Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

12.7.12

Kanarialaiset perinteiset punaiset viiniköynnöslajit

Puhuttaessa Kanarian saariston historiasta viinisaarena, voi olla kiinnostavaa tietää niistä lajeista joita täällä viljeltiin. Monet näistä lajeista tavataan enää vain Kanarian saaristossa, jonne Euroopassa 1800-luvun lopulla viiniviljelyksillä riehunut viinikirva ei koskaan tullut köynnöksiä tuhomaan. Historiallisista yhteyksistä käy myös ilmi, että esim. Kalifornian ja Argentinan viiniviljelysten ensimmäiset köynnökset ovat peräisin Kanarian saarilta.

Kirjan "Variedad de vid de cultivo tradicional en Canarias" tekijät ovat  tutkineet Kanariansaarilla nykyään esiintyvät viiniköynnöslajit. Tarkoituksena on ollut  paikallistaa niiden esiintyminen, lajien säilymismahdollisuudet ja niiden nykyinen käyttö. Lajeja on myös tutkittu niiden ulkonäön perusteella. Niiden molekylääristä rakennetta ja yhteyttä muihin lajikkeisiin on myös tutkittu.

Kirjoittajat ovat perehtyneet  köynnösten esiintymiseen lukuisilla viinitiloilla jokaisella Kanariansaarella. He ovat myös tutkineet köynnösten yhtäläisyyttä esim. Maderian ja Kanarian saarten välillä

Bastardo negro


Bastardo Negro,: Tämän lajin viljely on auktorisoitu Kanariansaarilla. Se mainitaan alkuperäismerkintäoikeusalueilla: El Hierro, Gran Canaria, La Gomera, La Palm ja Tenerife (Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de La Orotava, Ycoden-Daute-Isora).
Ainoa maininta tästä lajista löytyy vuodelta 1942.  Lajia viljellään La Palmalla ja El Hierrolla, tosin hyvin vähäisesti. Tämän lajin alkuperä on Atlantin rannikolla Galiciassa ja Portugalissa.

Baboso Negro: On eräs tärkeimmistä El Hierrolla viljeltävistä köynnöslajeista. Myös tämän lajin alkuperä on Atlantin rannikolla Galiciassa ja Portugalissa.

Castellana Negra: tämän lajin viljely on suositeltua Kanariansaarilla. Se mainitaan alkuperäismerkintäoikeusalueilla: La Gomera, La Palma ja Tenerife (Abona, Tacoronte-Acentejo ja Ycoden-Daute-Isora).
Tästä lajista löytyy maininta, jonka mukaan se on andalusialaista alkuperää, ja että 1500-luvulla sitä viljeltiin valkoisen Torrontes köynnöksen lisäksi koko Tenerifellä.  Tätä lajta ei ole juuri esiintynyt perinteisessä viininviljelyksessä Kanariansaarilla. Nykyään tämä laji on tullut tärkeäksi ja siltä odotetaan paljon, mistä syystä siitä on istutettu uudelleen..

Listán negro
Listan Negro, Almuñeco: tämän lajin viljely on suositeltua Kanariansaarilla. Se mainitaan alkuperäismerkintäoikeusalueilla: El Hierro, La Gomera, La Palma, Lanzarote ja Tenerife (Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar, Valle de La Orotava  ja Ycoden-Daute-Isora).
Lajista löytyy merkintä vuodelta 1645.
Laji on kaikkein levinnein punaviiniköynnös Kanariansaarilla. Esimerkiksi Tacoronte-Acentejossa ja Valle de La Orotavassa sitä viljellään paikoin ainoana lajina.
Laji tunnetaan Gran Canarialla ja Lanzarotella nimellä Negra Común. El Hierrolla ja Mazon alueella La Palmalla sitä kutsutaan nimellä Bastardo Negro. La Gomeralla sen nimi on Forastera Negra ja La Palmalla, Mazon aluetta lukuun ottamatta, se on Almuñeco.
Listan Negro on erittäin tuottoisa köynnöslaji ja sopeutuu erinomaisesti mitä erilaisimpiin olosuhteisiin.
Paikallisessa viiniperinteessä Listan Negroa pidetään jopa saarelaisidentiteetin lähteenä. Siitä syystä se on monen kanarialaisen viinikellarin taloudellisen tasapainon ylläpitäjä. Suurin osa tästä lajista tehdyistä viineistä ovat ”nuoria viinejä”.
Jotkut viinikellarit käyttävät sitä myös punaisten makeiden viinien valmistukseen tai ”Crianzan”  valmistukseen.


Listán prieto
Listán Prieto: Tämän lajin viljely on auktorisoitu Kanariansaarilla. Se mainitaan alkuperäismerkintäoikeusalueilla: La Palma ja Tenerife (Tacoronte-Acentejo).
Aikoinaan laji tuotiin Kanarialle Andalusiasta Espanjasta, ja täältä jesuiitat kuljettivat sen 1600-luvulla Meksikoon. Laji levisi Kanarialta myös Kalifornian ensimmäisille viiniviljelyksille, samoin kuin Argentiinaan ja Chileen.
Lajia on myös esitelty nimellä Mollar Cano. El Hierrolla siitä käytetään nimeä Listán Negro.
Lajia viljellään vähäisessä määrin myös El Hierrolla, La Palmalla, Gran Canarialla, Tenerifellä ja jopa Fuerteventurallakin. Kaikkein eniten sitä viljellään La Palmalla. Sen tulevaisuus Kanariansaarilla vaikuttaa kuitenkin epävarmalta.




Malvasia rosada
Malvasia Rosada: tämän lajin viljely on suositeltua Kanariansaarilla. Se mainitaan alkuperäismerkintäoikeusalueilla: El Hierro, La Gomera, La Palma, Gran Canaria ja Tenerife (Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar, Valle de La Orotava  ja Ycoden-Daute-Isora).
Tästä köynnöksestä ei voida valmistaa punaista viiniä. Sen viljelypinta-alaa on nykyään lisätty, esimerkiksi Güímarin laakson alueella, jossa se tuotti ensimmäisen sadon vuonna 2005. Güímarin laakso on (2008) ainoa paikka maailmassa, jossa valmistetaan tätä vaaleanpunaista malvasianviiniä.
(Kuulin vuonna 2012, ettei tätä vaalenapunaista malvasiaa enää valmisteta)

Malvasia on historiallisesti kytketty La Palmaan ja luoteis-Tenerifeen. Nykyään sitä tavataan lähes kaikilla rinteiden puolessa välissä. Malvasia on altis homesairauksille ja suhteellisen vähätuottoinen. Siksi sen viljely on historian varhaisten viinivuosien jälkeen taantunut. Vain kiitos perinteisten viininviljelijöiden se on säilynyt nykypäiviin.
Perinteisesti malvasia yhdistetään makeisiin viineihin. Viljelysalueet sijaitsevat yleensä alarinteillä, noin 500-600 metriin saakka. Se kasvaa myös heikkolaatuisessa maaperässä. Siitä syystä sitä kasvatetaan mm niillä alueilla, missä maa on vulkaanisen laavahiekan peittämä, kuten esim. Lanzarotella ja La Palmalla Fuencalientessa.

Moscatel Negro Tämän lajin viljely on auktorisoitu Kanariansaarilla. Se mainitaan alkuperäismerkintäoikeusalueilla: La Gomera, La Palma, Gran Canaria ja Tenerife (Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar, Valle de La Orotava ja Ycoden-Daute-Isora).
Tätä lajia tunnetaan eri nimillä eri saarilla: El Hierrolla sille löytyy mm. seuraavat nimet: Moscatel Menudo, Moscatel Gordo Blanco, ja Moscatel Gordo Morado. Lazaroten nimet ovat Moscatel Menudo ja Moscatel Gordo. Gran Canarialla sille löytyy nimet Moscatel Blanco Gordo, ja Moscatel Morisco.

Negramoll
Negramoll, Mulata: tämän lajin viljely on suositeltua Kanariansaarilla. Se mainitaan alkuperäismerkintäoikeusalueilla: El Hierro, La Gomera, La Palma, Gran Canaria, Lanzarote ja Tenerife (Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar, Valle de La Orotava  ja Ycoden-Daute-Isora).
Kanarialainen historioitsija José Viera y Clavijo kertoo tästä köynnöksestä vuonna 1799.
Negramoll lajin alkuperän kerrotaan olevan Madeiralla, jonne sitä oli istutettu 1700-luvulla, ja josta se tuotiin Kanariansaarille hieman sen jälkeen. Lajin pääasiallinen viljelysalue on La Palma. Viljelmät sijaitsevat siellä yleensä jopa 1000 metrin korkeudessa. Muilla saarilla lajia viljellään vähän alempana.

Tintilla: tämän lajin viljely on suositeltua Kanariansaarilla. Se mainitaan alkuperäismerkintäoikeusalueilla: El Hierro, La Gomera, La Palma, Gran Canaria ja Tenerife(Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de La Orotava  ja Ycoden-Daute-Isora).
Lajista löytyy merkintä vuodelta 1807.
Laji tunnetaan La Palmalla pohjoisella viinin viljelysalueella nimellä Tinta Merlera. Sitä käytetään eräänlaisena köynnösten geeniperinnän parantajana. Siitä syystä perinteiset viininviljelijät ovat pitäneet huolta se säilyttämisestä

Vijariego Negra: Tämän lajin viljely on auktorisoitu Kanariansaarilla. Se mainitaan alkuperäismerkintäoikeusalueilla: La Gomera ja Tenerife(Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar, Valle de La Orotava ja Ycoden-Daute-Isora).
Lajista löytyy merkintä vuodelta 1807. Vuonna 1878 tätä köynnöstä viljeltiin kaikilla Kanariansaarilla, missä viiniviljelystä harjoitettiin
Laji on erittäin ”saarelainen”, ts. sen identiteettiin kuuluva. Nykyään tätä lajia viljellään erityisesti El Hierrolla. Se sopeutuu erinomaisesti epätavallisiin olosuhteisiin. Joissakin paikoissa tämä laji tunnetaan myös nimellä ”Mulata” (kts Negramoll)

Lähde: Variedad de vid de cultivo tradicional en Canarias: Jorge Zerolo Hernandéz, Félix Cabello Sáenz de Santa Mariá;  Instituto Canario de Cabildo Acroalimentria  2006

Vanhoja kanarialaisia köynnöslajeja olen nähnyt Broncen viinitilalla Valle Guerrassa ja El Sauzalin viinimueson vieressä.

Kesäkuu 2012 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar