Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

29.7.11

Viini-ruoka-turismia Adejessa heinäkuussa 2011

Kesällä opiskellaan jopa etelän lämmössä. Tenerifellä Adejen kesäyliopisto kerää suuren määrän osanottajia, joiden joukossa on ilahduttavan paljon myös ns. varttunutta väkeä.
Kesän 2011 ohjelmassa oli huomioitu turismin muuttuva kuva ja tarjonnan uudistamisen tarpeellisuus.

Valitsemani kurssi oli ”El enogastroturismo: riqueza diferenciadora y dinamizadora del turismo”. Sanahirviö ”ENOGASTROTURISMO” kätkee useita teemoja. ”Eno” viittaa viiniin, ”gastro” on ruokaa, nautinnollista ja alueelle ominaista syötävää, vaikka inspiraatiota haettiin kurssin puitteissa saaren ulkopuolelta. Ja ”turismo” on sitä, mitä Kanarialla on tarjottu jo vuosikymmeniä. Loput kurssin nimestä kertovat, että sen tarkoitus on auttaa löytämään ”rikastuttavia ja elähdyttäviä aspekteja turismiin”…

Kurssin vastaavat, tri José Antonio Lastres Segret ja ”Enoturismonline”n johtaja Gabriel Santos ovat tuttuja jo useammasta eri koulutusyhteydestä muutaman viimeisen vuoden aikana.

Nykyaikaa ja perinteitä
Kurssin avasi tri Lastres Segret kertomalla lähinnä siitä mitä ”maailmalla tapahtuu”. Tässä yhteydessä enogastroturismi on tärkeä osa alueellisesta tarjonnasta, kuten esim. baskimaan San Sebastianissa. Tri Lastres Segret kertoi kansainvälisesti tunnetuista kokeista, heidän ravintoloistaan ja niiden erikoispiirteistä. Hän kertoi myös kanarialaisista perinteistä: Miten ja mistä viiniköynnös tuli saaristoon. Miten useat saariston köynnöslajit ovat sellaisia, joita ei tavata muualla maailmassa, sillä 1800-luvun loppupuolella 

Euroopassa riehunut viinikirva ei koskaan ehtinyt Kanarialle saakka. Miten joskus viiniä annettiin niin lapsille kuin vanhuksille, koska se oli puhtaampaa kuin vesi. Miten punaviini oli työväen juomaa. Punaviini ja gofio (perinteinen paahdettu vilja, vähän kuin hämäläinen talkkuna) olivat työläisten kehoa käyttävät  moottorit. Hienosto puolestaan nautti valkoviiniä.

Yli 300 vuotta viini oli kanarialaista politiikkaa, talouselämää ja ulkomaankauppaa ylläpitävä voima. Viini ei koskaan ole ollut ”alkoholijuoma”, vaan osa ravintoa.

Nykyään tämä on Espanjassa virallisesti vahvistettu – viini on elintarvike.
Kurssi jatkui. Kuulimme miten viini/ruoka käsite saaristossa on liitettävissä tarjontaan turismin yhteydessä. Saaristossa on saatavissa korkealuokkaisia ja tuoreita raaka-aineita. Vaikeutena on ollut se, että kaiken tarjonnan keskinäinen koordinointi on ollut miltei olematonta. Nyt sitä opetellaan.

Mistä turistit tulevat ja keitä he ovat
Katselimme myös tilastotietoja turisteista, ketkä tänne tulevat ja mistä. Turistien ikä oli myös mukana. Euroopan taloudellinen kriisi näkyi Kanarialla jo aivan alkuvaiheissa, silloin kun se alkoi suurissa Kanarian kävijämaissa Saksassa ja Englannissa. Kävijäluvut laskivat, mutta ovat kääntyneet nousuun viimeisten vuosien aikana. Turismi työllistää välillisesti tai välittömästi n. 80 % väestöstä. Joten nämä uusiutumispohdinnat ovat todella tärkeitä. Sen lisäksi nykypäivän turistit ovat kiinnostuneet toisenlaisista asioista kuin aikaisemmat sukupolvet. ”Kokemus” on käsite, joka toistuu kaikissa yhteyksissä ja kaikkialla.


Felipe Monje
Kokemuksia ja nautintoja
Viikon puolessa välissä vietimme ”kokemus- ja nautinto päivän”. El Sauzalissa (Tacoronte-Acentejon alkuperäismerkinoikeusalue) sijaitsevan Bodegas Monjen viinikellarin (jo viides sukupolvi) erittäin kekseliäs ja innovatiivinen omistaja ja enologi (viinimestari) Felipe Monje oli paikalla. Hän kertoi kaikista eri asioista mitä hänen kellarillaan on tarjottavana. Viinikellarin lisäksi Monjella on ravintola. Näissä puitteissa tarjotaan kursseja kaikenikäisille. Monjella järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia, konsertteja, taidenäyttelyitä, tango-iltoja. Monjen nykyinen profiili ”Wine & Sex” on rekisteröity tavaramerkki, joka on leviämässä mm. Madridiin.
Felipe Monjella oli mukanaan hiilihappokäytettyä (Maceración carbonica), 425–600 metrin korkeudella kasvaneista Listán Negro rypäleistä valmistettua punaviiniä, Hollera. Maistelimme viiniä samalla kun Monje kertoi sen ominaisuuksista. Puhuttaessa kanarialaisten viinien suhteellisen korkeista hinnoin esim. Manner—Espanjan viineihin verrattuna, hän muistutti, että mantereella kilo rypäleitä maksaa 0,25€ ja täällä 1,50€ kilo. Sen lisäksi Kanarian saarilla on muista kustannuksia, joita mantereella ei ole.

Pedro Alvarez Acosta
Toinen viinikellari, jonka tuotteisiin saimme tutustua, oli Tierras de Aponte. Tämä on pieni viinikellari verrattuna Monjeen. Tierras de Aponte (Alkuperäismerkintäoikeusalue = DO. Abona) sijaitsee Adejen turistikunnassa (Playa de las Americas kuuluu Adejeen). Maistoimme Aponten punaviiniä. Se oli mielestäni jännittävä jo pelkästään sen vuoksi, että siinä oli käytetty 40 % Vijariego rypäleitä, joita en koskaan aikaisemmin ollut tavannut missään maistamassani viinissä. Nämä rypäleet kasvat noin 1050 metrin korkeudessa. Aponten punaviini ”Vendimia Selecionada” oli vuoden 2009 satoa ja se oli saanut kypsyä kolme kuukautta ranskalaisesta tammesta valmistetussa tynnyrissä. Tätä viinilajia oli tuotettu vain 1200 pullollista. Tuotteiden esittelijänä oli tilan kellarimestari Pedro Alvarez Acosta.

Nämä kaksi maistamaamme punaviiniä olivat keskenään täysin erilaisia. Monjen viini oli kevyttä ja soveltuu erinomaisesti nautittavaksi erilaisten pikkulämpimien keralla. Aponten viini taas voimakkaan makuista sopii hyvin esim. naudanlihan kanssa.

Ehdimme maistamaan myös Aponten valkoista vuoden 2006 satoa olevaa Moscatel rypäleistä valmistettua valkoisilta kukkasilta tuoksuvaa viiniä. Tätä voisi nauttia esim suklaan kanssa.

Monjen valkoviinille ei valitettavasti jäänyt aikaa.

Sekä Monjen että Aponten viinitilat ovat avoimia kävijöille.

Adejen kävijät voivat ostaa Aponten viinejä esim Hipertrebolista.

Kummankin tilan viinejä viedään ulkomaille, Monjen esim USAn ja Aponten Puerto Ricoon.

Saimme lyhyen katsauksen Espanjan gastronomiaa esittelevän  "Saborear España - Tastng Spain"  toiminnasta Tenerifellä ennen uutta maistelukokemusta.

Nyt mestarimaistaja ja viinimestari Juan Enríque de Luis Bravo tutustutti yhdistelmään makea viini- hunaja ja suklaa. Valkoinen makea viini oli Listan Blancosta valmistettu makea Humbold vuodelta 1997 (Gracian mielestä taivaallinen juoma, joka voisi olla jotain sellaista mitä kuvataan käsitteellä ”linnunmaito”). Punainen makea viini oli Monjen Vino del Padre. Hunajat olivat vaalea ja mieto Las Cañadaksen alueelta kerätty Tajinaste (Neidonkieli) ja La Orotavan rinteiltä kerätty tumma ja voimakas kastanja. Suklaat olivat 85 % ja 99 % kaakaota sisältäviä. Maistelimme kaikkea yhdessä ja erikseen todetaksemme mitkä yhdistelmät tuntuivat parhaimmilta.

Hunajoista sen verran, että Tenerifellä on yli 30 erilaista pienilmastoaluetta ja 20 erilaista yhdestä ainoasta kotoperäisestä kukasta peräisin olevaa hunajaa.

Perunatietoutta
Viineistä siirryimme paikallisiin perunoihin tri Gonzalo Brito Mirallesin opastamana.  Kanarian saarten perunalajikkeet ovat 1500-luvun tuontitavaraa Etelä-Amerikasta. ”Villejä” perunalajikkeita on kaikkiaan 200. Viljeltyjä lajikkeita on seitsemän, joista on olemassa 5500 erilaista muunnelmaa.
Kanarian saaret ovat ainoa paikka maailmassa, missä viljellään Andien alueen lisäksi ”andilaisia” lajikkeita. Kanarialta löytyy vielä 29 erilaista vanhaa lajiketta. Tosin tännekin on alettu tuomaan suurempia satoja tuottavia eurooppalaisia lajikkeita, kuten esim. King Edward (joka Kanarialla on Chinegua). Vanhoissa kanarialaisissa lajikkeissa on C-vitamiineja lukuun ottamatta enemmän vitamiineja ja mineraaleja kuin ”moderneissa” perunoissa. Ne säilyvät myös paremmin kuin nuoremmat tulokkaat.
Vuodesta 2011 lähtien kanarialaisilla perunoissa on oma DO – alkuperäismerkintäalue ”Papas antiguas Canarias” – Kanarian vanhat perunalajit. Saarilla järjestetään perunapäiviä ja – tapahtumia sekä perunanviljelykseen liittyviä kursseja.

Kartoitusta ja markkinointia
Teoriaosassa jatkoimme perehtymällä syvemmin ”Saborear España- Tasting Spain” toimintaan ja pyrkimyksiin järjestön toimitusjohtajan Lluis Pujol Marcon opastamana. Myös tässä yhteydessä korostui asiakkaan-turistin ”kokemuksen” tärkeys. Gastronomi on ”uusi Rock & Roll”. Ihmisillä on vähemmän aikaa ja enemmän rahaa kuin ennen. Siksi laadun ja kokemuksen merkityksen tärkeys kasvaa. Yleinen tendenssi on panostaa aitoihin paikallisiin tuotteisiin. Samalla pyritään nostamaan ihmisten tietoutta ympäristönsuojelun tärkeydestä. Baskimaassa toimiva Pujo Marco muistutti viini- ja gastronomiakulttuurin keskeisestä asemasta tällä alueella. Euroopan ainoa gastronominen yliopisto ”Basque Culinary Center” on tärkeä osa tämän kulttuurin vahvistamista.

tri. Carlos Henrique Figueiredo e Melo de Brito
Toinen Iberian niemimaan pohjoisosasta peräisin oleva luennoitsija oli pohjoisportugalilaisen Oporton yliopiston markkinointiosaston professori, tri. Carlos Henrique Figueiredo e Melo de Brito. Porton kaupungin ympäristön viinireitti ”Ruta do Porto” on Portugalin kaikkein tärkein ja tunnetuin viinireitti.

Marketing asiantuntijana tri Figueiredo e Melo de Brito keskittyi luonnollisesti alueeseensa, eli mainostamiseen ja myyntiin. Hän totesi mm., ettei viiniin ja gastronomiaan keskittyneiden yritysten tarvitse olla viini/ruoka asiantuntijoita, vaan turismiin liittyviin kysymyksiin hyvin perehtyneitä. On osattava luoda vahvoja lajimerkkejä, yhteistyöryhmiä, ja on tiedettävä miten ja millä hinnalla tuotteita markkinoidaan.

Hänen esimerkkinsä olivat peräisin Portugalista, Oporton ja Vinha Verden alueilta. Näillä alueilla on tehty valtavasti työtä erilaisen tarjonnan kartoittamiseen ja yhteistyöketjujen luomiseen. Nykyään nämä reitit ovat käsite ja viinigastronomiasta kiinnostuneita turisteja ja runsaasti.

Yhteenveto
Kurssin päättäneessä ”pyöreän pöydän keskustelussa” todettiin yleisesti, että oppimista on, hyviä esimerkkejä on myös. Tenerifeltä löytyvät kaikki tarvittavat ainekset viini- ja ruoka turismille ja sen lisäksi vielä aurinko ja hiekkarannat, mitkä tavallisesti puuttuvat viini/gastronomia alueilta.
Kun tarjontapaketti on valmis ja paikalliset turismin palveluksessa olevat on koulutettu, vähitellen saarella kävijät tulevat myös tietoisiksi siitä monipuolisesta tarjonnasta mitä jo on heidän ulottuvillaan.

Heinäkuu 2011, ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar