Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

30.10.11

Syksyinen viinireitti – omenoita ja viiniä


Tenerifen viinireitin tunnus

Vuoden viinirypälesato on korjattu Tacoronte-Acentejon alueella ja uusi viini on valmistumassa. Nyt on muiden syksyn hedelmien korjaamisen aika.
Loka/marraskuun uutuus saarella on Reineta omenasta valmistettu siideri POSMA.
Tämän uuden siiderin kunniaksi virkistyi Tenerifen viinireittikin lähes vuoden torkkumisen jälkeen.
18 innostunutta ja uteliasta henkilöä kerääntyi reittibussiin Santa Cruzista ja La Lagunasta. Matkan kohokohta oli Reinetaan tutustuminen niin sen kasvupaikalla kuin myös valmiina siiderinä.

Tenerifen pohjoisten keskirinteiden kuningatar
Reineta omena, Tenerifen pohjoisten keskirinteiden kuningatar, omaa pohjoisen menneisyyden. Se tuotiin Tenerifelle 1950-luvulla Kanadasta. Reineta on sopeutunut erittäin hyvin uuteen ympäristöönsä näillä rinteillä vallitsevan viileyden ja suhteellisen korkean kosteuden tukemana.

Omenatila , jossa kävimme, sijaitsee Tacoronten Agua Garciassa, Las Lajas alueella, noin 600 metrin korkeudella meren pinnan yläpuolella.

Matka tilalle Benito Cabreran musiikin soidessa bussin kovaäänisistä oli jo elämys. Tien varrella kasvoi kastanja-, viikuna-, eukalyptus- ja japanin mispelipuita, korkeita ruokoja ja erilaisia ipomea sukuisia kiertoja. Alueella oli pieniä viinitiloja, joissa köynnökset olivat nostettu perinteiseen tapaan keppien varaan.

Omenatila Agua Garciassa
Tilan omistaja Virgilio Dominquez odotteli omenapuiden vieressä. Suurin osa omenoista oli jo kerätty. Auton lavalla olivat täydet keräyskorit. Lavalla oli myös vaaka myytävien omenien punnitsemista varten. Niiden kilohinta puun juurella oli 1,50 €, torilla noin kaksinkertainen.
Virgilio Dominquezin tilan pinta-ala on 2,2 ha. Omenanviljelys on vain osa hänen elämäänsä, varsinainen tulon- ja elatuksenlähde on hänen automaalaamonsa. Tila ei ole luomutila, mutta hänen pyrkimyksensä on käyttää mahdollisimman vähän kemiallisia tuotteita.

 
Omenasiiderin valmistajat
Virgilio kuuluu vuonna 2007 perustettuun omenanviljelijöiden järjestöön. Tässä järjestössä on 40 jäsentä. Viljelijät ovat saaneet jonkin verran tukea saaren hallinnolta, lähinnä uusia hedelmäpuita. Tacoronte-Acentejon alueen kuntaliittymä – mancomunidad, on antanut viljelijöille tuotantotilat, tarvittavan teknillisen kaluston ja vastaa sähkö- ja vesikustannuksista. Omenanviljelijät ovat valmistaneet siideriä jo kolme vuotta, mutta vasta nyt he katsoivat voivansa päästää sen kaupallisille markkinoille. Siiderin myyntipaikkoja on neljä, joista tunnetuin on El Sauzalin viinimuseo.
Kaikkiaan siideriä on pystytty tuottamaan tänä vuonna noin 2000 litraa. Samoin kuin vuoden rypälesato, on myös omenasato jäänyt erittäin niukaksi.

Naapurien touhuja
Kanarian TV 3 oli tulossa paikalle. Hyödytin odotusaikaa katselemalla ympärilleni.
Naapuritiloilla tapahtui myös. Peltoa kynnettiin lehmävaljakon voimalla. Aura oli vanhanaikainen puuaura. Kylväjä kulki heitellen jyviä vartalon varaan ripustetusta säkistä. Mieleeni muistui kuva isästäni kylvämässä samalla tavalla joskus 50 vuotta sitten. Tämä aguagarcialainen viljelijä kylvi pellolleen sekoituksen vehnän, kauran ja ohran siemeniä.
Aluksi lehmävaljakoita oli yksi, sitten tuli toinenkin hommiin. Niin lehmät kuin kyntäjätkin liikkuivat verkkaisesti. Tässä näkymässä ei ollut kiire mukana.

Ostoksia puiden siimeksessä
Virgilio Dominquez kertoi, ettei hänellä ollut ongelmia omenien markkinoinnissa. Ne ovat aina menneet kaupaksi suoraan täällä puiden juurella. Varsinaisesta mainostamisesta vastaavat ostajat.
Tilalle on mahdollisuus tulla katselemaan. On vain otettava ensin yhteyttä, jotta hän olisi paikalla. E-posti tallervirgilio@ayhoo.es.
TV ehti myös paikalle. Tästä tulee vähitellen minuutin pätkä maanantain uutisiin. Ilmainen mainonta, joka tukee maanviljelijöiden työtä myös maiseman säilyttäjinä.

Omenasiiderin julkinen esittely Tacorontessa
Alkupaloja
Viljelyksiin tutustumisen jälkeen matkasimme Tacoronten viljelijöiden torille. Saimme pienet viinimaistiaiset, jotka tarjosi tacorontelainen viinikellari Dominquez IV generacion. 


Viinin seurana nautittavissa pikkusyötävissä oli omena mukana. Ensimmäinen oli pieni pala naudan selkäpaistia punaisella mojokastikkeella siveltynä ja omenahyytelön keralla. Toinen oli tuoretta vuohenjuustoa omenahyytelön keralla. Kumpikin oli yllättävä ja herkullinen yhdistelmä.
Lokakuun viimeisellä viikolla useassa La Matanzan, La Lagunan, El Sauzalin ja Tacoronte ravintoloissa on tarjottu erityisiä tapaksia, joihin omena ja alueen viini ovat kuuluneet.

Vihkimistilaisuus
Kohokohta oli luonnollisesti omenasiiderin ”vihkimistilaisuus”.
Kuntaliiton vastaava teknikko kertoi siiderin syntymisen taustasta. Tämä on nimeltään POSMA. Nimi kertoo kanarialaiselle sumuisen sateen pienistä vesipisaroista.
Posma siideri tuntui virkistävän kirpeältä. Makumuistoissa kävi mielikuva kirpeästä ei-kaupallisesta omenamehusta joskus vuosien takaa. Se oli aivan erimakuista kuin asturialainen omenasiideri, jota olen joskus maistellut. Posma on varmaan hyvää juomaa kaikille, jotka eivät ole kiinnostuneet viinistä tai virvoitusjuomista.

Paikalla ollut siideri meni maistelemiseen. Sitä ei ollut myytävänä, tai en ainakaan huomannut että olisi ollut. Sen sijaan käytin hyväkseni torin tarjontaa ja ostin pussillisen pieniä ”antiikkisia” perunoita, ”papas bonitas”, joita voi syödä keitettyinä pelkän mojokastikkeen keralla.

Viinireitin viinitila
Koska kysymyksessä oli viinireitti, kävimme lopuksi myös viinitilalla. Tämän kertainen kohde oli El Sauzalissa sijaitseva La Palmera.
Tilan isäntä Jorge Torres del Castillo, hänen sisarensa ja vaimonsa ottivat meidät vastaan. Sen jälkeen hän kertoi lyhyesti kanarialaisten viiniköynnöslajien alkuperästä ja historiasta. Kiersimme viininvalmistustiloissa ja tutustuimme valmistuksen eri vaiheisiin
.
La Palmera kellarissa viinintuotanto on pääasiallisesti käsityötä. Valmistusprosessit ovat perinteisiä. Kellarin tuottamat viinit ovat: punaiset hiilihappokäytetty viini, perinteinen punaviini ja tynnyrissä kypsytetty punaviini. Valkoiset viinit ovat hedelmäinen nuori viini ja malvasiaviini.

Yleensä La Palmeran käyttämät viiniköynnöslajit ovat perinteisiä kanarialaisia, punaiset Listán Negro, Tintilla, Castellana, valkoiset Malvasia ja Gual. He ovat ottaneet myös pienen määrän Sirah rypälettä tuotantoonsa. Tämä laji antaa viinille enemmän tanniinia, voimakkaamman värin ja maun kuin esim Listán Negro.
La Palmeran viimeisin rypälesato on jäänyt pieneksi, kuten kaikkialla muuallakin saaristossa. Sen lisäksi heidän tilallaan on mellastanut viinietikkakärpänen juuri ennen sadonkorjuuta, jolloin ei enää ole sallittua myrkyttää. Näin sato on vain 30 % normaalista.
Osa La Palmeran viinistä myydään suoraan paikallisiin ravintoloihin. Osa pullotetaan DO:n eli alkuperäismerkintäoikeusalueen laatuvaatimusten puitteissa. Pullotettujen viinien varasto oli jo melkein tyhjä, ja uudet vielä valmistumassa.

Katselimme vielä tiloja, joita voi vuokrata erilaisiin tarkoituksiin.

Aikaisemmasta vierailusta La Palmeran viinitilalle
2009

Omenan jälkeen, marras- ja joulukuun aikana, Tacoronte-Acentejossa ovat vuorossa kastanjat ja sienet.

Lokakuu 2011 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar