![]() |
Güímarin laakson viinikellari. Kuva on netistä |
Laakson viinikellari avasi ovensa vierailijoilla. Patricia
Peréz Perdomo kuljetti vierailijaryhmän seuraamaan eri työvaiheita ja tutustumaan viinikellarin tiloihin.
Güímarin laakson viinikellarin tuotteet ovat markkinoilla kahdella eri nimellä; ”Pico Marchial” ja ”Brumas de Ayosa”. Molemmat nimet liittyvät laaksoa ympäröivään luontoon. Pico Marchial on laakson yläreunalla taivasta vasten piirtyvä vuorenhuippu. Ayosa sijaitsee myös korkealla harjannetien varrella. Brumas puolestaan kertovat siitä ”pilvikuohusta”, joka tuo laaksoon pasaatituulten kosteutta huippujen yli. Tähän viinikellariin tuodaan rypäleitä 152 tuotajan viljelyksiltä.
Güímarin laakson viinikellarin tuotteet ovat markkinoilla kahdella eri nimellä; ”Pico Marchial” ja ”Brumas de Ayosa”. Molemmat nimet liittyvät laaksoa ympäröivään luontoon. Pico Marchial on laakson yläreunalla taivasta vasten piirtyvä vuorenhuippu. Ayosa sijaitsee myös korkealla harjannetien varrella. Brumas puolestaan kertovat siitä ”pilvikuohusta”, joka tuo laaksoon pasaatituulten kosteutta huippujen yli. Tähän viinikellariin tuodaan rypäleitä 152 tuotajan viljelyksiltä.
Viinirypäleitä odottamassa pääsyään valmistukseen |
Katselimme viinirypäleen ”kulkua” keräilylaatikosta
valmiiseen viiniin.
Mielenkiintoisin osuus oli tällä kertaa mielestäni se, mikä kertoo siitä, miten täällä valmistetaan paikallista kuohuviinia, joka myydään tuotenimellä Brumas de Ayosa.
Mielenkiintoisin osuus oli tällä kertaa mielestäni se, mikä kertoo siitä, miten täällä valmistetaan paikallista kuohuviinia, joka myydään tuotenimellä Brumas de Ayosa.
Kuohuviiniopetuksemme päättyi viinikellarin ulkopuolella, missä saimme maistaa sitä kuivaa kuohuviiniä, joka on tulossa vuoden joulumarkkinoille.
On olemassa monia
juomia, joihin on lisätty keinotekoisesti hiilihappoa tarkoituksena saada
aikaan paljon kuplia. Parhaiden hiilihappojuomien joukkoon kuuluvat ”shampanjat”, ”cavat” ja kuohuviinit. Kanariansaarilta peräisin olevat
kuohuviinit tunnetaan nimellä ”Vinos espumosos” tai brut....
Champagne eli suomalaisittain samppanja, - on nimirekisteröity Koillis-Ranskassa. Se on vain tämän Champagnen alueella valmistettua kuohuviinia. Cava puolestaan on Espanjan mantereen koillis- ja pohjoisosissa valmistettu kuohuviini. Vaikka nimet ovat erilaisia, kuohuviinin valmistusprosessi on kaikkialla samankaltainen.
Ennenkuin kuohuviinin valmistus alkaa, sen on oltava valmista valkoviiniä |
Kuohuviinin perus
on puhdas, aromaattinen kuiva viini, jonka alkoholipitoisuus on enintään 11 %. Tämä viini pullotetaan perinteiseen paksuun ”cava”
pulloon. Nesteeseen lisätään sokeria ja hiivaa, jonka jälkeen pulloon laitetaan
korkki. Nyt siellä oleva hiiva alkaa muuntaa sokerin alkoholiksi ja synnyttää samalla
hiilihappokaasua ja lisäaromeja. Valkoviinistä tulee hiilihappopitoista ja sen alkoholipitoisuus
nousee.
Brumas de Ayosan "luola", jossa pullot odottavat vähintään 9 kk. |
Seuraavaksi pullon
kaula jäähdytetään. Pullossa oleva hiilihappo työntää hiivasakat sen suulle. Korkki
voidaan nyt poistaa ja päästää pullossa olevan hiilihapon työntämät hiivasakat ulos. Pulloon jäävä viini on puhdasta ja hiilihappopitoista. Kun hiivakerros on
poistettu, pulloon lisätään hieman alkoholia. Pullo saa kuohuviinikorkin ja etiketin
liimaamisen jälkeen se on valmis myytäväksi.
Kuohuviiniksi tarkoitettu
valkoviini saa kehittyä pullossa normaalisti 9 kuukautta ennen kuin sitä
aletaan valmistella myyntiin. Jos viiniä on paljon, sitä voidaan säilyttää
tässä tilassa jopa 5 vuotta.
Seuraavaksi pullot sijoitetaan metalliseen telineeseen, jonka jalusta muodostaa kahdeksankulmaisen, alaspäin käännetyn pyramidin. Alussa telinettä käännetään kerran päivässä. Kääntämiskertoja lisätään ensimmäisen viikon jälkeen 2-3 kertaan päivässä. Tätä pullojen kääntelyä jatketaan noin kuukauden verran, riippuen siitä kuinka monta kertaa päivässä pulloja on ehditty kääntämään.
Seuraavaksi pullot sijoitetaan metalliseen telineeseen, jonka jalusta muodostaa kahdeksankulmaisen, alaspäin käännetyn pyramidin. Alussa telinettä käännetään kerran päivässä. Kääntämiskertoja lisätään ensimmäisen viikon jälkeen 2-3 kertaan päivässä. Tätä pullojen kääntelyä jatketaan noin kuukauden verran, riippuen siitä kuinka monta kertaa päivässä pulloja on ehditty kääntämään.
Tässä laitteessa tapahtuu pullon jäähdyttäminen |
Tämän jälkeen
pullossa aikaisemmin ollut korkki poistetaan ja samalla siellä olleet
mahdolliset epäpuhtaudet ja hiivan jätteet.
Pullo käännetään
pystyasentoon. Siihen lisätään hieman makeaa valkoviiniä ja tarvittaessa
rikkiä. Tällä rikin lisäämisellä estetään viinin hapettuminen = värin
muuttuminen ruskeaksi.
Seuraavaksi pullo
saa uuden korkin. Se on paljon suurempi pullon kaulaan verrattuna. Korkin painamiseksi pulloon tarvitaan 4,5 – 5,5 ilmakehän paine.
Takaetiketissä olevat tiedot ovat tärkeitä, jottei päästä kkuohuviiniään vanhenemaan |
Patricia muistutti, että etiketistä ilmenee se päivä, jolloin pullon korkki on vaihdettu, ja jonka päivämäärän jälkeen sisällön odotetaan säilyvän nautinnollisena yhden vuoden. Nyt tulossa olevat pullot ovat tarkoitetut joulumyyntiin.
Palkittu kullalla ja hopealla
Täällä
valmistettiin ensimmäiset kuohuviinit, jotka tunnetaan nimellä Brut Nature de
Canarias. Tulos oli niin erinomainen, että se palkittiin kansainvälisissä
Bacchus kilpailuissa hopealla vuonna 2006.
Ensimmäinen Brut Nature Reserva de Canarias palkittiin kultamitallilla Coruñassa vuonna
2011. Näin tämä kuohuviini pääsi
virallisesti korkeatasoisten viinien joukkoon..
![]() |
Brumas de Ayosan kolme kuohuviiniä |
Brumas de Ayosa valmistaa kolmea erilaista kuohuviiniä. Makea (afrutado) ja puolikuiva (semiseco) sisältävät 20 gr sokeria/litra ja niiden alkoholipitoisuus on 11,5%. Kuiva –Brut nature sisältää ainoastaan 2 gr sokeria/litra. Sen alkoholipitoisuus on 11,5 %.
Patricia neuvoo miten kuohuviinipullo avataan |
Kaikki Brumas de
Ayosan kuohuviinit ovat valmistetut lajista Listán blanco..Vaikuttaa siltä,
että tämä on ainoa laji, josta voidaan saada luonnollista kuohuviiniä (brut) ilman,
että siihen lisätään sokeria korkinlaittovaiheessa. Tämä on eräs niistä syistä,
minkä takia Brut nature on saanut palkintoja.
Patricia Peréz totesi, että esim. Manner-Espanjasta peräisin olevassa cavassa voi olla 3 eri rypälelajia, ja niihin joudutaan lisäämään sokeria korkinlaittovaiheessa, jotta ne eivät maistuisi kitkeriltä (amargo)
Patricia Peréz totesi, että esim. Manner-Espanjasta peräisin olevassa cavassa voi olla 3 eri rypälelajia, ja niihin joudutaan lisäämään sokeria korkinlaittovaiheessa, jotta ne eivät maistuisi kitkeriltä (amargo)
Näissä Güimarin laakson kuohuviineissä käytetyt rypäleet ovat peräisin 300-500
metrin korkeudessa olevilta viljelyksiltä.
Avaaminen onnistui |
Juuri tällä
hetkellä, syyskuun alussa 2014, voi olla, että jossain se on loppunut.
Uudet viinit tulevat myyntiin lokakuun lopussa – jouluksi.
Uudet viinit tulevat myyntiin lokakuun lopussa – jouluksi.
...ja hyvää oli... |
Viinikellarin kotisivut .
Viinikellarilla voi käydä vierailemassa. Puhelinnumerot ajan varaamista varten löytyvät kotisivulta.
Syyskuu 2014 ©Gracia Penttinen
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar