Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

16.6.12

Kanarialaisista viini- ja ruokayhdistelmistä

Tutkiessani viiniin liittyviä asioita, tulin lopulta siihen pisteeseen, että aloin miettiä mikä viini kävisi minkin syötävän kanssa. Siihen saakka en ollut ajatellut koko asiaa. Ja kun aloin ajatella, totesin, että en tiennyt yhdistelmistä yhtään mitään.

Uusi haaste
Etsin kirjallisuutta ja puhuin kokkien ja tarjoilijoiden kanssa. Lopulta päätyin muutamalle kurssille, joilla käsiteltiin ruoka- ja viiniyhdistelmiä.

Suomessa käydessäni poikkesin Alkossa, ja Ruotsissa käydessäni Systembolagetissa tutkimassa heidän juomaluettelojaan.

Näissä maissa asuvilla on selvä etu verrattuna maihin, missä alkoholin osto ei ole yhtä säännösteltyä. Alko ja Systembolaget tarjoavat asiakkailleen luettelon, jossa esitellään esim. viini- ja ruokayhdistelmät ja missä maisteluraati on antanut mielipiteensä juomista. Henkilökunta kummassakin maassa on koulutettua. Esim. Alkoon voi kirjoittaa, kuten minä tein, ja saada vastauksen.

Mistä tietoja
Kanarian saarilla ei ole tällaista valtion tukemaa järjestelmää. Viime vuosina viinikellarit ovat alkaneet antaa kotisivuillaan vinkkejä valmistamiensa juomien ja ruoan yhdistelmistä. Se vaatii tutkimista ja etukäteissuunnittelua. Mutta jos ostaja seisoo tavaratalossa pitkän viinihyllyn edessä, tai turisteille tarkoitetuissa myymälöissä, ei niissä tavallisesti ole mitään muita tietoja kuin ne, mitkä löytyvät pullon etiketistä, ja luonnollisesti espanjaksi.
.
Viinit on ostettava vähän sormituntumalla. Joissain turisteille tarkoitetuissa matkamuistomyymälöissä voi saada maistaa muutamia vaihtoehtoja, ja päättää sitten mikä tuntuu hyvältä. Tosin viinin maku voi ”muuttua” kotona tai hotellissa, jos sen yhdistää ”väärään” syömiseen.

Toinen parempi vaihtoehto on ostaa viini erityisistä viinikaupoista, Vinotecas. Monessa niissä on henkilökuntaa, joka tietää, joissain tapauksissa jopa viini- ruokayhdistelmien erityistuntija, eli sumiller. Euroopassa tämä ammattikunta tunnetaan nimellä sommelier, eli viinimestari.

Muutamia ajatuksia, jotka voi pitää mielessään seisoessaan pullohyllyn edessä ja miettiessä esim. iltaa kotona tai hotellissa itsevalmistetun aterian juhlistamiseksi.

Hieman yhdistelmistä

  • Makeat valkoviinit (afrutado tai dulce) eivät sovi yhteen lihan tai simpukoiden/kotiloiden kanssa
  • Voimakkaat punaviinit eivät sovi yhteen kalan tai simpukoiden/kotiloiden kanssa
  • Happopitoiset ja sitruunalla maustetut ruokalajit vaativat happopitoisia viinejä
  • Suolaiset ruoat vaativat miedosti makeita tai hedelmänmakuisia viinejä
  • Makeat ruoat sopivat hyvin yhteen makeiden viinien kanssa

Kirja, joka kertoo kanarialaista viini- ja ruokayhdistelmistä on ”Maridajes Canarios, armonia entre vinos y platos”. Tämä kirja ilmestyi vuonna 2004. Sitä voi ostaa mm. viinimuseossa El Sauzalissa. Siellä myydään myös jälkiruoka- ja viiniyhdistelmistä kertovaa kirjaa. Kirjojen hinta oli 29 €.


Kanarian saaristohallitus ym. ovat hiljattain julkaisseet pienen kirjasen saariston viineistä. Jokaisen esitellyn viinin yhteydessä on maininta siitä minkä tyyppisen ruoan kanssa se sopii. Tämä kirjanen ei maksa mitään. Sitä voi tiedustella turistitoimistoista.


On hyvä muistaa myös, että Kanarian saarten viinit ovat yleensä valmistetut toisista lajikkeista kuin ne viinit, joita voi ostaa esim. Alkosta tai Systembolagetista. Kanarian saarten viinit ovat omasta mielestäni voimakkaamman makuisia kuin esim.tavalliset Manner-Espanjan viinit. Saarten vulkaaninen eli tuliperäinen maaperä antaa viiniin oman vivahteensa.Kesäkuu 2012 Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar