Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

1.9.11

Punaviinin maistelukurssi Bodegas Contiempolla, Güímarin laaksossa

Päivitys 2016. Contimepon viinikellari on suljettu. Paikalla sijaitsee nykyään MoringaPark

Elokuun viimeisin lauantai sopi hyvin viinille pyhitetyksi.
Kotilaaksossani sijaitseva Contiempo kuuluu niihin viinitiloihin, joilla poikkean seuraamassa viininvalmistuksen eri vaiheita.
Rypäleitä maistellen
Contiempolla on viinikellarin vieressä alue, jolle on istutettu 42 erilaista perinteistä kanarialaista lajiketta. Läheskään kaikkia näitä lajikkeita, ei käytetä viinin tuotantoon, Istutukset ovat eräänlainen vanhojen lajikkeiden muistipankki. Tilan omistaja Jorge Zerolo Hernández on osallistunut näiden kanarialaisten lajikkeiden kartoitukseen eri saarilla.
Aloitimme maistelukurssin suoraan viinin lähteeltä, eli rypäleistä. Kurssin pitäjä, enologian maisteri ja Contiempon kaupallinen johtaja Patricia Perez antoi maistaa saaren yleisintä punaista lajiketta Listán Negroa. Tätä lajiketta voidaan pitää saaristolle kotoperäisenä, se on kasvanut täällä jo niin kauan. Listán Negro tuottaa runsaan sadon, ja sitä käytetään joko ainoana lajikkeena tai muiden lajikkeiden kanssa, jotka tekevät viinistä mm. tummempaa.
Patricia piti pikakurssiin viinirypäleen maistamisessa. Rypäle on osattava murskata suussa, ikään kuin se olisi koneessa. Mehua ei niellä, vaan se valutetaan kämmenelle. Nyt voidaan tarkkailla sen tulevaa väriä, katsella hedelmälihaa ja siemeniä. Tästä maistelusta kellarimestari tietää miten kypsä rypäle on, ja minkä tyyppisen viinin valmistukseen se soveltuu.

Toinen lajike, jota maistelimme, oli vanha lajike, Baboso Negro. Tämän rypäleet ovat pieniä ja sato on vähäisempää. Sitä käytetään vähemmässä määrin viinin valmistukseen kuin Listán Negroa.

Baboson rypäle ei ollut vielä aivan kypsä, koska sen hedelmäliha oli edelleen kiinni siemenessä. Patrician kämmenellä Baboson mehu näytti tummemmalta kuin Listán Negron.


Maistamisen ”tarve-esineet”
Varsinainen viinikurssi tapahtui Contiempon myymälän yläpuolella olevassa kokoustilassa. Pöydällä olivat valmiina maistelutapahtumaan liittyvät ”tarve-esineet”.

Kolme maistelulasia, korppuja, vettä, ja lähinnä haistelua varten suklaata, pähkinöitä, manteleita, laventelia ja mausteita.. Saimme myös pienen kupin, jossa oli jäädytettyinä erilaisia metsämarjoja. Kaikkein suurin muovimuki oli sitä varten, että siihen syljettiin suu tyhjäksi jokaisen maistelukierroksen jälkeen

Maistelulaseista Patricia totesi, että niiden muoto on suunniteltu sellaiseksi, että niissä tulevat esiin viinin heikot kohdat. Ne eivät sovellu viinin nauttimiseen.


Ensin vettä ja sitten viiniä
Aloitimme tunnustelemalla erilaisia makuja, joita kielellä voidaan paikoittaa, eli vesiä, joihin oli sekoitettu sokeria, suolaa tai sitruunahappoa.



Viinipullot olivat peitetyt alumiinipaperilla, joten emme missään vaiheessa tienneet etukäteen minkä viinikellarin tuote oli kysymyksessä. Maistelimme kaikkiaan 15 viiniä.


Aloitimme niillä viineillä, jotka jo olivat menettäneet makunsa ja ryhtinsä, ja joissain tapauksissa maistuivat suorastaan vastenmielisiltä.

Välillä suuta puhdistettiin nakertamalla hiukan korppua ja juomalla vettä. Maistelulasit puhdistettiin myös.

Loppuvaiheessa viinit paranivat. Joistain viineistä saimme kokeilla useita vuosikertoja todetaksemme, miten joku viini voi olla nautittava, vaikka se on vanhempi kuin esim. vuotta nuorempi sama tyyppi. Tässä yhteydessä maistelimme myös Mannar-Espanjan viinejä.

Kurssin pituudeksi tuli useita tunteja suunniteltua enemmän. Kurssi päättyi Contiempon viinikellarissa, jossa oli tulossa valkoviinejä. Täällä maisteltiin viinimehua.

Syyskuu 2011 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar