Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

8.8.11

Nautinnollinen iltapäivä

Güímarilainen ravintola/hotelli Casona Santo Domingo järjestää säännöllisesti eriaiheisia gastronomisia seikkailupäiviä.

Nyt elokuun alkuviikoilla oli/on mahdollisuus kokeilla millaisia ovat afrodiasiset (sukupuolihalua kiihottava) herkkupalat sopivan viinin keralla.
Tämä kuulosti jännittävältä ja vaikka elämässäni ei juuri nyt ole seikkailupartneria, läksin maistelu- ja kokemusmatkalla Santo Domingoon.

Rakennus sinänsä on jo seikkailu. Se sijaitsee Güímarin vanhassa keskustassa, aivan Santo Domingon kirkon vieressä ja samannimisen kadun varrella. Santo Domingo puolestaan viittaa yhden dominikaanijärjestön perustajaan Santo Domingo Guzmániin, eli pyhään Domingoon. Rakennus on peräisin 1500-luvulta. Siinä toimii ravintolan lisäksi maaseutuhotelli.
Olin paikalla niin aikaisin, ettei muita uteliaita näkynyt ennen kuin olin ehtinyt jälkiruokaan. Näin sain mahdollisuuksia kysellä yhdistelmistä ravintolanomistajalta.
Ruokalistalla oli/on seitsemän erilaista maisteluannosta, ja viinilistalla viisi viiniä, joita suositellaan tämän listan yhteydessä. Kaikki viinit ovat Güímarin alkuperäismerkintäalueella (DO Valle de Güímar) sijaitsevista viinikellareista.

Koska oli autolla, valitsin vain yhden viinin, punaisen, mutta totesin hyvin pian, ettei se ollut sopiva kumppani ennen kuin juuri siinä seurassa, mihin sitä oli suositeltu. Tämä viini oli uusi tuttavuus, joten käytin odotellessani hieman aikaa sen haisteluun ja maisteluun.
Voi olla, että ”oikean” viinin puuttuminen yhteyksistään teki kokemuksesta latteamman, mutta autolla liikuttaessa on hyväksyttävä se varjopuoli.

Ruokalista
Palaan nyt ruokalistaan. Olen tehnyt siitä suomenkielisen version

Intohimoinen kukkasten ja vihannesten kohtaaminen sensuellissa kastikkeessaan.
Güímarin puutarhojen kukkasten ja vihannesten rakkauden pesä, mausteena palmuhunaja ja omenaviinietikkakastike.



Lämpimiä viikunoita hanhenmaksasydämellä palmumahlanektarissa.
Hanhenmaksalla täytettyjä tummia viikunoita, palmumahlassa liotettuja kuivia hedelmiä kuivatuista sipuleista valmistelulla pedillä, koristeena sinimailasen ituja.




Kuuma salmorejo eliksiiri kinkkunokareen keralla.
Ryyppy cordovalaista kylmää tomaattikeittoa (salmorejo) ja vodkaa, kinkkunokareen ja hyytelösydämien saattamana.

Ylellisiä meren herkkuja ja äyriäisiä omassa liemessään.
Hajustettuja merenherkkuja (erilaisia simpukoita, miekkaisimpukoita, katkarapuja).


Iberialaisten lihojen intohimoinen kohtaaminen punaisen houkutuksen verhossa.
Iberialaisia lihavartaita seuranaan kaksivärisiä perunasydämiä ja tulinen espanjanpippurikastike

Trooppisten hedelmien orgia kuumassa suklaakylvyssä.
Laaksomme kaikkein maukkaimmista hedelmistä valmistettu makujen orgia kuumassa suklaakylvyssä.
Ennen suklaakylpyä

Suklaakylvyn jälkeen...

Suositeltujen viinien lista
Luonnollinen kuohuviini – Espumoso Brut Nature de Ayosa
Tämän virkistävän ja kermamaisen luonnollisen kuohuviinin pienet kuplat muodostavat tarvittavan kiihokkeen herättääkseen aistimme ja nautintomme.
Contiempo Roséviini – Rosada de Contiempo 2010
Intohimon vaaleanpunainen väri, kuin vanhojen viikunoiden, taustanaan hieman punaisia hedelmiä ja makeisia, jotka muistuttavat nuoruudestamme.
Kuiva valkoviini - Blanco Seco El Borujo 2010
Tuoksu muistuttaa valkoisista hedelmistä ja kukkasista. Öljymäinen, täydellinen, täyteläinen viini, joka pystyy vapauttamaan ja palauttamaan meren herkkujen maun.
Neljä kuukautta tynnyrissä kypsytetty – Tinto 4 meses Barrica de Ferrera Legendario 2010.
Rypäleiden täydellisyys ja tynnyrikypsytys tarjoavat toisen tuoksujen ja makujen sinfonian, mikä sointuu täydellisesti tähän (liharuokaan). Jo sen makea, hunajainen, lihakas, hedelmäinen alkumaku yllättää tarjoamalla ensimmäiset balsamin ja mausteiden aavistukset.
Hedelmäinen valkoviini – Afrutado de Vega las Cañas 2010
Luonteeltaan raikas ja hedelmäinen, sopiva täydennys muuntaakseen tämän pesän afrodiasiseksi paratiisiksi.

Hitaasti ja nautiskellen tämä seikkailu oli kokemisen arvoinen. Istahdin vielä joksikin aikaa Casona Santo Domingon välittömässä läheisyydessä sijaitsevan Güïmarin kaunpungintalon (ent luostarirakennus) ja Santo Domingon kirkon edessä olevalle aukiolle kuuntelemaan suihkulähteen solinaa, ihailemaan vanhoja fiikuspuita ja antamaan viinin haihtua suonistani ennen kuin palasin tavalliseen maailmaan.

Casona Santo Domingo: Kielet: saksa, englanti ja espanja

P.S  Monelle luultavasti miekkasimpukka on ihan outo juttu. Niin minullekin. Sen espanjankielinen nimi on "navaja". Suomenkielisen nimi löytyi Googlen kautta monien mutkien jälkeen. Ihan hyvänmakuinen. Löysin myös pienen pätkän ko. simpukasta YouTubesta.

Elokuu 2011 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar