Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

4.3.11

Tenerifen viinireitit - Viinireitti 5/2009: Patrimonio y Vinos - Kansallisomaisuutta ja viiniä

Tenerifen viinireitin tunnus
Aamupäivän polttopiste oli La Lagunan kaupunki. Tämä saaren entinen pääkaupunki on myös Ihmiskunnan historiallinen muistomerkki. Se hyväksyttiin UNESCOn listalle Marrakechissä Marokossa 2.12.1999.Vietimme siellä kolme tuntia. Oppaanamme oli Guasimara, jonka kielitaitoihin kuuluu myös suomi, hänen Suomessa viettämänsä vuoden jälkeen.

La Lagunan esittelyn olen siirtänyt erikseen
La Lagunan kaunpunkikierrokseen liittyi kaksi "viinikohdetta". Ensimmäinen niistä oli 1600-luvulta peräisin oleva Casa Francisco Montanse. Sen rakennuttaja oli paitsi sotilas myös viinintuottaja. Hänen viinejään vietiin mm. Ranskaan Talon yläkerrassa on asuintilat, välikerroksessa toimistotilat ja alakerrassa ”bodega” – eli viinikellari. Toinen viiniin liittyvä asia kaupungissa oli käynti Concepción kirkon läheisyydessä sijaitseva paikallisten viinien ja käsitöiden myyntiin ja esittelyyn erikoistunut myymälä ATLÁNTIDA ARTESANÍA. Poikkesimme maistelemaan.

Matka jatkui kaupunkikierroksen jälkeen kohti El Sauzalia.

Monjen viinitila
Päivän varsinainen ”viinikohde” oli Monjen viinitila El Sauzalin ylärinteellä.
Tämä Monjen perheen viinitila sijaitsee El Sauzalissa noin 500 m meren pinnan yläpuolella. Tämä alue tunnetaan nimellä La Hollera (Hollera = viinirypäleen lehti)

Vastaanottajamme vei meidät suoraan viinin maailmaan – suurien tynnyreiden täyttämään maanalaiseen holviin. Tosin näitä vanhoja tynnyreitä ei enää käytetä viinin valmistamiseen tai säilyttämiseen. Ne ovat enemmänkin muistona Monjen perheen jo 1750-luvulta peräisin olevasta ja jo viiden sukupolven ajan jatkuneesta viininviljelyperinteestä.

Kaikkien sukupolvien yhteinen sointu on viinin kiehtova maailma”
Olen poiminut tiedot Monjen viinitilan toiminnasta tilan nettisivuilta:  ”Viljelykseen käytetty maa on kivistä, mutta ravintorikasta, koska sen alkuperältään vulkaanista maata.
Näillä viettävillä rinteillä on ollut vaikeaa mekanisoida viljelystä, mistä syystä työt tilalla tehdään ihmiskäsin. Alueella vallitsee erityinen viininviljelyä suosiva mikroilmasto. Aurinko valaisee rinteet jo aikaisesta aamusta, ja siellä puhaltaa lempeä merituuli.
Viiniköynnösten keski- ikä on 50 vuotta. Jokaista hehtaaria kohden on istutettu 1500 viiniköynnöstä. Monjen tilalla käytetään tämän alueen perinteistä tapaa antaa viiniköynnösten levätä maanpinnalla kahdeksan kuukautta vuodessa. Siinä vaiheessa kun rypäleet alkavat olla valmiit, ne nostetaan erityisille puutelineille, joilla niitä pidetään aina sadonkorjuun loppuun saakka.

Tilalla viljellään seuraavia lajeja: Listán Negro, Listán Blanco ja Negramoll. Nämä ovat vanhoja perinteisiä kanarialaisia lajeja, joita Monjen tilalla käytetään. He kokeilevat myös muita köynnöslajeja, jotka kaikki ovat vanhoja, ennen filoxerabakteerin esiintymistä olemassa olevia lajeja, jotka saarten asuttajat aikoinaan toivat mukanaan omilta viljelyksiltään.
Monjen viinitilalta avautuu todella mahtava näkymä kuin lisälahjana tilalle. Sitä ympäröivät viinitarhat, vuoret, meri, aurinko. Paikka on mitä ihanteellisin elämiselle ja viininviljelylle. Rakennus on peräisin Isä Monjen ajalta, vuodelta 1956. Se läpikävi uudistuksen vuonna 1983.
Viinikellarissa säilytetään edelleen vanhoja tammitynnyreitä, joissa valmistetaan entiseen tapaan Monjen Tinto Tradicional – perinteinen punaviini. Näin yhdistetään vanhat perinteet nykyiseen teknologiaan.
Viinitilan kapasiteetti on 160.000 litraa. Rypäleet ovat omilta viljelyksiltä. Viininvalmistuksessa ja muissa tehtävissä työskentelee 10 henkilöä. Näin pystytään säilyttämään perheen filosofia ja rakkaus viininviljelyä kohtaan.
Viininmaistosali on erityinen tila, jonka yhteydessä on ruokasali, keittiö ja viinimyymälä. Terassilta voi ihailla avautuvaa laajaa maisemaa, jota on vaikea unohtaa, merta, viiniviljelyksiä, vuoria. Sieltä voi ihailla myös mahtavia auringonlaskuja.”

Ollessamme valmistustilassa oppaamme “kertoi” viinitilasta näyttämällä erityisen “Viinin ääniä” (Sonidos del vino)  kuvaavan ja niistä kertovan videon. Tämä video kertoo viininviljelyyn liittyvistä vuosittaisista työvaiheista, jotka johtavat valmiin viinin syntyyn. Video on samalla audiovisualinen dokumentti, jonka tarkoituksena on toimia ylistyslauluna kanarialaiselle viininviljelijälle. Dokumentin tarkoitus on myös lähentää katsojaansa Monjen perheen vuodesta 1750 lähtien jatkuneeseen viininviljelyperinteeseen.

Monjen viinitilalla tynnörisali on samalla myös taidenäyttelyjen sali. Tällä kertaa siellä oli esilla saaristoa kuvaava valkokuvanäyttely. Tilassa voidaan pitää myös konsertteja.

Sen jälkeen kun olimme ihailleet terassilta avautuvaa taivaallisen ihanaa näkymää siirryimme myymälään, jossa meille tarjottiin sekä juotavaa että purtavaa.

Useat Monjen tuottamista viineistä ovat saanet palkintoja. Tunnettuja ovat myös tilan tuottamat erityiset kanarialaisille taitelijoille omistetut laatuviinit. Useat näistä ”omistautumisviineistä” ovat erittäin arvokkaita ja ainoastaan keräilijöiden saatavissa olevia. .

Monjen viinikellarissa vietetty aika aika jäi valitettavan lyhyeksi. Sinne voi kuitenkin palata uudestaan. Paikka on auki yleisölle tiettyinä tunteina, tai osallistumaan tilalla järjestettyiin erilaisiin tapahtumiin.

Ravintola mi Merced Agua Garciassa
Tähän reittiin kuului myös ruoka. Sen nautimme Tacoronteen kuuluvassa Agua Garciassa, ravintolassa nimeltä Mi Merced. Söimme ja joimme hyvin, nauttien ja kaikkien paikallisten taiteen sääntöjen mukaan usean tunnin ajan. Ruokalistalla oli mm. gofiota, vuohenjuustoa, erilaisia makkaroita, joiden joukossa perinteistä verimakkaraa, vihannessalaattia, kyljyksiä....

Pulleaa vatsaa pidellen palasimme autolle. Montse opas oli jakanut tekstejä lauluun ”Amor al Vino” – rakkaus viiniin. Sitä laulellen palasimme La Lagunan pysäkille. Osa jäi nenäliinaa vilkuttaen kadun varteen ja me loput matkasimme laulaen Santa Cruziin.

Laulumme; Vapaamuotoinen käännös laulun sisällön selvittämiseksi
Viini on yksi asia  ja rakkaus toinen.
Mutta jos yhdistät nämä kaksi, syntyy tuloksena rakkaus viiniin.
Mahtava intohimo vie kulkua eteenpäin
ja antaa vaeltajan elämään lämpöä ja toivoa
Synnyt kivuttomasti auringosta ja maasta
Viininvalmistajan rakkaus luo sinut kuin kukkasen
ja parhaat aineosat ovat yhtyneinä rypäleissä.
Näistä ihmiset ovat luoneet kokonaisen kulttuurin
Ystäväni viini, ylistän sinua, siksi, että pysyt yhdistämään
ihmissukua, joka muuten on niin helppo erottaa.
Juuresi ovat syvällä hyvässä ystävyydessä
Ystäväni, tottahan tiedät, että suot minulle aina laatua”.


Amor al vino; Celtas Cortos

Syyskuu 2009 ©Gracia Penttinen

Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar