antaa hieman makeutta, on sijoittunut tänä vuonna hyvin kansainvälisissä viinikilpailuissa Ranskassa. Tähän kilpailuun osallistui 5 500 viiniä 38:sta eri maasta. Bodegas Ferreran valkoviini sai hopeamitalisijoituksen (35 muun kanssa).

Viinin tuoksu oli makea. Suureksi yllätyksekseni sen maku oli miellyttävän kuiva. Tunsin todella olevani etuoikeutettu saadessani mahdollisuuden maistaa tätä hienostunutta viiniä.

Viinikellarin kotisivulta löytyy tarkempia tietoja

Lisäys marraskuussa 2014: Nykyisin Legendariossa käytetään 50 % Syrahia ja 50% Tempranilloa
.
Elokuu 2011, ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar