Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

13.4.11

Viiniturismikurssista

”Viini, kulttuuri, maisema, turismi ja gastronomia: uusia liiketoiminnan malleja” Näissä merkeissä kuluivat viimeisimmät viikkoni La Lagunan yliopistolla.

Turismin malli Kanariansaarilla on muuttumassa. Täällä todetaan, että ”meillä on tarjota paljon muutakin kuin aurinkoa ja hiekkarantaa”. (Toivotaan, että Kanarian kävijät huomaavat sen myös)
Viiniviljelykset ovat osat saariston maiseman ylläpitäjiä. Useat saariston viinien valmistajat ovat onnistuneet luomaan mainetta ja saamaan kansainvälisiä palkintoja. Vienti ulkomaille on toistaiseksi suhteellisen rajoitettua. Tietotaito puuttuu monelta ”Bodegerolta”. Kilpailu mannerEspanjan viinien kanssa on olemassa, varsinkin turistien täyttämässä maailmassa..

Tämä kaksiosainen kurssi pyrkii tarjoamaan avartavia näkymiä mahdollisille uusille yrittäjille – ja tietoja minun kaltaiselleni, jo iäkkäämmälle asiasta kiinnostuneelle uteliaalle naisihmiselle. Tosin voin vihjaista, että minullakin on suunnitelmia…

Ensimmäinen osa on onnistuneesti ohi. Kävin jopa kokeessa, ja pilailin, että ne saavutetut arvosanat ovat tärkein pyrkimykseni…

Itse asiassa kurssin huipennus oli kolmen päivän perinpohjainen perehtyminen Kanariansaarilla valmistettavien erilaisten viinityyppien valmistusvaiheisiin. Jokaisen päivän lopuksi käytimme myös aikaa viinien maisteluun. Viinimestarin ja mestarimaistajan Juan Enrique de Luis Bravo käynnisti maisteluopintomme antamalla meidän maistaa vesiä, joihin oli laitettu makeaa, kitkerää, suolaista ja hapanta, jotta pystyisimme muistamaan nämä maut. Viininmaistajan on muistettava ja tunnistettava erilaiset maut. Silmät sidottuina maistelimme ja muistelimme. Suurin osa niistä erilaisista viineistä, joita maistelimme näiden päivien aikana, olivat vanhoja, eri tavalla pahentuneita, aikanaan hyviäkin viinejä. Näin loimme muistipankkia. Viinit paranivat tosin joka maistelukierrokselle, ts. saimme aivan lopuksi maistella palkittuja viinejä, jotta nekin maut taltioituisivat muistipankkiin.
Jakson viimeisimmän päivän käytimme tutustumalla luontoon, ja mahdolliseen reittiin. Kävelimme La Lagunasta Teguesteen vanhaa ”kuninkaan tietä”, kiipesimme polkuja vuorten yli ja laskeuduimme laaksoon, jossa katselimme erilaisia viiniköynnösten sitomistapoja.

Tegeustessa panostetaan jo muutaman vuoden ajan erityiseen viinikuukauteen; ”April en Tegueste”. Tämän huhtikuun aikana kunnassa järjestetään erilaisia viiniin liittyviä tapahtumia.
On esim. järjestetty erityinen reitti, jonka kulkijat voivat poiketa tietyissä ravintoloissa maistelemassa pikkusyötävää ”tapasta” viinilasin keralla – Ruta de Tapas..
Kuukausi ”alkoi” silloin kun me saavuimme kunnan kirkon edessä olevalle torille. Sen viereisessä kulttuuritalossa avattiin ensimmäinen maisteluilta. Paikalliset viinintuottajat tarjosivat maistiaisia juomistaan. Väkeä oli paljon. Tällaiset tilaisuudet ovat tärkeitä kunnan asukkaille, ja he saapuvat ryhmissä ja perheittäin.

Viinimestarimme ja opettajamme Juan Enrique Luis de Bravo muistutti useaan kertaan kurssipäivien aikana nauttimisen tärkeydestä. Eli vähän, mutta hyvää.
Kurssin toinen osa alkoi välittömästi… palaan siihen vähitellen.
Huhtikuu 2011 ©Gracia Penttinen
Kaikki oikeudet pidätetään. Osittainenkin lainaaminen ilman tekijän kirjallista lupaa kielletty tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar