Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

12.7.12

Uudet punaiset lajt, joiden viljely on sallittua Kanarian saarilla

Viime vuosikymmenen aikana Kanariansaarilla on alettu viljelemään köynnöslajeja, joita viljellään muuallakin maailmassa

Merlot on peräisin Ranskan Bordauxista, mutta levinnyt kaikkialle maailmaan. USAssa se on jossain vaiheessa ollut “muotirypäle.” Merlot kuuluut samaan “perheeseen kuin Carbernet rypäleet (Cabernet franc ja cabernet sauvignon)

Syrah on eräs maailman vanhimmista rypälelajeista. Roomalaiset istuttivat sen aikoinaan Ranskaan, Rhônenlaaksoon. Sieltä se on levinnyt kaikkialle maailmaan ja tunnetaan monella eri nimellä, kuten candive noir, entournerein, hermitage, hignin noir, petite syrah, plan de la biaune, schiraz, serine, seräne, shiraz, sirac, sirah ja syra. Se tunnetaan Ranskan kylmillä viininviljelysalueilla nimellä Syrah ja Australian kuumilla viininviljelysalueilla nimellä Shiraz.

Kysellessäni syitä miksi jotkut viininviljelijät olivat ottaneet lajin käyttöön Tenerifellä, sain kuulla, että se antaa ”enemmän väriä ja ryhtiä” viinille kuin saaren oma Listán Negro. Esim Broncen viinitilalla on saatavissa pelkästään tästä lajista valmistettua punaviiniä.
Syrah lajiketta on helppo viljellä Kanariansaarilla, koska se tarvitsee lämpöä ja auringonpaistetta.

Ruby cabernet on ristetys lajien Cariñena ja Cabernet Savignon välillä. Tohtori Harold Olemo loi tämän lajin vuonna 1936 kalifornialaisessa Daviksen yliopistossa. Ruby Cabernet köynnöksiä viljellään pääasiassa Kaliforniassa, Etelä-Afrikassa ja Australiassa. Sitä tavataan jonkin verran Argentinassa, Uruguyassa ja Chilessä.
Rubu Cabernetin viljely Kanariansaarilla auktorisoitiin vuonna 2007. Se kestää hyvin kuivuutta ja voimakkaita tuulia, ts. sopii hyvin kanariansaarelaisiin olosuhteisiin. Home on sen pahin vihollinen.

Cabernet Sauvignon  rypäleen alkuperän sanotaan olevan Ranskan Bourdeaux, mutta sen arvellaan olleen tunnettu jo Rooman valtakunnan aikaan. Plinus Vanhemman kerrotaan mainineen tästä lajista. Joidenkin tietojen mukaan sen alkuperä olisi Espanjan Riojassa. Cabernet Savignon on levinnyt kaikkialle maailmaan. Sitä viljellään erityisesti Chilessä.

Pinor Noir  rypäleen ”koti” on Ranskan Bourgogne. Se on tanskalaisen viinikirjoittajan Christer Berensin mukaan maailman oikullisin rypäle, ts. vaikea ja sen onnistuminen on todellinen haaste. Lajia viljellään Ranskassa, Saksassa, Kaliforniassa, Australiassa ja Etelä-Afrikassa.  Sen viljely on auktorisoitu Kanariansaarilla vuodesta 2007 lähtien.
Jotkut pitävät Pinot Noir lajiketta espanjalaisen Tempranillon ”esiäitinä”.

Tempranillo on Espanjan mantereen tärkein rypäle esim. Riojan ja Ribeira Dueron viininviljelyalueilla. Espanjalaiset veivät 1600-luvulla Tempranillo rypäleen siemeniä espanjalaisiin siirtomaihin Amerikassa. Chilessä ja Argentiinassa nykyään viljelty Tempranillo on peräisin näistä varhaisista köynnoksistä, mutta muuntunut nykyisiin olosuhteisiin paremmin sopivaksi.

Kesäkuu 2012 ©Gracia Penttinen

Kaikki oikeudet pidätetään. Osittainenkin lainaaminen ilman tekijän kirjallista lupaa kielletty tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti. 

1 kommentar:

  1. Erittäin mielenkiintoinen kolmen postauksen sarja. Olen sitä ehtiny jo hetken ihastella. Loistavaa työtä Gracia! Kiitos.

    SvaraRadera