Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

26.8.13

Ananas kasvaa KanarianSaarilla

Tenerifen saarihallinnon maatalousosasto järjesti tutustumiskäynnin  buenavistalaiselle hedelmätilalle (SAVASA S.L.).  Tutustumisen pääkohteena olivat tilan ananasviljelmät.

Tilan agronomi Juan Carlos Conde odotti portilla ja päästi meidät, 17 uteliasta ja kiinnostunutta, portin sisäpuolelle.  
Näin pääsin sisälle suurinpaan paikalliseen kasvihuoneeseen, missä koskaan olen käynyt. Viljelysten kokonaispinta-ala on 25 ha, suurin osa katon alla. Ananakselle omistettu viljelyspinta-ala on 3 ha.

Ananas tunnetaan KanarianSaarilla nimellä Piña tropical.

Aivan vierailun alussa kuulimme, että tila oli yksityinen, ja että on erittäin epätavallista päästä vierailemaan millään sellaisella. Pari tuntia kestäneen kiertokäynnin aikana tapasimme myös tilan omistajan, joka totesi, että he näyttävät mielellään viljelykset, mutta mitään ”salaisuuksia” ei paljasteta. Tila on ollut olemassa 31 vuotta, ja kaikki kokemus on opittu todella ”kantapään kautta”.

Kiertokäynnillä kuulemaani
Anaksen viljelyalue (3 ha) on kokonaisuudessaan suojattu, ts. alueen seinämät ja katto ovat peitetty valkoisella muovilla, joka läpäisee auringonvalon, mutta eristää samalla liialta kuumuudelta. Viljelysalue on lähellä merta, ja muovi suojaa kasveja myös merestä nousevalta suolaiselta kosteudelta.

Tilalla viljellään kolmea erilaista ananaslajiketta; Roja Española, Sweet ja MD2. Viimeksi mainittu on kehitetty laboratoriossa Hondurasissa.

Kysymykseen ovatko viljelykset luomua, saimme vastauksen, että ”melkein”. Sitä mukaa kun kasvit ovat tuotantonsa loppuvaiheessa, ne kiskotaan maasta ja jauhetaan lannoitteeksi. Alueelle istutetaan uudet taimet. Kiertoaika on kolme vuotta.

Punainen espanjalaisen (Roja Española) hedelmä on kypsänä voimakkaan oranssi, Kasvin lehdet ovat sahalaitaiset, eikä viljelyksellä voi liikkua ilman suojaa säärien päällä. Muiden ananasten lehdet ovat sileitä ja vähemmän kovia. Punainen espanjalainen oli mielestäni hieman hapan, ja Sweet nimensä mukaisesti makea, ja sen hedelmäliha keltainen. MD2:ta en ole maistanut (tietääkseni).

Viljelymaan on oltava hieman hapanta. Taimet istutetaan tilalla riveihin, joissa on kaksi rinnakkain. Rivien välillä kulkee kasteluletku. Kesällä jokainen kasvi tarvitsee kaksi litraa vettä/vuorokausi. Talvella kasvi tarvitsee yhden litran/ vuorokausi.

Kasvit tuottavat uusia ”lapsia”, jotka irroitetaan varovasti, niin etteivät juuret katkea, ja istutetaan sitten uudelle viljelysalueelle. Istutuspenkit ovat peitetyt muovilla, niin että jokaisella taimella on oma aukkonsa. Näihin aukkoihin etsitytyvät myös mahdolliset rikkaruohot, kuten esim ”ratonera” (Forsskaolea angustifolia Retz.) ja ”zarza mora” (Rubus ulmifolius). Juuriin voi pesiytyä erilasia loisia. Ilman lämpotilat vaikuttavat siihen, kasvaako hedelmä, vai hedelmän lehtiterttu. Kasvien huoltaminen ja sadonkorjuu tapahtuu käsin. Ananas tarvitsee kolme vuotta hedelmän luomiseen.

Kävimme pakkaamossa ja saimme maistiasia. Jokainen sai lahjaksi kypsän ananaksen.

Kypsät hedelmät myydään Tenerifellä Mercatenerifen välityksellä. En ole nähnyt ananaksia millään niistä toreista, missä olen kiertänyt. Sen sijaan olen ostanut joistain myymälöistä. Esim Buenavistan ananaksia ostin Los Silosissa olevasta hedelmäkaupasta.

Mercatenerifen sivuilta löytyi tietoja ananaksen hinnoista, jotka liikkuvat 2 – 3 €/kilo. Hinnat ovat matalammillaan kesäkuukausina ja korkeimmillaan kohti vuoden loppua. Saarelaista ananasta ei ole saatavissa kaikkina kuukausina.

Ananaksesta KanarianSaarilla.
Ananaskasvien, Bromeliaceae heimoon kuuluva 
Ananas Comosus, eli Piña tropical on nimensä mukaisesti peräisin trooppisilta alueilta Etelä-Amerikasta. Sitä viljellään mm. Brasiliassa, Costa Ricassa ja Hondurasissa. Muita viljelyalueita ovat mm. Thaimaa, Intia, Filippiinit

Ananas tuotiin KanarianSaarille 1800-luvulla, mutta sen varsinainen viljely aloitettiin vasta 1970-luvun lopulla. Erityisesti ananasta viljellään El Hierrolla La Fronteran alueella, (missä näin sen ensimmäisen kerran kesällä 2012). El Hierrolla anaksen viljelypinta-ala on runsaat 110 h. Sen lisäksi ananasviljelmiä on La Palmalla, Gran Canarialla ja Tenerifelle.

Ananaksen ominaisuuksista 
Ananas sisältää paljon vitamiineja ja mineraaleja, mm. runsaasti C-vitamiinia, kuituja ja pektiiniä. Hedelmässä on vain vähän kaloreita, ja se vaikuttaa nestettä poistavasti. Ananaksen mineraaleja ovat: natrium, kalium, rauta, fosfori, manganesio ja kalkki. Sen sisältämä entsyymi (bromelina) auttaa mm. ruoansulatuksessa, erityisesti proteiinien imeyttämisessä. Ananasmehua suositellaan niveltulehduksiin ja jäsenten jäykkyyteen
Ananas sisältää paljon C-vitamiiniä, rautaa, fostoria, natriumia, kaliumia ja kalkkia.

Kuvani ananastilalta

Saarihallinnon järjestämät tutusmiskäynnit

Elokuu 2013 ©Gracia Penttinen 

Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

8.8.13

Ihmepuu Moringan viljelyä Güímarin laaksossa

Tämän kesän puutarhoissa kiertämiseeni kuuluu myös käynti paikassa nimeltä Moringagarden Güimarissa.

Tämä esittelytaulu on Finca El Carretonissa
Moringa – Moringa, mikä on moringa? Moringa on puu – moringa oleifera – joka kuuluu ns. Moringaceae perheeseen, johon kuuluu 12 muuta moringapuuta.

Moringa jäi mieleeni aivan ensimmäisellä kerralla kun kuulin tri Marilin Alvarezin kertovan siitä runsas vuosi sitten erään lääkekasvikurssin yhteydessä Güímarissa. Marilin jakoi halukkaille myös siemeniä, jotka hän oli tuonut mukanaan Kuubasta.

Siemenet itivät. Niistä nousi hentoja vaalenvihreitä taimia, jotka siten nuutuivat ja kuolivat muutaman päivän päästä.

Tein uuden yrityksen kun sain kaksi siementä permakulttuurikurssin yhteydessä. Nämä siemenet olivat menestyksellisempia. Kasvit kasvoivat ja vahvistuivat, kunnes toinen niistä kuoli, kun muutin niitä suurempiin ruukkuihin.

Samanaikaisesti etsin infoa moringasta. Olin vakuuttunut siitä, että halusin tutustua siihen lähemmin.

Niin eräänä kauniina päivänä ajelin Güímarista Chinguaron luolan ohitse johtavaa tietä. Tien varteen oli pysäköity pakettiauto, jonka kyljessä luki suurin kirjaimin: MoringaGarden.

Moringagarden
Nyt tiesin mistä etsisin. Ja kun etsin, niin myös löysin. Soitin netistä löytämääni puhelinnumeroon, ja minut toivotettiin tervetulleeksi vierailemaan tilalle parin päivän päästä.

Nyt huomasin myös, että Chinguaron luolan yläpuolella olevalla rinteelle oli ilmestynyt vaaleanvihreää pensastoa, mitä en ollut huomannut ennen. .

Vierailulla moringaviljelyksillä
Vastaanottaja esitteli itsensä, Rolf Feldmann, saksalainen herra. Yrityksen perustaja, Andreas Kraus, on myös saksalainen, ja yritys toimii ”saksalaisella tarkkuudella ja tehokkuudella”.

Oli mielenkiintoista kuulla, miksi hän oli valinnut Kanarian saaret Tenerifen ja Fuerteventuran yrityksensä paikaksi.

Moringan alkuperä on luoteis-Intiassa, samalla leveysasteella kuin Kanarian saaret. Tosin sitä kasvatetaan monissa paikoissa eri puolilla maapalloa, suurinpiirtein samoilla leveysasteilla. Andreas Kraus toteaa, että kaikista niistä paikoista, missä moringaa viljellään, Kanarian saaristossa on vähiten ilman saasteita.

Uusia istutuksia, Moringagarden
Kävimme aluksi kiertämässä viljelyksillä. Samanaikaisesti kuulin moringaa olevan 13 erilaista lajia. Tilalla moringakasveja on istutettu erilaisiin ”yhdistelmiin”. Niitä on suorassa rivissä, ympyrässä, muiden kasvien kanssa yhdessä. Moringagardinelaiset ovat huomanneet, että moringa on seurallinen kasvi. Se ei viihdy yksin. Ympyrässä se tuottaa enemmän kuin suorassa rivissa ja muiden kasvien kanssa yhdessä sitäkin enemmän.

Moringagarden - kukkiva moringapuu ja
 kierroksen esittelijä Rolf Feldmann
Moringa kokonaisuudessaan on käyttökelpoinen, "syötävä puu". Sen lehtiä voi syödä salaattina. Moringagardenissa ne kuivataan nopeasti ja pulverisoidaan. Tätä pulveria myydään sellaisenaan tai kapseleissa. Moringan kuorta voidaan käyttää moneen eri tarkoitukseen. Moringan juuria voidaan syödä. Sitä onkin kutsuttu nimellä ”horseradish tree”, koska juurien maku muistuttaa piparjuurta. Moringan siemenistä saadaan erinomaista öljyä, jota voidaan käyttää niin elintarvikkeena kuin moottoreissa. Moringan siemenillä voidaan puhdistaa vettä.. 

Auringossa kuivattua moringapulveria ja
Moringagardening kuivaamossa kuivattua moringapulveria
Puutarhakierroksen jälkeen istuimme vielä hetken toimistossa ja maistelimme moringan lehdistä valmistettua lempeänmakuista ja virkistävää ”teetä”. Katselimme Moringardenilla kuivatuista lehdistä valmistettua pulveria ja vertasimme sitä intialaiseen vastineeseensa. Moringagardenilla lehdet kuivataan erityisessä kuivaustilassa, jonka lämpö ei ylitä 40 C astetta. Muualla lehdet kuivataan tavallisesti auringossa, jolloin pulverin laatu kärsii.

Moringagardenin tuotteita ei mainosteta, eikä niitä myydä kaupoissa. Ostot tapahtuvat joko soittamalla, tai tilaamalla netin kautta. Muiden yritysten Moringatuotteita voi ostaa, mutta arvelen, että niiden laatu on heikompi, varsinkin, jos ko. yrityksen puut eivät ole kasvaneet lämpimällä alueella luonnossa, vaan lämmitetyssä kasvihuoneessa ja  mahdollisesti ravintoliuoksessa.

Poimintoja moringasta kertovasta kirjasta
Ostin vielä Barbara Simonsohnin kirjoittaman kirjan, jossa hän kertoo moringasta yleensä, mutta tietty pääpaino on Tenerifen moringalla.


Tästä kirjasta, samalla tavoin kuin internetistä löytämästäni infosta, käy ilmi, miten monipuolinen kasvi moringa on. Sen jälkeen kun se on päässyt kasvamisen alkuun, se vaatii vain vähän vettä (jota se varastoi juureensa). Moringan avulla voidaan saada aavikot ja puuttomat alueet viheriöimään uudestaan. Sen avulla voidaan tuottaa erittäin ravinto- ja vitamiinipitoista ruoan raaka-ainetta. Sen kasvattaminen on halpaa. Sitä ei voida patentoida, mikä on tärkeää nykyisessä yleismaailmallisessa patentoimisvimmassa. Moringa on erittäin monipuolinen lääkekasvi, jonka avulla voi päästä sadoista, niin aliravitsemuksen kuin ylensyömisen aiheuttamista sairauksista. Siinä ovat kaikki ihmisten elimistön tarvitsemat vitamiinit, mineraalit ja hivenaineet sopivassa koostumuksessa. Se voi auttaa esim. syöpään, verenpainetautiin, diabetekseen, sydänsairauksiin. ym. vakaviin sairauksiin sairastuneita ihmisiä.

Miten Moringan siementen avulla voidaan puhdistaa vettä, siitä kertoo saksankielinen video

Moringagarden

Kirjassa todetaan myös, että Tenerifellä kasvanut moringa on erityisen voimakasta siitä syystä, että sen kasvumaaperä on laavaperäinen ja erittäin hedelmällinen. Näin ollen esim. tenerifeläistä moringapulveria ei tarvitse ottaa yhtä paljon kuin muualla tuotettua pulveria saman ravinto- vitamiini-, hivenaine ja –mineraalimäärän saamiseksi.

Tässä ja nyt moringan keralla
Löytämästäni informaatiosta käy ilmi, että tutkijat ovat tienneet kaiken yllämainitun jo yli 50 vuotta, mutta tietoja ei jostain syystä ole julkaistu koskaan aikasemmin. Esim. intialaisessa ayurvedassa moringaa on käytetty jo tuhansia vuosia. Moringa tunnetaan siinä yhteydessä "Elämän puuna" (The Tree of Life)

Moringan lehdistä valmistettuja kapseleita ja pulveria.
Moringan siemenistä puristettua ölyä.

Ostin moringalehtipulveria ja moringansiemenöljyä. Aion kokeilla, mitä hauskaa kehossani alkaa tapahtua ja siliävätkö ryppyni moringaöljyn avulla. Näillä tuotteilla ei ainakaan ole mitään kielteisiä sivuvaikutuksia.
Moringan taimia kotipuutarhassani

Pihallani kasvaa nyt suurissa ruukuissa kolme moringapuuta; se yksi, jonka olen kasvattanut siemenestä ja kaksi muuta, jotka olen ostanut. Istun välillä niiden kanssa ja mietiskelen, niin kuin Barbara Simonsohn kertoi tehneensä MoringaGardenin puiden keskellä.

Mielenkiintoista nähdä, tuntea ja kokea.



Moringatanssivideo - kertoo musiikin säestämänä siementen kehityksestä taimiksi





Löysin Moringagardenin kotisivuilta seuraavan infon moringan lehdistä tavatuista aineista:
25 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa
2 kertaa enemmän korkeatasoista proteiinia kuin soijassa
7 kertaa enemmän C vitamiinia kuin appelsiinissä
4 kertaa enemmän A vitamiinia kuin porkkanassa
17 kertaa enemmän kalkkia kuin maidossa
25 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa
15 kertaa enemmän kaliumia kuin banaanissa
7 kertaa enemmän B1 ja B2 vitamiinia kuin hiivassa
6 kertaa enemmän polifenoleja kuin punaviinissä
4 kertaa enemmän foolihappoa kuin naudan maksassa
2 kertaa enemmän magnesiumia kuin täysjyvähirssissä
1,5, kertaa enemmän välttämättömiä aminohappoja kuin munissa
26 tulehdusta estävää substanssia
46 antioksidanttia
Paljon korkeatasoisia Omega 3, 6 ja 9 rasvoja
Paljon lehtivihreää
”ihmeitätekeviä”· osa-aineita, kuten zeatiini ja salvestrolit
   
Moringan ORC arvo on 75.000 - 109.000 yksikköä/100 gr lehtipulveria..

Moringagardenin kotisivu infoa ja tilauksia varten.  Kielen voi vaihtaa
Finca Carretonin moringapuita
Moringapuita voi käydä katsomassa myös Finca El Carretonissa Arafossa.

Valokuviani vierailultani Moringagardenissa



Güímarin laaksossa lähellä El Carretonia on lisää viljelyksiä.. Istutukset ovat suhteellisen uusia. Vuosi sitten näiden viljelysten paikalla oli pelkkää kuivaa joutomaata.

Kuulin myöhemmin, että nämä istutukset kuuluvat MoringaGardenille.

Ehkä moringapuiden avulla voidaan vähitellen saada aikaan samanlainen vihreä laakso millainen Güímarin laakson kerrotaan olleen joskus.


Saksankielinen Moringaesittely
Englanninkielinen Moringaesittely

Englanninkielinen video Moringan viljelystä esim Hawaijilla ja Afrikassa

Minulla on Facebookissa "moringaryhmä"
Gracian moringa

Moringagardenin kotisivu infoa ja tilauksia varten. Kielen voi vaihtaa



Elokuu 2013 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan







Lisää  kirjoituksiani moringasta
Pitkää ikää myös aivoille - moringasta voi olla apua ja tukea
MTT kapseleista ja telomeereista
Moringagardenin perustuotteiden uusi luokittelu
Siemen/moringaleivästäni
Suolistobakteeri ja moringan lehtipulveri samassa kapselissa
Moringan kasvatuksessa tarvittavat lämpötilat

Prostata ongelmista ja mahdollisista vaivojen helpotuksista
Tenerifen moringa ja sydänchackra
Moringasta syövän yhteydessä ja sen ennakkoehkäisyssä
Moringan käyttäjien kertomuksia
Uusia tuotteita MoringaGardenissa
Terveyden ylläpitoa Moringan ja MTT kapseleiden avulla
Moringan siemenistä maailman korkealaatuisin öljy - ja ihon kauneuden ylläpitäjä
Kesämarunasta voi olla apua punkkien puremissa
MoringaPark juuri nyt
Moringanlehtiyrttiteestä on paljon iloa ja hyötyä
Tärkeä tietää moringanlehtipulveria valittassa
Tiesitkö, että moringan siementen avulla voit puhdistaa vettä?
Oljenkorsi voi katkaista aasin selän
Miten päädyin moringaan
Havaintojani Terveysmeedio auttaa kirjasta, artemisiasta ja moringasta
Nimiuudistuksia MoringaGardenin tuotevalikoimassa

7.8.13

Trooppisten hedelmäpuiden tarhassa Tenerifellä

Saarten eri kunnissa on saaristohallituksen maatalousosaston toimistoja ja kokeilutiloja . Niin Güímarin kunnassakin (Oficina de Extensión Agraria y Desarrollo Local de Güímar). Parina vuotena olen jo ”hyödyntänyt” tätä toimistoa mm. osallistumalla sen järjestämiin vierailu- ja tutustumiskäynteihin erilaisilla viljelyksillä.

Viimeisin osallistumiskohteeni oli Saarihallinnon trooppisten puiden kokeilutila Guia de Isorassa, lounaisella Tenerifellä, paikassa nimeltä Cueva del Polvo.

Tutustumiskierroksella kyselin paikan johtajalta Domingo Fernández Galvánilta,  ottaisivatko he vastaan myös turistien vierailuja. Hän mietti hetken ja totesi, ettei heillä ole mahdollisuuksia siihen…. Joten voin vain todeta, että jos joku kaltaiseni utelias saarella asuva tai oleskeleva haluaa päästä tutkimaan, niin sen on tapahduttava Agrocabildon järjestämien vierailujen puitteissa. Tiedeihmiset ja tutkijat ovat luonnollisesti eri asia, ja heillä on käsitykseni mukaan ihan omat yhteytensä.

Saaristohallitus (gobierno) ja saarihallitukset (cabildo) tutkivat aktiivisesti mitä saarille voisi istuttaa hyötykäyttöön, nyt kun entisten, kuten esim banaanin, tomaattien, kukkasten myyntikäyrä on hieman laskussa. Kanariansaarten kaikki tuotteet ovat koko niiden historiallisen (valloitusten jälkeisen) ajan olleet muualta tuotuja, kuten sokeriruoko, viiniköynnös, kochinillakaktus, agave, citrushedelmät, avokadot, omenat, kastanjat, banaani, tomaatti, oliivi, maissi, sterliza, ruusut ja monet muut leikkokukat jne.

Nyt saaristohallinon maataloustutkimuslaitoksella, ICIA, (Instituto Canario de Investigaciones Agrarias) tutkitaan useiden trooppisten hedelmäpuiden sopeutumista saaristoon mahdollisiksi uusiksi viljelyartikkeleiksi.

Kanariansaarten maantieteellinen sijainti ja korkeus tekevät niistä erinomaisia kohteita eri puolilta maailmaa tuotujen kasvien kasvattamiseen, trooppiset puut lämpimään rannikoiden läheisyyteen, ja Keski-Euroopan puut viileämpään korkeimmille rinteille.

Tietysti tämä sopeutuvaisuus voi aiheuttaa vaikeuksiakin olemassaolevalle kasvillisuudelle, mutta se on taas toinen asia, jota en nyt aio käsitellä.

Don Pedro
Vietimme Cueva del Polvon tilalla useita tunteja. Oppaina toimi kolme tutkijaa, joista kahden nimen sain muistiin, nimittäin Domingo Fernández Galván ja Pedro Modesto Hernández Delgado. (Departamento de Fruticultura Tropical). Don Pedro oli varsinainen puiden ja niiden ominaisuuksien esittelijä tämän vierailun aikana.

Johanneksen leikäpuu
Aloitimme ”yleisellä” osastolla. Siellä näin elämäni ensimmäisen kerran Johanneksen leipäpuun (Ceratonia siliqua), kaakaopuun (Theobroma cacao) ja valtavan kokoisia Mamey puita. Maistelimme useita hedelmiä.

Keskityimme kauan näihin Mameypuihin. Mameyn kasvattamista on kokeiltu ICIAn tilalla vuodesta 2002, Cueva del Polvossa.  Laji on todettu elinkelpoiseksi viljelyyn Kanarian saaristossa

Mameysta
Mamey Pouteria sapota kuuluu kasviperheeseen Sapotaceae. Mameyta on useita eri lajikkeita, ja puu tunnetaan eri maissa eri nimillä, kuten esim.Sapodilla, sapote, mamey sapote tai punainen maney. Puun alkuperä ja keskeinen kasvualue ulottuu Etelä-Meksikosta pohjoiseen Nicaraguaan. Mamey on kasvanut koko Keski-Amerikassa, Karibialla ja pohjoisessa Etelä-Amerikassa. Kuubassa se on erittäin suosittu kotipuutarhoissa. Sitä kasvaa runsaasti Guatemalassa. Sitä kasvatetaan myös Afrikassa.

Kanariansaarilla on joitakin puita istutettu 1900-luvun lopulla, luultavasti Floridasta tai Kuubasta tuoduista siemenistä. 

Mameyn hedelmän kypsyminen kestää kaksi vuotta. Puussa voi tavata samanaikaisesti kypsiä hedelmiä, vuoden vanhoja hedelmiä ja kukkia. Suuri osa Mameyn lehdistä putoaa kevättalvella, minkä jälkeen puun kasvu herää uuteen vauhtiin. Mameyn viljely on helppoa. On vain pidettävä huoli siitä, että se saa hieman vettä ja lannoitetta vuoden mittaan. 

Tässä valmistellaan oksaa uudeksi puuksi.
Alumiinikelmun sisälle on ensin laitettu
turvetta, jotta oksa alkaisi kasvattaa juuria.
 Kun nämä juuret ovat tarpeeksi suuret,
oksa katkaistaan ja istutetaan uuteen paikkaan.
Siemenestä kasvattaminen vie aikaa. Muihin vaihtoehtoihin kuuluu mm. se, että puun oksa ympätään toiseen puuhun, tai kasvavaan runkoon. Oksanpätkälle voidaan myös kasvattaa juuret, kuten viereisessä kuvassa. Näin saadut "uudet puut" säilyttävät lajikkeen ominaispiirteet ja alkavat tuottaa hedelmiä jo neljän vuoden päästä. 

Kanariansaarilla ei toistaiseksi ole löytynyt mitään tuholaisia ulkoilmassa kasvavissa puissa. Sen sijaan kasvihuoneissa kasvatetuissa voi olla samoja tuholaisia kuin banaanien rungoissa


Tämä kypsä hedelmä on maasta poimittu, ei enää syötävä,
 mutta siitä käy ilmi hedelmän väri ja koko
Sadonkorjuu tapahtuu elo-ja syyskuussa. Hedelmän kypsyyden selvittämiseksi sen kuoreen tehdään pieni reikä. Jos väri on vaaleanpunainen, eikä hedelmästä tipu nestettä, se on valmis korjattavaksi. Kestää vielä pari päivää ennen kuin hedelmät alkavat olla pehmeita. Vasta sen jälkeen ne ovat valmiita syötäväksi.

Mameyn siemeniä
Koska saimme luvan kerätä mukaamme sekä hedelmiä, että oksia ymppäystä varten, otin mukaani pari hedelmää. Toinen oli peräisin afrikalaisesta mameysta ja toinen eteläamerikkalaisesta. Afrikkalainen oli pienempikokoinen. Tunnustellessani niiden makuja, en mielestäni huomannut mitäán eroa. Ne maistuivat makeilta, vähän lakritsaisilta.

Käsitykseni mukaan näitä hedelmiä ei voi ostaa toreillta. Mutta voin olla väärässäkin.

Muita puita, joiden vieressä pysähdyimme, olivat mm. guanabana, eli graviola (Soursoap) Annona muricata ja moringa Moringa oleifera. Useat ryhmäläiset muistuttivat näiden puiden tunnetuista mm. syöpää parantavista ominaisuuksista. Guanabanan hedelmien näkeminen oli minulle uusi ja iloinen kokemus. Moringan tunsin ja ennestään.
Näimme myös Cashew puun (Anacardium occidentale),  jonka hedelmistä saadaan cashew pähkiöitä. Tämä puu kuuluu samaan sukuun kuin mango.

Ilma oli jo hikisen kuuma. Tuntui yllättävältä kuulla, että tällä alueella lämpötilan vaihtelut olivat hankalammat talvella kuin pohjoisella Tenerifellä. Päivät ovat kuumia ja yöt joskus hyvinkin kylmiä, mikä aiheuttaa vaikeuksia joillekin trooppisille puille.

Kuviani ”yleiseltä osastolta”. Kuvasin miltei kaikki puutarhassa kasvavat lajit. ts. kuvia on puista, joita en ole maininnut tekstissä.

Jatkoimme mangopuutarhaan

Näkymä mangotarhaan
Mangosta
Mango (Mangifera indica) kuuluu ns. sumakkikasveihin (Anacardiaceae). Mango on peräisin etelä-Aasiasta, missä sitä on olemassa muutamia tuhansia eri variaatioita. Mangolla on pitkä historia viljelyskasvina. Arvellaan, että sitä alettiin viljellä jo noin 4000 sitten.

Mango on Pakistanin ja Intian kansallishedelmä, jota käytetään esim. mangochutneyn perusaineena.

Täällä Cueva del Polvossa kasvaa 40 erilaista mangolajia. Jokaisesta lajista on istutettu vähintään kaksi puuta, joita tarkkaillaan ja tutkitaan. ”Ylimääräisten” mangojen hedelmät myydään paikallisille viljelijöille ja sitä kautta edelleen lähiympäristön vihannestoreilla

Kiertelimme ja maistelimme. Totesimme myös, että jokaiselle lajlla oli oma, hieman erilainen makunsa ja puukohtainen kypsymisaikansa.

Päivä alkoi olla sietämättömän kuuma. Hiki valui pitkin selkää ja päänahkaa. –

Kuviani mangotarhasta. Kuvasin useita lajeja. Kuvista käy ilmi miten erinäköisiä ja erivärisiä niiden hedelmät ovat toisiinsa verrattuina.


Mangotarhan jälkeen siirryimme lichitarhaan.

Litchitarhaa
Litchistä
Litchi (Litchi chinensis) puoletaan on kotisin Kiinasta, jossa sitä on viljelty jo lähes 4000 vuotta. Sitä pidettiin aikoinaan erittäin hienona hedelmänä, jota käytettiin mm. veronmaksuvälineenä.

Litchiä viljellään monissa muissa Aasian ja Afrikan maissa. Aikojen kuluessa Litchistä on kehittynyt useita eri lajikkeita. Kestää useita vuosia, ennen kuin puu tuottaa hedelmää.

Litchin hedelmät ovat pienehköjä, punaisia ja punakellertäviä. Mielestäni ne muistuttavat näoltään hieman mansikkaa. Litchin hedelmäliha on läpikuultava ja valkoinen. Sen maulla ei ole mitään tekemistä mansikan kanssa. Litchia voi maistaa ns. kiinaravintoissa esim. jälkiruokana.
Jos haluaa kasvattaa Litschin siemenestä, se on tehtävä  pian hedelmän korjaamisen jälkeen.

Cueva del Polvon koetilalla kasvaa 22 erilaista Litchilajiketta. Tajusin, että näitä hedelmiä voi ostaa joskus paikallisilla vihannestoreilla.

Vaelsimme Litchitarhassa puulta puulle. Maistelimme ja söimme vatsan täyteen hedelmiä. Keräsimme niitä mukaamme. Tuoreen litchin maku oli todella jotain aivan muuta kuin kiinaravintoloiden  purkista otetun litchin maku. Totesin myös, että eri lajikkeiden siemenet olivat eri muotoisia.






Kanarian saarilla ¨kasvavista litcheitä on olemassa ICIAn julkaisu, jonka voi tulostaa pdf muodossa 

Kuviani litchitarhasta. Kuvista ilmenee miten erinäköisiä ja -värisiä eri lajikkeiden hedelmät ovat keskenään

Elokuu 2013 ©Gracia Penttinen 
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan