Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

12.6.14

Vihreistä lannoitteista

Vaikka olen maaton ja karjaton nainen, olen kiinnostunut monista maanviljelykseen ja karjanhoitoon liittyvistä jutuista täällä saarimaailmassa.
Vuosien takainen kiinnostukseni viiniin ja sen salaisuuksiin, johti seuraavaksi ruokajuttuihin, ja niistä vähitellen paikkoihin, missä sekä viini, ruoka ja myös eläimet ovat olennainen osa. Tähän liittyvät myös kysymykset ravinnoksi tarjottavan ruoan laadusta ja taustasta.

Niinpä läksin muutamien kavereiden kanssa kuuntelemaan Arturo Guanche Garcían esitelmää vihreistä lannotteista – Abonos Verdes.

Vaikka esitelmäpaikka oli mielestäni tosi hankalassa paikassa, korkealla Güímarin laakson rinteellä sijaitsevassa Cuevesitaksessa, väkeä oli salin täydeltä. Oli nuoria miehiä, vanhempia miehiä, joista jotkut tunnistin aikaisimmista esitelmätilaisuuksista. Oli pariskuntia ja jopa yksintulleita naisia. Kaukaisin kuuntelija taisi olla muuan lapalmalainen pariskunta Garafiasta.

Viime aikoina olen havainnut saaristossa tietynlaista liikettä kohti pieniä yhteisiä viljelyspalstoja asutusten lähistöllä. Muita uudempia tuulia ovat mielestäni olleet innostus luomuviljelyyn ja permakulttuuriviljelyyn. Ehkä monimuotinen kuulijakunta heijasti näitä virtauksia.

Maan laatu on kaiken perusta
Arturo Guanche aloitti korostamalla viljelysmaan laadun merkitystä. Hän totesi sen olevan yhteisen tekijän luomuviljelylle, biodynaamiselle viljelylle ja permakulttuuriviljelylle.

Tähän saakka saaren viljelijät ovat pyrkineet saamaan tuloksia erilaisilla väkilannotteilla. Rikkaruohomyrkyt ovat myös olleet olennainen osa tässä maanviljelysfilosofiassa. Arturo Guanche totesi, että näillä konsteilla maaperärä on saatu köyhdytettyä ja myrkytettyä. Hänen mielestään rikkaruohojakaan ei ole olemassa, vaan rikkaruohokäsitteen synnyttivät myrkkyjen tuottajat. Kaikki kasvit voivat toimia omalla tavallaan maaperän laadun ja kunnon ylläpitäjänä.  Ne kasvit, jotka jo kasvavat viljelykseen käytetyllä maalla, voidaan kaikki käyttää vihreänä lannoitteena. On vain pidettävä huoli siitä, etteivät ne ehdi tuottamaan siemeniä.

Arturo Guanche puhui kasveista, jotka pystyvät tuottamaan typpeä (N) (kuten erilaiset palkokasvit), toisista, jotka tuottavat kaliumia (K), kolmansista, jotka auttavat kalkkitasapainon (Ca) ylläpitämisessä. Jotkut kasvit, kuten esim. auringonkukka, puhdistavat maaperää raskaista metalleista.  Hän korosti erityisesti sitä, miten tärkeää on, että täällä saarella, missä aurinko porottaa kuumasti,  maanpinta ei ole koskaan paljaana, koska silloin se kuivaa ja kuolee.

Mielessäni vilisivät monet muistikuvat hyljätyistä, kuiviksi palaneista viljelysmaista, varsinkin etelään viettävillä rinteillä.

Esitelmään sisältyi myös tietoja siitä mitä viljellään ja koska.

Erilaisia apuvälineitä
Keskustelua syntyi luonnollisesti erilaisista mekaanisista apuvälineistä. Arturo Guanche totesi, että saarella tavallisesti käytetty pieni maanmuokkaustraktori on tehnyt suurta tuhoa, koska se on mm. kovettanut viljelyspohjan syvemmältä täysin läpäisemättömäksi, ja näin johtanut maaperän laadun asteittaiseen huononemiseen. Parempi vaihtoehto on pienempi kone, joka ei käännä maata syvältä. Tajusin, että sellainen järjestelmä, kuten Euroopassa hyvin toimiva maan kääntäminen auraamalla on täällä täysin tuomittava. Saaren maaston olosuhteisiin sopivista koneista on pula.

Saimme esitelmän yhteenvedon paperilla. 
Arturo Guanche Garciän 2012 valmistunut vihkonen vihreistä lannoitteista löytyy netistä

Mukana ollut laaksolainen ystävättäreni Isabel totesi tilaisuuden päätteeksi, että esitelmän sisältö oli luultavasti monelle kuuntelijalle erittäin ajatuksia herättävä. Hänen mielestään tämä paikalla kasvavien kasvien käyttäminen lannoitteena on vielä mullistava ajatus.

Maatalouskysymykset kuuluvat saarihallintojen vastuualueisiin
Seikkailin saarihallintojen maatalousosastojen sivuilla nähdäkseni mitä saarimaailmassa tapahtuu. Tenerifellä suurimpana saarena vaikutti olevan eniten toimintaa. Saaren Agrocabildo on julkaissut useita vihkoja, esitteitä ja toimittaa lehteä. Gran Canarialla näyttää tapahtuvan myös, tosin pienemmässä mittakaavassa. Lanzarotella on erikoinen maatalousosasto. Fuerteventuralta en löytänyt mitään, vaikka muistan käynniltäni parin vuoden takaa, että siellä viljellään. La Palmalla, La Gomeralla ja El Hierrolla on ko. saaren kokoa vastaavasti erilaisia toimintoja. Mielestäni maatalousosatojen aktiivinen olemassaolo ja toiminta liityivät, ainakin jossain määrin, viinin tuotantoon.

Kesäkuu 2014, ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar