Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

6.12.11

Bataatille omistettu kuukausi Güímarissa

Joulukuu ja ”talvi” ovat jo hyvässä alussa Tenerifellä. Muistelen silti vielä syksyn satoa. Güímarissa omistettiin kokonainen kuukausi erilaisille bataattiin eli makeaan perunaan liittyville tapahtumille.
Osallistuin kaikki mahdollisiin tilaisuuksiaan, koska olin utelias tutustumaan tähän juurimukulaan ja sen käyttöön.

30 Güímarin alueen baareista ja ravintoloista kilpaili samanaikaisesti keskenään siitä, kuka saisi aikaan suosituimman pikkuaterian, tai makupalan, joka tunnetaan nimellä ”tapa”, ja jonka perusta oli tämä juurimukula.

Tietoa makeasta perunasta Tenerifellä
Bataatin kuukausi alkoi bataattiesitelmällä, josta vastasi Cristo Elias Medina Gabrera . Hänen työnantajansa on Tenerifen saarihallinnon maanviljelys- ja kalastusasioista vastaavan osaston alainen Centro de Conservación de biodiversidad – eli lajien säilytyskeskus.
Tenerifellä on kolme saarihallituksen omistamaa maatilaa, Güimarin laaksossa Arayassa, Icod del Los Vinoksessa ja Valle Guerrassa. Näillä viljellään mm. eri bataattilajeja ja tutkitaan niiden sopivaisuutta eri korkeus- ja ilmastovyöhykkeisiin.
Pyrkimyksenä on myös säilyttää saarella esiintyviä vanhoja lajikkeita.

Águeda Coello Torres
Cristo kertoi bataatista ja sen viljelystä. Suurin yllätykseni oli se, että bataattia ei kylvetä mukuloina kuten perunaa, vaan se istutetaan taimista. Bataatti kuuluu aivan toiseen kasvisukuun kuin peruna, eikä ”synny” samalla tavalla kuin peruna, vaan se on osa kasvin juurta, johon on kerääntynyt eräänlainen ”säilytysmukula”. Nimi bataatti on kaikkein vanhin käytetty. Sen alkuperä on Etelä-Amerikassa.
Bataatti säilyy suhteellisen hyvin. Sitä ei pidä laittaa jääkaapiin, vaan viileään ja valottomaan tilaan.

Bataatille omistettu toripäivä ja ”show cooking”
Seuraavassa viikonvaihteessa tärkeimmät bataattilajikkeet olivat esillä Güímarin kunnantalon patiolla. Pation ympäri oli asetettu tauluja, joissa lajikkeet ja niiden tärkeimmät ominaisuudet esiteltiin. Cristo Elias Medina Gabrera seisoi bataatiesittelypöydän takana valmiina vastaamaan kysymyksiin.

Show Cooking toiminnasta vastasi Candelariassa sijaitsevan ravintola Archeten omistaja ja kokki Ángel Rodríguez Machín. Pation reunalle rakennetussa ”kenttäkeittiössä” hän loi apulaisineen erilaisia ruokia, joissa bataatti oli perusaineena.
Maistiaisia tarjottiin show’ta seuraaville. Halukkaat saivat mukaansa pienen monisteen, jossa oli usean bataattiruoan valmistusohje.
Kaikista yllättävin bataattiluomus oli mielestäni erittäin herkullinen bataattijäätelö. Ángel Rodríguez Machín, oli luonut sen juuri tätä tilaisuutta varten.

Toinen yllätys olivat melkein läpinäkyvän ohuet bataattilastut, jotka maistuivat huomattavasti paremmilta kuin kaupalliset perunalastut.
Bataattia voidaan käyttää sekä pääaterian että jälkiruoan valmistamisessa.

Bataattipellolla
Pari päivää myöhemmin joukko laaksolaisia herroja, ja minä, kokoonnuimme Güímarin kunnan maatalousosaston eteen. Valmistauduimme käynnille bataattiviljelyksillä.

Tila, jossa kävimme, oli yksityishenkilön omistama. Se viljelysnurkkaus, missä bataatit kasvoivat, oli osa saarihallinnon kokeilualuetta. Palstalle oli kaikkiaan 30 kpl. 1m x 1,6 m suuruista ”tilkkua”, joilla viljeltiin erityyppisiä bataatteja.

Cristo Elias Medina Gabrera oli paikalla. Katselimme lajikkeita ja katselimme viljelyksiä. Jotkut paikalla olevista herroista olivat bataatinviljelijöitä. He saivat täällä uutta tietoa ja kertoivat omista kokemuksistaan.
Tilalla vietettyjen iltapäivätuntien aikana käsiteltiin mm. maaperän laatuvaatimuksia, lajien kierrätystä, ts. kauanko samalla tilkulla voitiin viljellä bataattia yhtäjaksoisesti, loisia, kastelua ja eri lajikkeiden valmistumisaikaa. Tämä aika vaihtelee lajikkeesta riippuen kolmesta kahteentoista kuukauteen.

Pisimmän ajan vaativat bataatit ovat parhaan makuisia ja luonnollisesti kaikkein kalleimpia. Tavallisimmin myyty bataatti tarvitsee kolme kuukautta valmistuakseen.
Jotkut viljelevät bataattia pelkästään sen maanpäällisten versojen vuoksi, ts. rehuksi.
Tässä tilaisuudessa on tehty video, jossa Cristo kertoo miten bataatti istutetaan ja miksi juuri näin.
Bataattiaterioiden valmistamisen pikakurssi
Kuukausi päättyi muutaman tunnin mittaiseen keittokurssiin. Sen sisällöstä vastasi santacruzilaisen ravintolan La Buena Vida kokki Jesús Argüello  Paitsi kokki Jesús on myös güimarilainen viljelijä, jonka voi tavata sunnuntaiaamuisin vihannestorilla myymässä tuotteitaan.
Tämän tilaisuuden osallistujat olivat pääasiassa hieman varttuneempia naisia. Totesin, että he olivat luultavasti keittäneet perheelleen jo kauan, ja nyt he tulivat kuuntelemaan nuorta ”vanguardista” kokkiherraa, saadakseen uusia virikkeitä. Jesús  antoi todella impulsseja luovasta keittämisestä.

Aikaisemmissa yhteyksissä oli tullut esille bataatin menestys Kiinassa ja Japanissa.

Jesús  valmisti aluksi pienen japanilaistyylisen alkupalan. Bataattiverson latvalehtiä pyöritettiin tempuraseoksessa ja keitettiin kuumassa öljyssä. Tosi herkullinen yllätys.
Muuhun ruokavalikoimaan kuului mm. Sopa de Batata, Chocolate Blanco y Parchita – eli keitto, jossa oli bataatin lisäksi valkeaa suklaata ja aavistus passionhedelmää.
Tai mitä mielikuvia houkuttelee Chupetas de Batata y Camarones con Salsa de Eneldo – eli (eräänlainen) bataatista ja katkaravuiste tehty imeskeltävä namu tillikastikkeessa.

Todellisia makuelämyksiä kaikki. Saimme lopuksi mukaamme reseptinipun, jotta pystymme valmistamaan samat ihanuudet kotilieden ääressä

Pikkuateriat bataatista – kilpailu
Bataattitapas kilpailuun osallistui kaikkiaan 30 osanottajaa. Tässä yhteydessä osuuteni oli kovin epäaktiivinen, maistoin vain kahta, keskenään aivan erilaista tapasta. Toinen näistä oli valmistettu Guimarin pyramidien Kon-Tiki-kahvilassa, ja toinen Guimarin pääkadun varrella sijaitsevassa hampurilaisbaarissa ”bar Hamburgeuseria X”.

Kon-Tiki kahvilan tapa oli nimeltään Tapa Kon-Tiki: Sen valmistamiseen oli käytetty vuohenjuustoa, manteleilta, verimakkaraa ja bataattia. Tumma kastike on tummaa suklaata ja vaalea kolasta valmistettu. Mielenkiintoinen yhdistelmä, jossa kaikki paitsi juusto oli omalla tavallaan makeaa.
X baarin tapassa oli tehty pullia, joissa oli bataatin lisäksi turskaa, saframia ja murskattua maissia kahden erilaisen mojokastikkeen keralla. Tämä yhdistelmä oli suolainen, enemmän ”ateria” kuin edellinen tapa. Kummatkin tapakset mainittiin kiitoksella, mutta jäivät ilman palkintoja.
Palkitut tapakset valmistajat olivat : Bar Cafetería Chinguaro ja Restaurante Tasca El Rincón de Tara.

Kaikkien bataattiviikkojen ja kilpailujen ulkopuolella bataattia voi ostaa valintamyymälöistä ja vihannestoreilta. Jos haluaa kanarialaisia bataatteja, voi kysyä myytävien bataattien alkuperää, mikäli se ei ole esillä.

Bataattia sisältävät lempeän makeat ja hieman joulutorttua ulkonaisesti muistuttavat Truchat löytyvät puolestaan leivonnaisten tiskiltä. 

Tavallisesti vihannestorien yhteydessä on leivonnaisten myyjiä, jotka tarjoavat tuoreita truchoja ja munkkirinkilän näköisiä bataatilla täytettyjä leivonnaisia.

Joulukuu 2011 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar